Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
 • 79 Svar
 • 15 gilla
 • 30253 Visningar

Nedsättningen av arbetsgivaravgifter gäller från och med 1 Mars till 30 Juni 2020. Nedsättningen betyder att du endast betalar ålderspensionsavgift på ersättning upp till 25 000 kr för upp till 30 anställda per företag. Även företag med mer än 30 anställda kan tillämpa detta men för max 30 anställda i företaget.

 

Läs inlägget Tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifter för mer information om vad ändringen innebär.

 

Om du har nedsättning för Forskning och utveckling sedan tidigare

Det går inte att kombinera flera regelverk så att arbetsgivaravgifterna blir lägre än ålderspensionsavgiften. Men däremot så kan du för samma person använda sig av flera reduceringsregler. Säg att en person har 40 000 kr i lön och för 25 000 kr kan du då betala låg avgift enligt reglerna för tillfällig nedsättning. Sedan på den överstigande delen av lönen, 15 000 kr, kan du beräkna enligt reglerna om  Forskning och Utveckling.

Mitt tips är att du använder ett av dem och sen gör en manuell justering på Skatteverkets hemsida när du lämnar in arbetsgivardeklarationen, plus att eventuellt justera bokföringen.

 

Såhär gör du:

För att hantera nedsättningen i eEkonomi Lönebesked markerar du rutan “Första anställd, reducerad arbetsgivaravgift” på fliken löneuppgifter på dina anställda. Då kommer det endast att beräknas ålderspensionsavgift på 10,21% på ersättning upp till 25 000 kr i arbetsgivardeklarationen. Nedsättningen gäller bara den del av lönen som inte överstiger 25 000 kronor per månad, överstigande belopp betalar du full arbetsgivaravgift på. Då nedsättningen gäller från 1 mars kan det vara så att du hunnit skapa lönebesked, bokfört, betalat ut och lämnat arbetsgivardeklaration. Nedan beskriver vi hur du gör vid olika scenarion.

 

Lönebeskedet är endast sparat som utkast.

Markera “Första anställd, reducerad arbetsgivaravgift” på de anställda flik Löneuppgifter i Visma eEkonomi. När du sparat inställningen kan du göra klart lönebeskedet. Rätt arbetsgivaravgift kommer att bli bokförd. Arbetsgivardeklarationen ska visa korrekt arbetsgivaravgift och de anställda ska ha fått en markering i ruta 062 på individuppgiften i arbetsgivardeklarationen.

 

Lönebeskedet har status bokförd och arbetsgivardeklaration är inte lämnad.

Du har då möjlighet att makulera lönebeskedet via knappen Åtgärder - Makulera. Markera därefter rutan “första anställd, reducerad arbetsgivaravgift” på de anställda, fliken löneuppgifter i Visma eEkonomi. Skapa sedan om lönebeskedet så blir nedsättningen av arbetsgivaravgift korrekt.

 

Lönebeskedet är bokfört, har status utbetald men arbetsgivardeklarationen är inte lämnad.

Då lönebeskedet har status “Utbetald” går det inte att makulera. Du kommer manuellt behöva skapa verifikationer där du korrigerar arbetsgivaravgiften i bokföringen, se mina exempel längst ner i inlägget. Om du skickar in filen för arbetsgivardeklaration till Skatteverket som innehåller en för hög arbetsgivaravgift, markera rutan 062 på respektive individuppgift och gå vidare till fliken Granska och skicka in. Du klickar då på knappen "Acceptera skatteverkets beräkningar" och sedan Acceptera. Markera rutan "Första anställd, reducerad arbetsgivaravgift" på de anställda fliken Löneuppgifter i Visma eEkonomi så kommer det bli korrekt vid nästa löneutbetalning.

 

Steg 1. Gör en manuell verifikation för att korrigera arbetsgivaravgiften på lönebeskedet enligt exempel nedan.

Steg 2. Skapa fil för arbetsdeklarationen

Steg 3. Ladda upp filen på Skatteverket

Steg 4. Kryssa i ruta 062 på respektive anställds individuppgift. Välj att gå vidare och på fliken "Granska och skicka in" klicka på Acceptera skatteverkets beräkningar - och sen Acceptera.

2020-04-08 10_22_44-Window.png

Steg 5. Bokför arbetsgivardeklarationen och skapa en manuell verifikation enligt exempel nedan som avser korrigering av arbetsgivardeklaration.

Steg 6. För att det ska bli rätt värden vid nästa utbetalning markera rutan “Första anställd, reducerad arbetsgivaravgift” under fliken Löneuppgifter i Visma eEkonomi på de anställda som ska ha sänkt arbetsgivaravgift.

 

Lönebeskedet är bokfört, har status utbetald och arbetsgivardeklarationen är lämnad.

Då lönebeskedet är markerat som “Utbetald” går det inte att makulera. Du kommer manuellt behöva skapa verifikationer där du korrigerar arbetsgivaravgiften i bokföringen, se mina exempel längst ner i inlägget. Eftersom arbetsgivardeklarationen är lämnad till skatteverket behöver du göra en rättelse för den lämnade arbetsgivardeklarationen. Du behöver i rättelsen markera ruta 062 på respektive individuppgift och välj att gå vidare med skatteverkets beräkningar. För att det ska bli rätt värden vid nästa utbetalning markera rutan “Första anställd, reducerad arbetsgivaravgift” under fliken Löneuppgifter i Visma eEkonomi på de anställda som ska ha sänkt arbetsgivaravgift.

 

Exempel på korrigeringsverifikation då en för hög arbetsgivaravgift har bokförts via lönebeskedet:

Den beräknade arbetsgivaravgiften på 25 000 kr (31,42%) är 7855 kr som blivit bokförda på 7510 Debet, därför läggs hela beloppet nu i kredit. Skillnaden mellan den nya beräknade avgiften på 2552,5 kr (10,21%) och den gamla 7855 kr (31,42%) ska justeras på konto 2731 vilket är 5302,5 kr i debet. Den nya avgiften på 2552,5 kr bokförs förslagsvis på 7514 då det konto kommer per automatik kommande månader när den anställde är markerad för “Första anställd, reducerat arbetsgivaravgift”. 

korrigeringsver..lönespecPNG.PNG

Alternativ 1. Exempel på korrigeringsverifikation då en för hög arbetsgivaravgift har bokförts via Arbetsgivardeklarationen:

I denna verifikationen korrigerar du de felaktigt uppbokade arbetsgivaravgifterna på 1630 och 2731. I vårt exempel bokför vi skillnaden mellan 7855 kr (31,42%)  och 2552 kr (10,21%) vilket är 5303 kr. 

korrigeringsverifikaton AGI.PNGGör du enligt detta exempel och brukar matcha dina arbetsgivardeklarationer mot skattekontot behöver du inte matcha händelsen, utan kan istället ta bort den. (Vid en matchning mellan arbetsgivardeklaration och skattekontot skapas ingen verifikation).

 

Alternativ 2. Exempel på korrigering i samband med matchning av arbetsgivardeklaration mot skattekontot.

Om du istället vill korrigera i samband med att du matchar händelsen på ditt skattekonto kan du göra såhär:

1. Välj matcha på den händelse som avser din arbetsgivardeklaration.

2. Som bokföringshändelse väljer du Arbetsgivardeklaration och plockar upp din arbetsgivardeklaration.

3. Du kommer då få ett belopp att stämma av, och behöver klicka på ny bokföringshändelse. Gör då konteringen som vi beskriver ovan i alternativ 1.

 

För att kontrollera så att du gjort rätt för perioden kan du stämma av dina konton 2731, 7510 och 7514 via kontoanalysen i Visma eEkonomi med vad som är redovisat i arbetsgivardeklarationen.

 

I dagsläget gäller tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifter fram tills juni. Det betyder att du behöver ta bort markeringen "första anställd, reducerad avgift" på dina anställda i Visma eEkonomi innan du skapar lönebesked med utbetalningsdatum i juli.

Kommentarer
jocke4u
NY MEDLEM
(uppdaterad av jocke4u ‎2020-04-09 17:44 )

Jag hamnade under kategorin "Lönebeskedet är bokfört, har status utbetald men arbetsgivardeklarationen är inte lämnad".

Lyckades efter några försök att få upp rutan 062 hos skatteverket (genom att ladda upp filen, gå tillbaka och ladda upp den igen så kunde man redigera utkast)

Min fråga gäller dock korrigeringsverifikationen som ska göras.

Hur ska den bokföras? (vore bättre med ett exempel med mer lön än 25 000 kr)

 

Min lön är bokförd så här:

2020-04-09 17_38_04.png

Min AGI deklaration är bokförd så här:

2020-04-09 17_35_31.png

Min AGI är bokförd som så här:

2020-04-09 17_35_31.png

Hos skatteverket ser det alltså ut så här:

2020-04-09 17_32_23.png

Johan_25
NY MEDLEM
(uppdaterad av Johan_25 ‎2020-04-10 02:02 )

Hej jocke4u

 

Angående korrigeringstransaktioner för:  "Lönebeskedet är bokfört, har status utbetald men arbetsgivardeklarationen är inte lämnad".

 

Nu jobbar inte jag på Visma och är inte heller expert på eEkonomi - men eftersom jag precis suttit med samma grejor själv idag, så tänkte jag göra ett försök att förklara, så får vi se om det kan bringa lite klarhet.

 

Bokföringsmässigt funkar exemplen i första inlägget jättebra och bokföringen kommer att stämma. Men... jag undrar lite hur det blir den 14:e när vi ska matcha transaktionerna på skattekontot mot arbetsgivardeklarationen. För även om vi gjort korrigeringsverifikationerna enligt instruktion (och bokföringen alltså stämmer) så kommer ju den ursprungliga arbetsgivardeklarationen i eEkonomi att innehålla för höga belopp på arbetsgivaravgiften. Och jag undrar om det då går att matcha rakt av. Jag skrev själv ett inlägg angående detta i eftermiddags. Får se vad de svarar.

 

Hur som helst... Angående korrigeringsverifikationerna så kan jag försöka förklara tanken bakom dem. Nedanstående är baserat exakt på de verifikationerna som finns i första inlägget och jag antar också att det enbart finns en person anställd i företaget.

 

(A) När du gjorde lönekörningen har arbetsgivaravgifterna bokförts enligt:

 DebetKredit
7510 - Arbetsgivaravgifter 31,42 %13 416,34 
2731- Avräkning lagstadgade sociala avgifter 13 416
3740 - Öres- och kronutjämning 0,34
...  

(I din bild avser detta: "Lönebesked för ...")

Detta stämmer ju inte längre. För belopp upp till 25 000 ska du ju numera inte betala 31,42% i arbetsgivaravgifter. Därför måste vi:

 1. Ta bort arbetsgivaravgiften som du inte längre ska betala från 7510.
  För belopp upp till 25 000 ska du inte längre betala 30,42%.
  Alltså måste vi reducera 7510 med 31,42% * 25 000 =  7 855 kr.
 2. Lägga in den nya avgiften för "Första anställd".
  För belopp upp till 25 000 ska du istället betala 10,21%.
  Din nya avgift blir alltså 25 000 * 10,21% = 2 552,50 kr.
  Vi lägger den nya avgiften på underkontot 7514 för att kunna särskilja den från de vanliga arbetsgivaravgifterna.
 3. Justera 2731 så att kontot stämmer med arbetsgivaravgiften du faktiskt ska betala.
  Tidigare avgift på 25 000 kr var 7 855 och den nya avgiften är 2 552. Minskad avgift blir alltså 5 303 kr.
  Alltså måste avräkningskontot justeras med 5 303 kr.
  2731 kontot kommer efter korrigeringen att innehålla avgiften du räknat fram hos skatteverket,
  alltså 13 416 - 5 303 = 8 113 kr.
  (Öresavrundningen har att göra med att skatteverket förväntar sig belopp utan decimaler) 

 

Så... korrigeringsverifikation nummer 1 (efter lönebeskedet/utbetalningen, oavsett löneuttag) blir alltså:

 DebetKredit
7510 - Arbetsgivaravgifter 31,42 % 7 855
2731- Avräkning lagstadgade sociala avgifter5 303 
7514 - Arbetsgivaravgift första anställd2 552,50 
3740 - Öres- och kronutjämning 0,50

 

 

(B) Nu är lönen utbetald och vi skapar arbetsgivardeklarationen i eEkonomi:

 DebetKredit
1630 - Avräkning för skatter och avgifter  24 727
2731 - Avräkning lagstadgade sociala avgifter13 416 
2710 - Personalskatt11 311 

(I din bild avser detta: "mars 2020")

Som du ser har eEkonomi inte tagit hänsyn till korrigeringingen vi gjorde ovan. Det innebär att om du t.ex. tittar på konto 2731 så ser du att det debiteras med ursprungsbeloppet för arbetsgivaravgifterna - 13 416 kr - vilket ju inte stämmer. Det är här som den andra korrigeringsverifikationen kommer in i bilden:

 1. 2731 kontot måste reduceras med 5 303 kr.
  Din arbetsgivaravgift för mars är ju inte 13 416 kr längre utan 13 416 - 5 303 =  8 113.
 2. Eftersom arbetsgivaravgiften är lägre, stämmer inte heller beloppet som skatteverket kommer att dra från skattekontot (1630) den 14:e. Detta belopp måste alltså också reduceras med 5 303 kr.
 3. (Personalskatten är skit samma, den ändras inte!)

 

För att justera detta gör vi alltså korrigeringsverifikation nummer 2:

 DebetKredit
1630 - Avräkning för skatter och avgifter 5 303 
2731 - Avräkning lagstadgade sociala avgifter 5 303

 

Nu borde alla kontovärden stämma! Två kommentarer bara:

 1. Eftersom exemplet/korrigeringsverifikationerna avser reduceringen i avgift, så ska det inte spela någon roll vilken lön du har, förutsatt att den är 25.000 eller högre.
 2. Personligen kan jag tycka att det vore snyggt att slå ihop båda korrigeringsverifikationerna till en enda som bokförs på den 14:e April (I anslutning till arbetsgivardeklarationen). Då behöver man inte heller röra avräkningskontot för sociala avgifter (2731) eftersom det debiteras i den första korrigeringsverifikationen och krediteras i den andra. Men det är ju en smaksak; beror lite på hur tydlig man vill vara antar jag.

 

Mvh

jocke4u
NY MEDLEM

Tack @Johan_25 för en utförlig förklaring och hjälp.

Så om man sammanfattar för scenariot "Lönebeskedet är bokfört, har status utbetald men arbetsgivardeklarationen är inte lämnad".

Om man tar ut lön på 25 000 kr/mån eller mer, så ska man bokföra dessa två korrigeringsverifikat exakt som de är visade.

Eftersom den första hänger ihop med lönebeskeded så använder jag samma datum

DatumDebetDebetKredit
2020-03-297510 - Arbetsgivaravgifter 31,42 % 7 855
 2731- Avräkning lagstadgade sociala avgifter5 303 
 7514 - Arbetsgivaravgift första anställd2 552,50 
 3740 - Öres- och kronutjämning 0,5

 

Dock skulle jag tycka det är tydligare om man korrigerar lönebeskedet med hela arbetsgivaravgiften (dvs nollar den och sen bokför det som det ska vara - i mitt fall). Men som du säger en smaksak

  21530,1821530,18
DatumDebetDebetKredit
2020-03-297510 - Arbetsgivaravgifter 31,42 % 13416,34
 2731- Avräkning lagstadgade sociala avgifter13416 
 3740 - Öres- och kronutjämning0,34 
 7510 - Arbetsgivaravgifter (31,42 %)5561,34 
 7514 - Arbetsgivaravgift första anställd (10,21%)2 552,50 
 2731- Avräkning lagstadgade sociala avgifter 8113
 3740 - Öres- och kronutjämning 0,84

 

Det andra hänger ihop med AGI och annat datum - och måste korrigeras:

DatumDebetDebetKredit
2020-04-131630 - Avräkning för skatter och avgifter 5 303 
 2731 - Avräkning lagstadgade sociala avgifter 5 303
My Janhall
ANSTÄLLD

Johan_25

 

Precis som du skriver blir det ett belopp att stämma av kvar om du matchar kontoutdraget mot arbetsgivardeklarationen så det blir även här en annan lösning. 
När du fått in kontoutdraget på ditt skattekonto och klickar på matcha väljer du Övrigt uttag och Egen kontering som inkomsttyp istället. Du får nu själv hämta upp kontona detta ska bokföras mot, vilket blir 2731 och 2710. På så sätt får du rätt på beloppet direkt och kan bokföra händelsen. 

/My 

 

Staffan Palmér
NY MEDLEM

Ett tips för att kunna justera 062 utan att först lämna in den. 

1. Ladda upp filen
2. Gå till granska och skicka in
3. Backa tillbaka ett steg och välj spara Utkast. 
4. Öppna utkastet, nu finns möjligheten att justera på individ nivå.

 

 

Johan_25
NY MEDLEM
(uppdaterad av Johan_25 ‎2020-04-10 18:32 )

eEkonomi

Angående matchningen av arbetsgivardeklarationen (My Janhall)

 

Du skrev ju att:

När du fått in kontoutdraget på ditt skattekonto och klickar på matcha väljer du Övrigt uttag och Egen kontering som inkomsttyp istället. Du får nu själv hämta upp kontona detta ska bokföras mot, vilket blir 2731 och 2710.

 

Detta funkar inte tror jag.

 

Och anledningen är att i eEkonomi, när jag skapar arbetsgivardeklarationen så skapas ju automatiskt en justerings verifikation den 14:e som ser ut i stil med:

 DebetKredit
1630 - Avräkning för skatter och avgifter 10 000 
2731 - Avräkning lagstadgade sociala avgifter6 000 
2710 - Personalskatt4 000 

Detta är ju justeringen mot 1630, 2710 och 2731 (Och den skapas redan när man bokför arbetsgivardeklarationen)

 

När jag sedan tar ut transaktionerna från skattekontot och väljer att matcha mot skapad arbetsgivaravgift så skapas inga nya bokföringstransaktioner. Vad som händer är att skatteverkets värden bara kopplas till värdena på min tidigare skapad arbetsgivardeklaration (Som ju har fel belopp).

Det skapas alltså inga nya transaktioner när jag matchar en arbetsgivardeklaration.

 

Skulle jag nu skapa en egen kontering/matchning kommer ju kontovärden inte att stämma.

(Lite svårt att förklara, för just matchningen av AGI verkar skilja sig jämfört med andra  typer av matchningar)

 

Jag tror att enklaste lösningen är att:

1. Vi gör korrigeringsverifikationen på lönekörningen för att uppdatera arbetsgivaravgifterna.

2. Efter att AGI är bokförd i eEkonomi och filen är skapad laddar vi upp den till skatteverket, kryssar i ruta 62 och godkänner ändringarna.

3. Därefter ångrar man deklarationen i eEkonomi. Då kommer transaktionen som skapas automatiskt att makuleras.

3. Den 14:e machar vi kontovärden från skatteverket manuellt (1630, 2731 och 2710).

 

Då borde allt fungera vad jag kan se.

 

Mvh

Anna Svensson
CONTENT PRODUCER

@Johan_25 Vi kommer kika vidare på denna på tisdag och uppdaterar när vi vet exakt hur det ska hanteras. TACK för din input!!

borling
NY MEDLEM

Vid exemplet att man har bokfört och betalat ut lön mm.

Ska diffen på 2552kr betalas ut till anställd?

 

 

jocke4u
NY MEDLEM

@borling Nej, den anställde får sin lön som vanligt. Detta rör endast sänkta arbetsgivaravgifter för företagen och påverkar inte alls de anställda (inte mer än att företagen får bättre likviditet och bättre chans till att undvika uppsägningar)

entangly
NY MEDLEM
(uppdaterad av entangly ‎2020-04-12 14:20 )

Istället för att läsa in felaktig fil till skatteverket och "redigera utkast" för att ändra arbetsgivaravgift samt kryssa ruta 062 kan man också editera filen manuellt innan den skickas till skatteverket. Jag gjorde följande ändring i filen AGI_2020_3.xml med hjälp av en vanlig texteditor:

 • Ändra fältet <SummaArbAvgSlf faltkod="487">NNNNN</SummaArbAvgSlf> där NNNNN är den korrekta totala arbetsgivaravgiften.
 • Infoga fältet <ForstaAnstalld faltkod="062">true</ForstaAnstalld> alldeles efter </Arbetsstallenummer> för varje anställd (dvs. på flera ställen i filen).

Skickade sedan in den till skatteverket. Fungerade utmärkt! Alla uppgifter korrekta.

 

Man kan undra varför Visma inte lade till en funktion i arbetsgivardeklarationen som automatiskt utförde detta för alla anställda baserat på lönebesked, så hade vi användare sluppit extraarbete...

jocke4u
NY MEDLEM

@entangly jag är helt med dig då jag jobbar med IT; jag diffade och kollade också XML'en - dock tror jag detta blir för avancerat för många användare och därmed enklare att ladda upp - ångra - redigera - skicka blir enklare.

Dock all cred till dig om tipset 🙂

Sam___2
NY MEDLEM

Hej! 

 

Imorgon är sista dag för inl av arbetsgivaravg. När jag läser detta inkl. kommentarer så tycker jag att det är väldigt rörigt.

Tacksam om ni på Visma kan steppa upp, visa att ni är bättre än Fortnox och lägga allt krut på att få till en korrekt anvisning. Min feedback är att ni startade bra med olika scenarier. Dock visar alla kommentarer att inte allt tänkts igenom. Fint om ni kan göra det så att det blir entydligt och rätt in i minsta detalj. (Annars kommer ni få sjukt mycket frågor och jobb i efterhand plus att folk kommer undra vad de egenligen betalar för)

Exempel är väldigt bra och uppskattar som någon tidigare påpekat om ni i ert exempel inte förutsätter en lön på 25k utan kanske 30k då exemplet blir mer allomfattande. 

 

Tack på förhand!

Andreas47
UTFORSKARE

Hej,

jag bommade att skapa lönebesked för Mars 2020 innan 31/3.

Är det möjligt för mig att bokföra det nu i efterhand i Visma eEkonomi?

Tack på förhand!

~Andreas

jocke4u
NY MEDLEM

@Sam___2 kolla mitt inlägg ovan! Exemplen gäller för 25000 kr/mån och mer

Malin Kjellberg
APPLICATION SPECIALIST

@Andreas47 Det går bra att skapa ett lönebesked med utbetalningsdag i mars nu i efterhand. Markera på de anställda rutan "Första anställd, reducerad arbetsgivaravgift på fliken löneuppgifter i Visma eEkonomi innan du skapar lönebeskedet. Då kommer du få reducerad arbetsgivaravgift i din arbetsgivardeklaration och rätt avgift blir även bokförd. 

Andreas47
UTFORSKARE

@Malin Kjellberg : Tack för denna feedback. Skall jag då sätta datum på lönebesked till 31/3 2020 för att det skall bli korrekt?

Johan_25
NY MEDLEM

Hej!

 

Angående matchningen av skattekonto mot (felaktig) arbetsgivardeklaration. Kom ni på något bra sätt att fixa detta?

 

Mvh

Johan 

Malin Kjellberg
APPLICATION SPECIALIST

@Andreas47 Ja om lönen är utbetalad under mars ska lönebeskedet också ha ett datum i mars.

Malin Kjellberg
APPLICATION SPECIALIST

Hej Alla!

Nu har jag uppdaterat med information vad det gäller att matcha arbetsgivardeklarationen mot händelse på skattekontot.

 

kristianj
NY MEDLEM

Hej @Malin Kjellberg

 

Jag försöker följa din nya information gällande "Alternativ 1. Exempel på korrigeringsverifikation då en för hög arbetsgivaravgift har bokförts via Arbetsgivardeklarationen".

 

Att radera kontohändelserna "Arbetsgivaravgift mars 2020" och "Avdragen skatt mars 2020" kan väl omöjligt bli rätt? Summan av kontohistoriken på Skattekontot blir med denna metod inte samma som saldo på bokföringskontot (diff på 5303 kr).

 

Är det inte en funktion som saknas i Visma eEkonomi – att kunna matcha de två kontohändelserna ovan från Skatteverket med den manuella korrigeringsverifikationen/kontohändelsen som man skapat och bokfört enligt din tidigare instruktion (eller de två st. om man som jag gjorde fel i 0,50 kr-avrundningen)?

Johan_25
NY MEDLEM
(uppdaterad av Johan_25 ‎2020-04-14 15:34 )

Hej Malin Kjellberg 

 

Och tack för hjälpen!

 

Jag har bara en liten grej till som jag undrar över... Jag har gjort följande:

1. Häromdagen skapade jag en "Nedsatt AGI" transaktion mot skattekontot som avsåg korrigingen av AGI.

2. När du kom med ditt förslag till matchning skattekonto/AGI så vände jag denna transaktionen - det resulterade i:

   "Nedsatt AGI (korrigerad med verifikation Axx av ..., 2020-04-14)"

3. Slutligen skapade "samma" transaktion, fast i samband med matchningen istället..

 

Så... Alla konton stämmer nu, och allt ser bra ut förutom en sak...

Under "skattekonto" i eEkonomi

* Transaktionen: "Nedsatt AGI" - denna syns,

* Transaktionen: "Nedsatt AGI (korrigerad med verifikation Axx av ..., 2020-04-14)" - denna syns inte, trors att det bara är en vändning av "Nedsatt AGI"

 

Och jag undrar varför? Kan det bero på at transaktionstypen är "korrigeringsverifikation"? Eller är det helt enkelt en BUG?

 

Kontovärdena stämmer ju i slutändan - men jag förstå inte varför man inte ser alla transaktioner mot 1630? Det är lite förvirrande för man måste ju då använda sig av kontonanalysen för att få en överblick över skattekontot?

 

Uppdatering:

Verkar som om skattekontot i eEkonomi enbart visat typerna uttag/insättning/manuell transaktion... Därav att min korrigering inte syns. Efter att ha vänt transaktionen igen och därefter skapat korrigeringen manuellt syns den som den ska under kontohändelserna!

 

Mvh

Johan

Nellie Karlsson
APPLICATION SPECIALIST

Hej Johan! 

 

Härligt att du fått ordning på kontona nu och att bokföringen stämmer! 

Precis som du säger så syns inte verifikationer som är av typen Korrigeringsverifikation under Kassa- och bankhändelser. Antingen går det bra att låta det vara så då korrigeringen påverkar din bokföring och du kan istället hitta båda verifikationerna under Bokföring - Verifikationer. Men om du vill att båda verifikationerna ska vara synliga under Kassa- och bankhändelser - Skattekonto, så var det helt rätt att du istället gjorde korrigeringen manuellt via en ny manuell verifikation då den får typen Manuell verifikation, du får då däremot ingen koppling/länkning till den verifikation du korrigerar men det går ju lätt att skriva i beskrivningen vilken verifikation det är du vänder. 

 

Glöm inte att vända den verifikation som är av typen Korrigeringsverifikation, om du valde att korrigerade manuellt, så du inte korrigerat två gånger. 

 

Ha en fin dag! 

/Nellie 

Anna-Karin1
NY MEDLEM

Många som klurar, så också jag. Jag har betalt ut lön, AGI skickat och draget från skattekontot. 5303 är returnerade av SKV till mitt konto.

Så jag undrar:

1. Måste jag göra transaktionerna med 2731 för sakens skull? Det är ju 0 där nu. Nya debet/kredit-manövrar ändrar inte slutresultatet, så finns något annat skäl? Kommer skatteverket vid en revision vilja se att summan varit där och vänt?

 

2. 7510 och 7514, är det endast den nedsatta delen, de 10,21 % = 2552 kronorna, som skall bokföras på 7514, resten (eftersom jag betalar ut lön som överstiger 25000) på 7510? Eller ska allt på 7514?

Dessa två konton skall tillsammans (eller bara 7514?) utgöra den arbetsgivaravgiften, i mitt fall 13196 minus rabatten 5303 = 7893 kr.

 

Om jag greppat detta så blir det en verifikation med 3 rader:

1630 Deb 5303 kr

7510 Kred 7893 så att kvar för mars månad blir 5321 kr (13196-5303-2552) och slutligen

7514 Deb 2552

 

Korrekt eller helt fel?

 

 

Oskar568
NY MEDLEM

Snälla Visma, svar på Anna-Karin1s fråga. 

 

Betalat ut lön, AGI inskickat och draget - men X belopp är returnerat av SKV. Tror vi är många i denna sits. 

Malin Kjellberg
APPLICATION SPECIALIST

Hej!

 

Det bästa blir att boka om värdena precis som du beskriver @Anna-Karin1 eftersom du vill kunna se rätt arbetsgivaravgift per konto 7510 och 7414 vid årets slut. Du behöver däremot inte göra någon kontering mot 2731 eftersom det kontot redan är nollat.

 

Daniel23
NY MEDLEM

Hej!

 

Jag driver eget AB och betalade ut lön och arbetsgivaravgifter som vanligt för mars månad. Går det att korrigera med den sänkta avgiften så här en vecka efter att det dragits från skattekontot?

Malin Kjellberg
APPLICATION SPECIALIST

Hej @Daniel23 

 

Är arbetsgivardeklarationen inlämnad till skatteverket och du har betalat full arbetsgivaravgift behöver du göra en rättelse av arbetsgivardeklarationen på deras hemsida. När det är gjort och du får pengar tillbaka från skatteverket bör du kunna göra samma korrigering som användaren Anna-Karin beskriver i inlägget ovan.

Hasse_
NY MEDLEM

Hej,

Nedsättningen av arbetsgivaravgifter gick smidigt för mig!

Mitt problem är att jag nu är för sen att återgå till normal nivå.

Har ändrat "Första anställda, reducerad arbetsgivaravgift", men det hjälper ju inte det som redan är fel.

Så behöver nu korrigera Juli och även Augusti där jag nu är framme vid deklaration.

Så tar gärna emot tips på hur jag enklast korrigerar!

mvh

/Hasse

Malin Kjellberg
APPLICATION SPECIALIST

Hej @Hasse_

Vi har en annan tråd med information om man har missat att ta bort markeringen för "första anställd". Du hittar den här, hoppas det kan vara till hjälp!