Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
(uppdaterad av Marielle Westberg CONTENT PRODUCER ‎2021-05-24 15:00 )
  • 6 Svar
  • 4 gilla
  • 4648 Visningar

Regeringen ger ekonomiskt stöd till de företag som drabbas av ekonomiska svårigheter eller arbetsbrist i samband med coronaviruset. Korttidsarbete innebär att de anställda kan gå ner i arbetstid men fortfarande behålla en stor del av sin lön och förhindrar uppsägning. Lönetaket för ersättning är 44 000 kr. Detta betyder att om en anställd har en lön på över 44 000 kr beräknas stödbeloppet från Tillväxtverket inte på delen som överstiger 44 000 kr. Stöd från Tillväxtverket går att söka från och med 7 april men tillämpas redan från 16 mars.

 

För månaderna maj, juni och juli 2020 går det att även att söka stöd för 80 procent av arbetstiden. 

 

Hur hanterar jag korttidsarbete i eEkonomi Lönebesked?

Du behöver själv räkna ut löneavdraget enligt tabellen hos Tillväxtverket och göra ett Avdrag före skatt vilket är ett bruttoavdrag.

tillväxtverket.PNG

Anställd med månadslön

Exempel: En anställd som har 25 000 i månadslön går ner 40% i arbetstid. Du ska som arbetsgivare då minska bruttolönen med 6% enligt Tillväxtverkets tabell (25 000x0,06 = 1500 kr). 

 

På lönespecen låter du den ordinarie månadslönen ligga kvar och gör sedan ett bruttoavdrag med alternativet “Avdrag före skatt”. För att göra det tydligt för den anställde vad avdraget avser kan du skriva en textrad.

Månadslön korttidspermittering.PNG

Anställd med Timlön

Exempel: En anställd som har 200 kr i timlön går ner 40% i arbetstid. Du som arbetsgivare ska då minska timlönen med 6% enligt Tillväxtverkets tabell (200x0,06 =12 kr). Den nya timlönen blir för den anställde 188 kr. Antalet timmar på lönespecen ska inte minskas utan ska vara det antal timmar personen skulle ha arbetat och inte timmar efter minskad arbetstid då lönen annars blir fel.

timavlönad korttidspe.PNG

Anställd med månadslön som är högre än taket för stödbelopp på 44 000 kr.

Exempel: Den anställde har en månadslön på 60 000 kr och har gått ner 40% i arbetstid vilket innebär ett löneavdrag på 6% (60 000x0,06 = 3600 kr). Du hanterar detta exakt på samma sätt som i vårt andra exempel med månadslön. Skillnaden är att du som arbetsgivare endast får ange 44 000 i lön för den anställde i ansökan om stödbelopp från Tillväxtverket.

 

OBS, om löneavdraget för korttidsarbete ska göras på ordinarie lön 60 000 eller på lönetaket 44 000 är något som regleras i avtalet för korttidsarbete. 

lön över takbelopp.PNG

Vad som är bra att känna till är att korttidsarbete är semestergrundande frånvaro. Vid frånvaro som sjuk, VAB och föräldraledighet ska avdrag och sjuklön beräknas på den sänkta lönen vid korttidsarbete. Semesterlön och semestertillägg ska däremot beräknas på ordinarie lön.

 

Det kommer inte vara möjligt att ta ut någon rapport ur eEkonomi Lönebesked till avstämningen hos Tillväxtverket som öppnar den 16/6, du kan läsa mer om det i vårt inlägg "Dags för avstämning till Tillväxtverket".

Det kan därför vara bra att du som användare för statistik över korttidsarbetet i ett eget dokument. Mer information om avstämning hos Tillväxtverket hittar du här.

 

Vill även tipsa om inlägget "så bokför du statens krispaket" med information hur du sedan bokför stödet från tillväxtverket.

Kommentarer
Stefan R
NY MEDLEM

Hur ska stödbeloppet från Tillväxtverket bokas när det så småningom inbetalas på företagskontot, mot lönekontot (i mitt fall 7010) eller mot något annat konto?

Anna Svensson
CONTENT PRODUCER

Hej!

Vi håller på att kika på det, men jag tror nog att det mer handlar om att bokföras mot ett konto för bidrag. 39xx. 

I tråden https://forum.vismaspcs.se/t5/Anvandartips-i-Visma-eEkonomi/Hantera-nedsattning-av-arbetsgivaravgift... pratar vi mer om det.

 

/Anna

Stefan R
NY MEDLEM

Tack Anna för svar, men den tråd du hänvisar till handlar om sänkt arbetsgivaravgift medan min fråga avser stödbelopp från Tillväxtverket, så riktigt samma sak är det väl inte,...?

Anna Svensson
CONTENT PRODUCER

@Stefan R 😊 fel sida, här är rätt länk

 

 

A_____14
NY MEDLEM
(uppdaterad av A_____14 ‎2020-04-21 14:28 )

Hej!

Hur ska man räkna ut avdraget om man vart korttidspermiterad från den 18 mars 60% om man har månadslön? 

Ska man ta månadslönen delat med antal dagar i mars  det gånger 14 och dra av 7,5% av det. Och den summan på avdrag före skatt

Tack på förhand 🙂

 

Malin Kjellberg
APPLICATION SPECIALIST

Hej! @A_____14 
Precis som du skriver så är det ett alternativ att beräkna avdraget för korttidspermitteringen.

Man skulle även kunna räkna Månadslön*12/365 = daglön

Daglön*7,5% (procenten för avdraget)

Sedan ta beloppet du får * antal dagar i månaden som den anställde varit korttidspermitterad.

 

Beloppet för avdraget lägger du som "Avdrag före skatt" och skriver en textrad vad avdraget avser.