Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
(uppdaterad av Marielle Westberg CONTENT PRODUCER ‎2021-05-06 10:32 )
  • 0 Svar
  • 2 gilla
  • 907 Visningar

Igår (3 februari) tog riksdagen beslut om sänkta arbetsgivaravgifter för unga.

Det betyder att företag får sänkta arbetsgivaravgifter på löneutbetalningar gjorda från 1 januari 2021 för unga födda år 1998-2002. Arbetsgivaravgiften är 19,73% på belopp upp till 25 000:-. Belopp över 25 000:- beräknas med fulla arbetsgivaravgifter.

Lagändringen slår igenom 6 februari så det är först då du kan redovisa arbetsgivardeklarationen för januari till Skatteverket.

 

På löneutbetalningar som har gjorts i januari har Visma eEkonomi Lönebesked beräknat fulla arbetsgivaravgifter. Detta påverkar filen till Skatteverket och bokföringen.

Ändringar från 4 februari

Nu finns möjligheten att skapa lönebesked med de sänkta arbetsgivaravgifterna från 1 februari. Förändringen slår igenom på lönebesked som skapas från och med 4 februari. Dvs du kan skapa ett lönebesked med datum 1 februari eller senare och få sänkta arbetsgivaravgifter.

Vi föreslår framöver att arbetsgivaravgiften för unga bokförs på konto 7500. Inställningen slår igenom automatiskt men vill du ändra konto gör du det under Inställningar, Företagsinställningar fliken Löneuppgifter.

 

Fliken LöneuppgifterFliken Löneuppgifter

 

Du som har avvaktat med att redovisa arbetsgivaravgifter för januari

När du skapar arbetsgivardeklarationen för januari i Visma eEkonomi Lönebesked kommer den innehålla fulla arbetsgivaravgifter.

När du laddar upp filen hos Skatteverket efter den 6 februari kommer dina värden att skilja sig mot Skatteverkets beräknade värden. Välj Skatteverkets beräkningar så får du med nedsättningen i arbetsgivardeklarationen för januari.

Du behöver justera bokföringen för januaris lönebesked och arbetsgivardeklaration. - se exempel längre ner.

 

Du som redan har lämnat in och signerat arbetsgivardeklarationen för januari

Eftersom detta börjar gälla retroaktivt från 1 januari betyder det att du som har anställda som berörs av nedsättningen behöver ompröva den inlämnade arbetsgivardeklarationen för januari.

Läs mer på Skatteverkets sida: Rätta en arbetsgivardeklaration »

 

Korrigera verifikation från lönebeskedet

Lönebesked för anställda som berörs av nedsättningen har blivit bokförd med en arbetsgivaravgift beräknad på 31,42% istället för 19,73%.

I våra exempel visar vi hur du bokför mellanskillnaden mellan beräknad arbetsgivaravgift och redovisad arbetsgivaravgift och flyttar arbetsgivaravgiften till det nya kontot 7500.

 

Gå till Bokföring - Verifikationer och klicka på Ny verifikation. För att bokföringen ska stämma föreslår vi att du använder samma datum på verifikationen som datumet för lönebeskedet.

För en anställd med lön på 25 000:- har arbetsgivaravgiften blivit 7 855:- men det ska istället vara 4 935:-.

Arbetsgivaravgifter på 2 920:- för mycket har bokförts.

Har du anställda med lägre lön beräknar du arbetsgivaravgiften på den lönen istället.

Har du anställda med högre lön gör du justeringen som i vårt exempel eftersom nedsättningen endast gäller upp till 25 000:-. För ersättningar över 25 000:- dras fulla arbetsgivaravgifter.

 

Konto Debet Kredit Förklaring till belopp
7510   7 855 Arbetsgivaravgifter upp till 25 000:-
7500 4 935   Den nya arbetsgivaravgiften
2731 2 920   Mellanskillnaden

 

 Korrigera verifikation från arbetsgivardeklarationen

Verifikationen som skapas när du skapar arbetsgivardeklarationen i Visma eEkonomi Lönebesked kommer även den att bokföras med ett för högt värde. Det krävs även där att du skapar en manuell verifikation och korrigerar redovisad arbetsgivaravgift.

I våra exempel visar vi hur du bokför mellanskillnaden mellan beräknad och redovisad arbetsgivaravgift.

Gå till Bokföring - Verifikationer och klicka på Ny verifikation.

Konto Debet Kredit Förklaring till belopp
1630 2 920   Mellanskillnaden
2731   2 920 Mellanskillnaden

 

Klart!

 

På alla nya lönebesked som skapas med ett utbetalningsdatum 1 februari eller senare kommer arbetsgivaravgifterna automatiskt att bli bokförda med rätt belopp.

Kombinera flera reduceringsregler

Man kan enligt Skatteverket kombinera flera reduceringsregler för en och samma anställd. Exempel på reduceringar är Växa-Stöd för första anställd, regionalt stöd, avdrag för forskning och utveckling och nedsättning av arbetsgivaravgift för unga. I eEkonomi Lönebesked stödjer endast vi en reduceringsregel per anställd. Om du vill kombinera två reduceringsregler väljer du en av dem på den anställde i registret, gör en manuell justering på Skatteverkets hemsida när du lämnar in arbetsgivardeklarationen. Samt justerar bokföringen så att rätt arbetsgivaravgift blir bokförd.