Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

(uppdaterad av Anna Svensson CONTENT PRODUCER ‎2021-09-13 14:38 )
  • 2 Svar
  • 0 gilla
  • 1666 Visningar

När en anställd slutar kan du låta programmet räkna fram slutlönen genom ett Snabbbval

 

1. Lägg in t o m datum under Personal - Anställda, fliken Anställning. Vill du stämma av beloppen kan du ta ut semesterskuldlistan till och med slutmånad. Du hittar Semesterskuldlistan under Utskrifter och Spårning

Semesterskuldlistan visar varje belopp per anställd. Beräkningsformlerna hittar du här: Beräkningar semestervillkor.

 

Om slutdatum är mitt i en månad och det är en månadsavlönad så kommer programmet att räkna ut en daglön på lönekörningen som avser sista anställningsmånaden.

 

Själva slutlönen görs först nästkommande månad för att få med eventuella avvikelser. Om du inte vill vänta tills den ordinarie lönen i slutet på månaden skapar du en lönekörning i början av månaden för den här anställde. Huvudsaken är att det är ett datum i månaden efter och att all frånvaro är registrerad.

 

2. Skapa en ordinarie lön med datum månaden efter slutdatum. Välj snabbvalet Semester, ersättning och bocka i rutan Semesterersättning vid slutlön.

 

Snabbvalet plockar upp löneart för semesterersättningen och hämtar beloppet för kvarvarandesparade och intjänade dagar.

  • En eventuell förskottsskuld dras av.
  • De kvarvarande och sparade dagarna specificeras med antal dagar.
  • De intjänade dagarna specificeras inte men ingår i beloppet med sitt värde.
 
 

Beloppet går inte att ändra så vill du av någon anledning förändra beloppet lägger du även in löneart 3232, Semesterersättning vid slutlön, med det som ska utbetalas/dras av utöver den uträknade ersättningen.

 

När denna lönekörning för slutlön är färdig så kan du bocka i rutan Har slutat i anställningsregistret vilket gör att den anställde inte kommer med på fler lönekörningar.

 

Du bör även reglera komp och arbetstidsförkortning/arbetstidskonto om du arbetar med det i programmet eftersom det inte sker med automatik vid slutlön. Läs mer i Registrera komptid med snabbvalet Tidbank »

 

Vill du lära dig mer om slutlön?

Film: Betala ut en slutlön i Visma Lön 300/600

 

Vad visar semesterskuldlistan?

Intjänade i år

Dagar som de anställda tjänar in under pågående semesterår

 ((Anställningstid hela kalenderdagar – Ej semestergrundad frånvaro hela kalenderdagar) / Årets antal dagar) * Semesterrätt = Betalda semesterdagar

Antal semesterdagar avrundas alltid till den anställdes fördel

Kvarvarande

Dagar som finns kvar att ta ut detta året. De dagar som den anställde fick vid det senaste semesterårsavslutet

Sparade

Är semesterdagar från tidigare semesterår som ännu inte är uttagna

 

Kommentarer
Davor P1
CHAMPION

Hej på er,

 

Efter att man markerat den anställde som SLUTAT verkar det som att när man skriver ut semesterskuldlistor bakåt i tiden så kommer den anställde inte med på utskrifterna TROTS att de vid den aktuella månaden VAR anställda och hade en semesterskuld.

 

Bör man inte få ut en identisk lista om man av någon anledning går tillbaka för att titta på en semesterskuldlista bakåt i tiden utan att behöva gräva i pärmarna efter en utskriven eller i bästa fall sparad PDF fil för att få ett korrekt retroaktivt värde på semesterskulden?

 

Jag har upptäckt att den anställde kommer med OM man markerar rutan har slutat, men då får man med ALLA gamla anställda sedan urminnes tider till ingen nytta då de inte har någon aktuell semesterskuld om de slutade för över ett semesterår sedan....

 

// Davor P

Anna Svensson
CONTENT PRODUCER

Tack @Davor P1 !

 

Jag ska se till att uppdatera inlägget lite och be mina kollegor kika vidare på detta. Är som sagt lite konstigt att de som slutat före utskriftsdatum kommer med på rapporten! 🙂

 

/Anna