Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
  • 79 Svar
  • 15 gilla
  • 30437 Visningar

Nedsättningen av arbetsgivaravgifter gäller från och med 1 Mars till 30 Juni 2020. Nedsättningen betyder att du endast betalar ålderspensionsavgift på ersättning upp till 25 000 kr för upp till 30 anställda per företag. Även företag med mer än 30 anställda kan tillämpa detta men för max 30 anställda i företaget.

 

Läs inlägget Tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifter för mer information om vad ändringen innebär.

 

Om du har nedsättning för Forskning och utveckling sedan tidigare

Det går inte att kombinera flera regelverk så att arbetsgivaravgifterna blir lägre än ålderspensionsavgiften. Men däremot så kan du för samma person använda sig av flera reduceringsregler. Säg att en person har 40 000 kr i lön och för 25 000 kr kan du då betala låg avgift enligt reglerna för tillfällig nedsättning. Sedan på den överstigande delen av lönen, 15 000 kr, kan du beräkna enligt reglerna om  Forskning och Utveckling.

Mitt tips är att du använder ett av dem och sen gör en manuell justering på Skatteverkets hemsida när du lämnar in arbetsgivardeklarationen, plus att eventuellt justera bokföringen.

 

Såhär gör du:

För att hantera nedsättningen i eEkonomi Lönebesked markerar du rutan “Första anställd, reducerad arbetsgivaravgift” på fliken löneuppgifter på dina anställda. Då kommer det endast att beräknas ålderspensionsavgift på 10,21% på ersättning upp till 25 000 kr i arbetsgivardeklarationen. Nedsättningen gäller bara den del av lönen som inte överstiger 25 000 kronor per månad, överstigande belopp betalar du full arbetsgivaravgift på. Då nedsättningen gäller från 1 mars kan det vara så att du hunnit skapa lönebesked, bokfört, betalat ut och lämnat arbetsgivardeklaration. Nedan beskriver vi hur du gör vid olika scenarion.

 

Lönebeskedet är endast sparat som utkast.

Markera “Första anställd, reducerad arbetsgivaravgift” på de anställda flik Löneuppgifter i Visma eEkonomi. När du sparat inställningen kan du göra klart lönebeskedet. Rätt arbetsgivaravgift kommer att bli bokförd. Arbetsgivardeklarationen ska visa korrekt arbetsgivaravgift och de anställda ska ha fått en markering i ruta 062 på individuppgiften i arbetsgivardeklarationen.

 

Lönebeskedet har status bokförd och arbetsgivardeklaration är inte lämnad.

Du har då möjlighet att makulera lönebeskedet via knappen Åtgärder - Makulera. Markera därefter rutan “första anställd, reducerad arbetsgivaravgift” på de anställda, fliken löneuppgifter i Visma eEkonomi. Skapa sedan om lönebeskedet så blir nedsättningen av arbetsgivaravgift korrekt.

 

Lönebeskedet är bokfört, har status utbetald men arbetsgivardeklarationen är inte lämnad.

Då lönebeskedet har status “Utbetald” går det inte att makulera. Du kommer manuellt behöva skapa verifikationer där du korrigerar arbetsgivaravgiften i bokföringen, se mina exempel längst ner i inlägget. Om du skickar in filen för arbetsgivardeklaration till Skatteverket som innehåller en för hög arbetsgivaravgift, markera rutan 062 på respektive individuppgift och gå vidare till fliken Granska och skicka in. Du klickar då på knappen "Acceptera skatteverkets beräkningar" och sedan Acceptera. Markera rutan "Första anställd, reducerad arbetsgivaravgift" på de anställda fliken Löneuppgifter i Visma eEkonomi så kommer det bli korrekt vid nästa löneutbetalning.

 

Steg 1. Gör en manuell verifikation för att korrigera arbetsgivaravgiften på lönebeskedet enligt exempel nedan.

Steg 2. Skapa fil för arbetsdeklarationen

Steg 3. Ladda upp filen på Skatteverket

Steg 4. Kryssa i ruta 062 på respektive anställds individuppgift. Välj att gå vidare och på fliken "Granska och skicka in" klicka på Acceptera skatteverkets beräkningar - och sen Acceptera.

2020-04-08 10_22_44-Window.png

Steg 5. Bokför arbetsgivardeklarationen och skapa en manuell verifikation enligt exempel nedan som avser korrigering av arbetsgivardeklaration.

Steg 6. För att det ska bli rätt värden vid nästa utbetalning markera rutan “Första anställd, reducerad arbetsgivaravgift” under fliken Löneuppgifter i Visma eEkonomi på de anställda som ska ha sänkt arbetsgivaravgift.

 

Lönebeskedet är bokfört, har status utbetald och arbetsgivardeklarationen är lämnad.

Då lönebeskedet är markerat som “Utbetald” går det inte att makulera. Du kommer manuellt behöva skapa verifikationer där du korrigerar arbetsgivaravgiften i bokföringen, se mina exempel längst ner i inlägget. Eftersom arbetsgivardeklarationen är lämnad till skatteverket behöver du göra en rättelse för den lämnade arbetsgivardeklarationen. Du behöver i rättelsen markera ruta 062 på respektive individuppgift och välj att gå vidare med skatteverkets beräkningar. För att det ska bli rätt värden vid nästa utbetalning markera rutan “Första anställd, reducerad arbetsgivaravgift” under fliken Löneuppgifter i Visma eEkonomi på de anställda som ska ha sänkt arbetsgivaravgift.

 

Exempel på korrigeringsverifikation då en för hög arbetsgivaravgift har bokförts via lönebeskedet:

Den beräknade arbetsgivaravgiften på 25 000 kr (31,42%) är 7855 kr som blivit bokförda på 7510 Debet, därför läggs hela beloppet nu i kredit. Skillnaden mellan den nya beräknade avgiften på 2552,5 kr (10,21%) och den gamla 7855 kr (31,42%) ska justeras på konto 2731 vilket är 5302,5 kr i debet. Den nya avgiften på 2552,5 kr bokförs förslagsvis på 7514 då det konto kommer per automatik kommande månader när den anställde är markerad för “Första anställd, reducerat arbetsgivaravgift”. 

korrigeringsver..lönespecPNG.PNG

Alternativ 1. Exempel på korrigeringsverifikation då en för hög arbetsgivaravgift har bokförts via Arbetsgivardeklarationen:

I denna verifikationen korrigerar du de felaktigt uppbokade arbetsgivaravgifterna på 1630 och 2731. I vårt exempel bokför vi skillnaden mellan 7855 kr (31,42%)  och 2552 kr (10,21%) vilket är 5303 kr. 

korrigeringsverifikaton AGI.PNGGör du enligt detta exempel och brukar matcha dina arbetsgivardeklarationer mot skattekontot behöver du inte matcha händelsen, utan kan istället ta bort den. (Vid en matchning mellan arbetsgivardeklaration och skattekontot skapas ingen verifikation).

 

Alternativ 2. Exempel på korrigering i samband med matchning av arbetsgivardeklaration mot skattekontot.

Om du istället vill korrigera i samband med att du matchar händelsen på ditt skattekonto kan du göra såhär:

1. Välj matcha på den händelse som avser din arbetsgivardeklaration.

2. Som bokföringshändelse väljer du Arbetsgivardeklaration och plockar upp din arbetsgivardeklaration.

3. Du kommer då få ett belopp att stämma av, och behöver klicka på ny bokföringshändelse. Gör då konteringen som vi beskriver ovan i alternativ 1.

 

För att kontrollera så att du gjort rätt för perioden kan du stämma av dina konton 2731, 7510 och 7514 via kontoanalysen i Visma eEkonomi med vad som är redovisat i arbetsgivardeklarationen.

 

I dagsläget gäller tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifter fram tills juni. Det betyder att du behöver ta bort markeringen "första anställd, reducerad avgift" på dina anställda i Visma eEkonomi innan du skapar lönebesked med utbetalningsdatum i juli.

Kommentarer
Adrian_81
NY MEDLEM

Lönebeskedet har status bokförd och arbetsgivardeklaration är inte lämnad.”

 

Kan ni förtydliga steg för steg vad jag måste göra?

davidA
NY MEDLEM

I det exempel ni beskriver skall beloppet vara 2552,50 eller hur? Inte 2252,50 som står nu. 

Malin Kjellberg
APPLICATION SPECIALIST

Tack davidA för att du är uppmärksam, jag har uppdaterat detta 🙂 

pelleni
UTFORSKARE

Hej

 

kan ej korrigera 487 i arbetsgivardeklarationen. Rutan är låst för uppdatering. Har gjort lönebesked och betalt ut men ej skickat deklaration i väntan på uppdatering. Efter att jag gjort korrigeringsverifikation finns ju ny summa i 2731 men dem summan förs inte över utan den gamla och därmed måste man ju manuellt på något sätt uppdatera 487 men hur?

KristinaM
VISMA CERTIFIERAD BYRÅ

Hej! Kan det verkligen stämma att jag suttit och väntat hela veckan på en funktion som ändå gör att jag måste göra allt manuellt? Jag har läst väldigt många trådar där det stått att om det viktigaste är att man inte har gjort arbetsgivardeklarationen det skulle alltså inte ha någon betydelse om lönen var utbetald och bokförd??

MatteP
UTFORSKARE
(uppdaterad av MatteP ‎2020-04-08 08:37 )

"Lönebeskedet är bokfört, har status utbetald men arbetsgivardeklarationen är inte lämnad."

 

Jag förstår inte heller riktigt hur detta ska hanteras.
* Hur ska den manuella korrigeringsverifikationen skapas? Är det samma som exemplet längst ner?
* Var någonstans ska jag korrigera fält 487, är det i eEkonomi eller på Skatteverkets hemsida? Vad ska jag skriva där?
* Var någonstans ska jag markera "Första anställd, reducerad arbetsgivaravgift"? Är det i eEkonomi eller på Skatteverkets hemsida? 

gregor1
NY MEDLEM

"Lönebeskedet är bokfört, har status utbetald men arbetsgivardeklarationen är inte lämnad."

 

Tacksam att ni gör steg för steg guide.

Anders_J
NY MEDLEM
(uppdaterad av Anders_J ‎2020-04-08 19:39 )

Hej

 

Jag tolkar det som så här.. status Lönebeskedet är bokfört, har status utbetald men arbetsgivardeklarationen är inte lämnad.

 

kan detta stämma @Malin Kjellberg 

 

Steg 1. Gör korrigerings verifikation enligt ovan

Steg 2 skapar arbetsdeklarations fil som vanligt

Steg 3 laddar fil upp den på SKV,

Steg 4, korrigerar på SKV genom att justera fält 478, sedan kryssar i ruta 62 vart nu dessa finns...

Steg 5, Uppdatera profil på anställd genom att kryssa i första anställd

 

är detta rätt uppfattat

pelleni
UTFORSKARE

@Anders_J 

Så verkar det ju men då är det i praktiken ingen skillnad på skickad deklaration och ej skickad. 

Alternativet är att ändra i xml-filen.

Hur ska vi göra @Malin Kjellberg 

 

MattiasT
NY MEDLEM
(uppdaterad av MattiasT ‎2020-04-08 09:10 )

Anders J

 

Nej, du ska inte ladda upp filen igen på SKV. Gör såhär

1 Logga in på SKV arbetsgivardeklaration.

2 Gå in på "Inlämnade deklarationer" öppna Mars. 

3 Klicka på "rätta uppgifter" och gå in på de individer du har rätt till sänkt arbetsgivaravgift på och kryssa i rutan "062 Reducerad avgift först anställd" Spara och lämna in igen.

4. Logga in på din bank och lägg in rätt lägre summa som ska överföras till skatteverket.

5. I Visma Eekonomi, låt lönebesked och Arbetsgivardeklaration vara som de är, det enda du behöver göra är korrigeringsverifikationen enligt ovan exempel, men såklart med rätt summor för just dig. Det staten "bjuder på" under pågående kris är 5302,50kr per anställd med en månadslön på 25.000kr eller mer för upp till 30 anställda.

6. För att inte behöva göra den här manuella handpåläggning kommande månader, gå in på de anställda i Eekonomi under lön och kryssa i rätt till reducerad avgift för först anställda på de som har rätt till det

 

 

Malin Kjellberg
APPLICATION SPECIALIST

Hej!

 

Jag har uppdaterat lite i instruktionen och försökt göra det tydligare.

Om du skickar in arbetsgivardeklarationen via fil kommer ett för högt värde att visas i fältet för arbetsgivaravgift 487. När du markerar rutan 062 på respektive anställd i individuppgiften så ska det ske en ny beräkning. Man ska då ha alternativet att gå vidare med skatteverkets nya beräknade värden eller värdena i filen.

 

För att du ska få korrekt nedsättning av arbetsgivaravgift vid nästa utbetalning utan att behöva göra korrigeringar manuellt ska du markera "första anställd, reducerad arbetsgivaravgift" på de anställda i eEkonomi Lönebesked.

pelleni
UTFORSKARE
(uppdaterad av pelleni ‎2020-04-08 09:25 )

@Malin Kjellberg 

För status Lönebeskedet är bokfört, har status utbetald men arbetsgivardeklarationen är inte lämnad.

1 man gör egen korrigerings för bokföringen

2 skapar deklaration där de gamla ursprungliga högre värdena skapas.

3 Laddar upp fil till SKV

4 Där kommer man få en möjlighet att välja ruta 062?!

5 Kryssar denna 

6 SKV gör ny beräkning

 

Är det så som det fungerar eller

kommer ni öppna upp fält 487 i Arbetsgivardeklarationen innan man skickar till SKV. Antar att det skull lösa problemet som vi har. 

Om man ändrar direkt i xml-filen blir detta ok hos SKV.

Ps har bara en anställd som fått lön denna månad vilket borde göra det hela relativt enkelt.

 

 

Adrian_81
NY MEDLEM

Återigen, kan ni förklara tydligare. Det har varit snack i två veckor, borde gå att göra mycket bättre steg-för-steg guide, det här hjälper mig ingenting.

Jonas_3
NY MEDLEM

För Lönebeskedet är bokfört, har status utbetald men arbetsgivardeklarationen är inte lämnad

Även om jag gör korrigeringen som beskrivet och väljer "Första anställd..." så blir arbetsgivaravgiften ändå på samma (för höga) belopp.

Hade korrigeringen behövt tillgöra mars, hade det då blivit rätt?

Känns konstigt att jag skall rätta i både eEkonomi och hos SKV, hade antagit att jag kan ta ut en korrekt fil.

Malin Kjellberg
APPLICATION SPECIALIST

Ja det stämmer @pelleni 

När du laddar upp filen på skatteverket kan man "fälla ut" de anställdas individuppgifter längst ner. Du kan då sätta en markering i rutan 062 "första anställd". Det ska då ske en ny beräkning av värden på grund av markeringen på individuppgiften och du ska kunna välja att gå vidare med de nya framräknade värdena. 

pelleni
UTFORSKARE

@Malin Kjellberg 

Tack!

Då skickar jag filen med "fel" summa men korrigerar på SKV.

Genom korrigeringsverifikationen är bokföringen rätt.

Det enda som kvarstår är en deklaration som inte riktigt stämmer med vad man skickat till SKV.

(Om man går in i xml filen blir det rätt hela vägen då?)

monova
UTFORSKARE

För Lönebeskedet är bokfört, har status utbetald men arbetsgivardeklarationen är inte lämnad

 

Jag förstår inte denna meningen: 

"Om du skickar in filen för arbetsgivardeklaration till Skatteverket som innehåller en för hög arbetsgivaravgift. "

Det fattas väl något i ovanstående mening?

MattiasT
NY MEDLEM

pelleni

 

Det enda filen du skapar i Eekonomi gör är att du slipper fylla i uppgifterna manuellt på SKV. Att det är fel uppgifter i den påverkar inte bokföringen. Det som påverkar bokföringen är lönebeskedet, som du inte kan låsa upp efter att lönen är utbetald. Det felet i bokföringen rättar du med en manuell verifikation beskrivet ovan.

 

pelleni
UTFORSKARE

@MattiasT 

Jo precis så menar jag att bokföringen fixar man med korrigeringen men arb.giv deklarationen blir ju likadan som lönebeskedet då 487 inte rättar sig efter 2731 utan lönebeskedet. 

Nu var det liksom ingen vits att vänta med deklarationen. Man måste göra manuell ändring denna månad på SKV. 

Jonas_3
NY MEDLEM

@MattiasT

@Malin Kjellberg 

 

Men även själva arbetsgivardeklarationen (som jag inte skapat än), medför ju felaktig bokföring?

K 1630 - Avräkning för skatter och avgifter (skattekonto)
D 2731 - Avräkning lagstadgade sociala avgifter
D 2710 - Personalskatt

 

Även dessa måste isåfall korrigeras om jag skapar en felaktig arbetsgivardeklaration?

MattiasT
NY MEDLEM

@pelleni 

Nä lite så är det ju. Blir bökigt för alla när det kommer nya regler som gäller retroaktivt. Dock dumt att klaga när staten drar ner på skattetrycket över en natt, det händer inte ofta.

Morasinteriörlack
NY MEDLEM

Har gjort en manuell verifikation på arbetsgivaravgift och fått rätt summa där.

Men när jag ska bokföra arbetsgivardeklarationen visas fortfarande de "gamla" siffrorna. Är det korrekt ?

 

Har sett på rapporten att kostnader har minskat och resultat har ökat så den biten är rätt.

 

Kommer det ändras om jag bokför "felaktig" arbetsgivardeklaration?

pelleni
UTFORSKARE

@MattiasT 

 

Klagar inte. Vill bara kolla hur man ska göra. 

Blev inte helt tydligt att skickad och ej skickad deklaration skulle ha samma förfarande. Att man på SKV kunde få ny beräkning.

Man ska skicka fil med ursprungsvärdet (fel) och korrigera bokföringen på vanligt sätt så att säga.

 

Malin Kjellberg
APPLICATION SPECIALIST

@MattiasT @Morasinteriörlack

Jag kikar på detta direkt angående korrigeringsverifikation för Arbetsgivardeklarationen!

MattiasT
NY MEDLEM

@Malin Kjellberg 

Jag antar att det enklaste är att ångra sin skapade arbetsgivardeklaration och istället göra en Manuell verifikation med rätt summor, annars kommer man ju att behöva göra ytterligare en rättning den 13/4 av skattekontot.

pelleni
UTFORSKARE

Ja det blev lite konstigt att 2731 inte plockades från efter korrigering utan från lönebeskedet.

Fd medlem
Inte tillämpbar
( ‎2020-04-08 23:56 )

 

 

cinnas
NY MEDLEM

@Malin Kjellberg 

 

Jag hör följt stegen ovan men landar med ett för högt saldo på konto 2731. Saldot som ligger kvar är samma som den "besparing" företaget gör på skattelättnaden. Vad ska jag göra för att få det rätt i bokföringen?

pelleni
UTFORSKARE

@Malin Kjellberg 

 

hej har nu kommit till att jag laddat upp xml-filen men hittar inget sätt att få fram fält 062 (har bara en anställd). Ingen möjlighet att under individ fälla ut något.

Lostling
NY MEDLEM

@pelleni 

 

Jag hade samma problem och fick gå tillbaka till första sidan för "Arbetsdeklaration" och börja via "Välj en redovisningsperiod att deklarera" i stället för "Deklarera via fil" direkt. Väl inne så var uppgifterna från min redan uppladdade fil förifyllda och längst ner under varje anställd under "Betalningsmottagare" hittade jag också 062-rutan. Sen kunde jag gå vidare och "Acceptera Skatteverkets beräkningar" enligt beskrivningarna här.

Malin Kjellberg
APPLICATION SPECIALIST

@pelleni 

På skatteverkets sida när du laddat upp filen ska du se se anställdas personnummer längst ner (Individuppgiften) och en pil vid respektive anställd. Klicka på pilen och då ska du komma åt att markera rutan för 062. När du sedan klickar dig vidare och kommer till steget "Granska och skicka in" så kan du klicka på knappen "acceptera skatteverkets beräkningar". Då blir det den nedsatta avgiften som skickas in.

 

pelleni
UTFORSKARE

@Malin Kjellberg verkar som detta inte händer när man bara har en anställd. 😞

pelleni
UTFORSKARE

@Lostling Tack då börjar jag leta på SKV igen.

KLjungberg
NY MEDLEM

Lite besviken , blev ju ingen direkt uppdatering inne i programmet i eEkonomi. Man får ju göra allt manuellt ändå?!  Filen som skapas har man ju 0 värde av, utan får korrigera inne på SKV! Hoppas det rättar till sig till nästa lönekörining i Visma eEkonomi Smart nu när man bockat för rutan *hoppas* 🙂

mjeppsson
NY MEDLEM

@Malin Kjellberg 

Hur går det med instruktion avseende korrigeringsverifikation för Arbetsgivardeklarationen, som också blir fel?

Det betyder att Arbetsgivardeklarationen i Visma kommer att misstämma med den som är justerad på Skatteverket.

Ska ingen justering göras i Vismas Arbetsgivardeklaration?

Malin Kjellberg
APPLICATION SPECIALIST

Hej allihopa!

 

Tack för er återkoppling.

Jag har kompletterat med information om hur du korrigerar den felaktiga verifikation som skapas när du bokför arbetsgivardeklarationen. 

 

Peter_6
NY MEDLEM

Hej, 

Förstår att ni har 25 000 kronor som exempel då det är max andel av lönen som avdrag får göras på. Men förutsatt att lönen är högre så blir beloppet på 7510 annorlunda. 

7510: saldo 13 196,40 kr

 

Ska jag då köra 

K 7510:  13 196,40

D 2731: 5302,50 (maxbelopp för avdrag)

D 7514: 7 893,50 (resterande belopp)

 

Eller ändå utgå från 25 000 kr och: 

K 7510:  7855,00

D 2731: 5302,50 (maxbelopp för avdrag)

D 7514: 2552,5 

 

Vilket blir rätt? 

mjeppsson
NY MEDLEM

@Malin Kjellberg 

Borde man inte registrera justeringen för arbetsgivardeklarationen via "Kassa- och bankhändelser" så att man kan matcha arbetsgivardeklarationen när man lägger in transaktionerna från skattekontot?

kristianj
NY MEDLEM

Funderar lite på öresutjämningen i korrigeringsexemplet ovan för lönespecifikationen.

 

Jag debiterade 7514 2550 kr istället för att debitera 7514 2550,50 och kreditera 3740 0,50 kr (som i exemplet ovan). Är mitt sätt ändå korrekt?

Malin Kjellberg
APPLICATION SPECIALIST

@Peter_6 

Eftersom du inte får nedsättning på lönedelen som överstiger 25 000 kr så bör du kunna använda det förslag som vi gett. Då den korrigeringen justerar arbetsgivaravgiften som blir bokförd via lönespecifikationen för summan 25 000 kr.

MIM_AB
NY MEDLEM

Gäller sänkning av arbetsgivaravgiften även för oss som är enda anställda i eget AB ? Alltså ägare som tar ut lön. Hittar inget om det 

 

Mvh 

monova
UTFORSKARE
(uppdaterad av monova ‎2020-04-08 19:07 )

@Malin Kjellberg 

 

Det står "den gamla 7855 kr (31,42%) ska justeras på konto 2731 vilket är 5302,5 kr i debet. ". Men i exemplet har ni avrundat uppåt till 5303. Ska man alltid göra det?

 

Om man är fler anställda, gör man endast en korrigeringsverifikation eller en för varje lönebesked?

 

Hur skapar man en fil för arbetsgivardeklarationen innan man bokför den? (I steg 2 ska man skapa filen och sedan i steg 5 ska man bokföra arbetsgivardeklarationen).

 

MatteP
UTFORSKARE

Hur ska man hantera dessa manuella verifikationer när räkenskapsåret bröts mellan mars och april och det påbörjades ett nytt den 1:a april? Jag har redan påbörjat ett nytt räkenskapsår i eEkonomi eftersom jag har bokfört andra verifikat i början av april. Ska jag på nåt sätt manuellt välja räkenskapsåret som innefattar mars när jag gör korrigeringana och isåfall hur väljer man det? @Malin Kjellberg jag är i stort behov av hjälp här.

henrikroos
NY MEDLEM
(uppdaterad av henrikroos ‎2020-04-09 08:10 )

För oss fanns inte pilen på de anställdas personnummer längst ner (Individuppgiften) i det läge när vi ladde upp filen.

 

Så vi gjorde så här:

1. Skapade AGI filen som vanlig i Visma med de ordinarie uppgifterna (korrigera inte XML filen!)

2. Laddade upp filen och skickade in som vanlig med de ordinarie siffrorna på Skatteverkets AGI sida.

3. Gick tillbaka till startsidan för Arbetsgivardeklaration och valde "Se och rätta inlämnade arbetsgivardeklarationer"

4. Valde Mars 2020 - Visa deklaration - Rätta uppgifter

5. Nu finns pilen på de anställdas personnummer

6. För varje anställd: Tryck på personnumret - Betalningsmottagare - Kryssa i ruta 062.

7. Gick vidare och kontroller att beloppet har minskat med 5302,5 för varje anställd.

8. Skickade in den rättade versionen.

9. Gick tillbaka till Visma och skapade rättningsverifikationer för respektive anställds lönebesked och AGI utbetalningen på skattekontot.

Filip_2
NY MEDLEM

Steg 1. Gör en manuell verifikation för att korrigera arbetsgivaravgiften på lönebeskedet enligt exempel nedan.

...

Steg 5. Bokför arbetsgivardeklarationen och skapa en manuell verifikation enligt exempel nedan som avser korrigering av arbetsgivardeklaration.

Enligt instruktionen skall man göra manuell verifikation två gånger. Stämmer verkligen det?

Malin Kjellberg
APPLICATION SPECIALIST

@MatteP 

Vid nytt bokföringsår 1 april behöver du göra verifikationerna för att korrigera arbetsgivaravgiften precis som enligt exemplen i tråden. Det man ska tänka på är att verifikationen med korrigering som avser en för hög arbetsgivaravgift på lönebeskedet ska ligga i samma månad som verifikationen som avser lönebeskedet (mars). Verifikationen som sedan korrigerar arbetsgivardeklarationen ska ligga på datum i april (nya året) eftersom det är på det året arbetsgivardeklarationen är bokförd.

 

Man kan under Bokföring - Verifikationer välja vilket år/Period man vill visa verifikationerna för. Men oavsett vilket år eller period du väljer att visa så är det datumet du anger på din nya verifikation som styr vilket år den kommer att hamna på.

 

MatteP
UTFORSKARE

@Malin Kjellberg Stort tack för hjälpen med frågan om räkenskapsår och ett ännu större tack för all energi du lagt ner på denna superba guide!

Malin Kjellberg
APPLICATION SPECIALIST

I det exempel vi har tagit fram har vi två manuella verifikationer. Detta eftersom lönebeskedet är bokfört på ett annat datum än arbetsgivardeklarationen. Man kan absolut skapa endast en verifikation med alla korrigeringar om man vill det, eller som @mjeppsson skrev korrigera arbetsgivardeklarationen direkt via "Kassa- och Bankhändelser" och välja egen kontering.

Johan_25
NY MEDLEM
(uppdaterad av Johan_25 ‎2020-04-09 19:37 )

Hej!

 

En följdfråga som jag antar kommer bli aktuell för många den 14:e när skatteverket dragit pengarna från skattekontot.

 

I mitt fall har jag bokfört enligt exemplet "Lönebeskedet är bokfört, har status utbetald men arbetsgivardeklarationen är inte lämnad"

Det innebär ju att jag skapat min deklaration i eEkonomi med "fel" värden och sedan rättat dessa värden vid inlämningen till skatteverket.

(Och även gjort manualla verifikationer för att rätta till löneutbetalning och AGI)

 

Så långt ser ju allt bra ut. Men ... hur gör vi den 14e för att kunna matcha kontoutdrag (.skv) från skatteverket mot skapad arbetsgivardeklaration? 

 

Exempel: Den 14e tar jag ut transaktionerna från skattekontot, alltså "avdragen skatt" och "arbetsgivaravgift". Nu vill jag matcha dessa i eEkonomi mot min arbetsgivardeklaration - som ligger i systemet med fel (högre) värde för "arbetgivaravgifterna". Vid matchning kommer ju eEkonomi att säga att det finns ett överskjutande värde på 5303kr. Detta värde har vi ju redan tagit höjd för i bokföriningen (dvs transaktionen vi skapat manuellt), så hur matchar vi den existerande transaktionen utan att skapa en ny verifikation?

 

Mvh