Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

(uppdaterad av Marielle Westberg CONTENT PRODUCER ‎2022-08-09 13:04 )
  • 0 Svar
  • 3 gilla
  • 1958 Visningar

Vad innebär Brexit?

Storbritannien lämnade EU den 31 januari 2020 och från och med 1 januari 2021 började nya avtal och regler att gälla.

 

Detaljerna i det nya handelsavtal som ska gälla mellan EU och Storbritannien förhandlas fortfarande. Vi kommer att följa utvecklingen för att anpassa Visma eEkonomi därefter. 

 

Från den 1 januari 2021 hanteras kunder med adress i Storbritannien på samma sätt som andra länder utanför EU. Det innebär bland annat att handel med Storbritannien inte längre tas med i den periodiska sammanställningen och att kunder i Storbritannien inte omfattas av reglerna för MOSS. 

 

För dig som handlar med Storbritannien
Allt som du fakturerar med fakturadatum t.o.m. 2020-12-31 redovisas enligt reglerna för handel inom EU och allt som du fakturerar med fakturadatum fr.o.m. 2021-01-01 redovisas enligt reglerna för export. Denna omställning görs automatiskt i Visma eEkonomi. Det enda du behöver tänka på är att du sätter korrekt fakturadatum på din faktura och att Nordirland är ett undantag. Läs mer om det nedan.

 

Om din kund är baserad i Nordirland har du möjlighet att inne på kundkortet i Visma eEkonomi markera rutan Kunden är baserad på Nordirland (reglerna i EU:s Protokoll om Nordirland gäller) för att få rätt inställning. 

Fakturering av varor till Nordirland
För Nordirland gäller särskilda regler och handel med varor kommer även i fortsättningen att räknas som handel inom EU, medan försäljning av tjänster ska räknas som export till land utanför EU.

Fakturerar du varor till kunder som har sin adress i Nordirland så behöver du ändra landskoden i momsregistreringsnumret på kunden till XI, i Visma eEkonomi. Landskoden ändrar du under Försäljning - Kunder. Markera den kund det gäller och välj Redigera. I rutan för Momsregistreringsnummer fyller du i landskoden, dvs XI, följt av kundens momsregistreringsnummer.

 

Fakturering av tjänster till Nordirland

Försäljningen av tjänster räknas som export till land utanför EU och du behöver inte tänka på att göra några ändringar. 

 

OBS! Tänk på att landskoden XI enbart ska fyllas i då du säljer varor. Vid försäljning av tjänster ska du fortsatt använda dig av landskoden GB. Vid försäljning av både varor och tjänster till samma kund behöver du skapa olika fakturor för dessa, då en faktura inte kan innehålla både varor och tjänster. Det är viktigt att du kontrollerar att du har rätt landskod ifylld på kunden innan du skapar nästa faktura, för att säkerställa att landskoden motsvarar det som du ska fakturera. 


För att hålla dig uppdaterad kan du prenumerera på det här inlägget. Vi uppdaterar här så snart vi har mer information.

 

  1. Logga in i forumet
  2. Klicka på de tre prickarna uppe till höger i det här inlägget
  3. Välj Prenumerera.

 

Den här artikelns innehåll har verifierats och uppdaterats av Visma Spcs.