Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
(uppdaterad av Nellie Karlsson APPLICATION SPECIALIST ‎2020-12-18 10:22 )
  • 20 Svar
  • 0 gilla
  • 1867 Visningar

Hej! 

 

Fr om 2021-01-01 kan du som installerar grön teknik få skattereduktion för arbete och material. Den som köper installation av solceller, lagring av egenproducerad elenergi och laddningspunkter till elfordon ska få ett avdrag direkt på sin faktura. 

 

Skatteverket har inte någon färdig lösning för att hantera skattereduktionen på fil och fortsätter sitt arbete med att få det på plats. 

Samtidigt bevakar vi i Visma eEkonomi detta och ser över hur vi kan göra det möjligt i framtiden, tillsvidare behöver du hantera detta manuellt.

 

Vi kommer återkomma i denna tråd så fort vi har mer information till er om hur ni ska hantera detta. 

 

Jag rekommenderar att du följer inlägget genom att klicka på prickarna uppe till höger och väljer Prenumerera. Då får du ett mejl när det görs en uppdatering i tråden.

Medverkande
Kommentarer
Christer
NY MEDLEM

Varför händer det ingenting. Det finns ingen möjlighet att ta ut en riktig faktura ens manuellt med grönt avdrag. Vi är beroende av att kunna fakturerera varje dag.

Det har föreslagits att lägga in en avdragspost för avdraget, Det godkänns inte i systemet. Om ni tog bort spärren kunde problemet lösas provisoriskt tills ni har en komplett lösning på plats.

Ett annat enkelt sätt vore att ni accepterade decimaler I inställningar av ROTavdrag. Som det är nu går det att reg decimaler men de försvinner när det sparas. Alltså kan inte 14,55%  läggas in som grönt avdrag. ( Enligt Skatteverket ska avdrag från fakturans totalbelopp göras med kostnaden för resor mm innan avdraget på 15% beräknas. Schablonmässigt har avdraget bestämts till 3% när det gäller tex solcellsanläggningar. Det betyder att det gröna avdraget blir 14,55%, inte 15%).

Det är inte acceptabelt att ni dröjer med att införa dessa små enkla provisoriska justeringarna tills ni utvecklat en komplett lösning. Det har nu gått mer än en månad sedan det Gröna avdraget infördes. I Forumet är ni tysta trots att olika användare rekommenderar lösningar som inte fungerar. Ni skriver ovan att vi ska hantera detta manuellt tills ni har en lösning på fil klar. Det enda sättet jag kunnat lista ut för manuell hantering är att spara fakturan i Word och justera beloppen och den finstilta texten avseende Rotavdraget innan fakturan skickas till kunden. Detta fungerar inte heller i praktiken eftersom det uppstår en diff mellan kundens faktura och fakturan i Visma. Har någon någon användbar lösning? Fakturorna måste ut och det tar för lång tid att byta faktureringssystem.  

peter linnell
NY MEDLEM

Hej hur fakturerar jag en privatkund som fått solpaneler på sitt hus? Arbetet är klart o det finns ingen markering på grön teknik avdraget på 15%

Hur går ja till väga?

Måste fakturera nu.

Mvh

Nellie Karlsson
APPLICATION SPECIALIST

Hej igen! 

 

Vi fortsätter arbetet i Visma eEkonomi för att få detta på plats så att du kan sköta det direkt ifrån programmet. 

 

Så länge får du hantera fakturan som en vanlig kundfaktura och genom att använda textrader informera din kund vad fördelningen blir och vad de ska betala. Ansökan till Skatteverket får du sedan hantera manuellt utanför programmet. 

 

Information som behöver vara med på en faktura som avser Grön teknik: 

  1. Fakturans totala belopp och skattereduktionens storlek, inklusive moms.
  2. Kostnad för arbetad tid, materialkostnader och övriga kostnader, till exempel för resor, maskiner och administration.
  3. Vilken typ av arbete företaget har utfört.
  4. Uppgift om att företaget som utfört arbetet har F-skatt.
  5. Ditt namn och personnummer.
  6. Fastighetsbeteckningen eller bostadsrättsföreningens organisationsnummer och lägenhetsnummer (fyra siffror) för bostaden där arbetet utfördes.

 

Mer information om hur arbetet går att få detta på plats, kommer inom kort. 

Edvalls
NY MEDLEM

Men hur ska man kunna göra avdrag för reduktionen i praktiken? Som många redan beskrivit så går det ju inte att lägga till en rad med reduktionen. Kan ni exakt beskriva hur man ska gå tillväga för att få till detta. 

VictorOscarsson
NY MEDLEM
(uppdaterad av VictorOscarsson ‎2021-03-05 21:47 )

2124CDD9-3193-4D9A-B846-62B583E3A1A3.jpeg

Såhär gjorde jag på en faktura, lite jobb är det ju och inte acceptabelt för fem öre då det är 2 månader sedan det släpptes och visma är efter som vanligt. 

inte en aning om det är rätt eller godkänt men det var så liten summa så orkade inte bry mig egentligen för o kolla men gick igenom iallafall.

Edvalls
NY MEDLEM

VictorOscarsson - tyvärr blir detta ju inte rätt eftersom du lagt rabatten direkt på priset. Du får ju då rabatten även på momsen vilket blir fel. Visma behöver lösa detta nu. Kan inte förstå varför det ska vara så svårt att få till när det inte skiljer sig så mycket från RUT, bara att det är på materialet också. 

Wehlen
NY MEDLEM

Ja tre månader har gått och Fortnox löste detta redan första dagen.

Jag löste det på fakturan att jag la arbete och material på separata rader och la dessa som RUT-tjänster för att få 50% avdrag, samt skrev i klartext vad raderna innehöll så att skatteverket inte blir förvirrade.

På detta sätt så stämmer skattereduktionen och totalsumman men jag måste ändå ansöka manuellt hos skatteverket.

Nellie Karlsson
APPLICATION SPECIALIST

Hej!

 

Förstår att ni alla väntar på en uppdatering om hur arbetet går kring Grön teknik i Visma eEkonomi. Vi jobbar just nu för fullt med detta för att få det på plats.


Vi har hunnit göra en del av det jobb som krävs, men vi har lite kvar. Som sedan ska testas av så vi ser att det fungerar korrekt. 

 

Jag återkommer här i tråden med mer information när vi börjar närma oss en lösning.

Netplex
NY MEDLEM

Det är uselt av Visma att inte kunna fixa detta nu har det gått över 2 månader sen avdraget infördes. Det pratas om Visma eEkonomi, men vad händer med oss som använder Visma 500? Funderar på att byta leverantör av ekonomisystem!!

Edvalls
NY MEDLEM

Enligt uppgift i fredags från Vismas programägare ska de ha en lösning på plats i mars om allt går som det ska. 

Nellie Karlsson
APPLICATION SPECIALIST

@Netplex För mer information om vad som händer i Visma Administration så kan du följa forumtråden Skattereduktion för grön teknik i Visma Administration

Edvalls
NY MEDLEM

@Nellie Karlsson  Den tråd du hänvisar till gäller ju Visma Administration. Enligt den verkar det vara på gång nu i månadsskiftet. Jag vill gärna veta vad som gäller för Visma eEkonomi Smart. Så kan du bekräfta att det gäller även eEkonomi?

Edvalls
NY MEDLEM

Och besked i måndags 15/3 från programansvarig är att tidsplanen att ha det klart Q1 gäller både Administration och eEkonomi. Så om allt går enligt plan verkar det snart vara på plats. 🤞🏻

Elftgeo
NY MEDLEM

Hej!

det är 25/3 och fortfarande man rekommenderar manuellt fakturering.

Jag blir glad om det är klart till midsommar. 

Funderar att byta till Fortnox.

 

Christer
NY MEDLEM

Anledningen att det tar sån tid, mer än ett kvartal, kan inte bero på att det är svårt att hitta en lösning. Det måste bero på att Visma medvetet har låtit bli att tillsätta programmeringsresurser. Vår bransch är kanske ointressant jämfört med andra branscher. Den enda information som ges från Visma är att arbete pågår och nu senast att man hoppas bli klar senast detta kvartal (31 mars).

Edvalls
NY MEDLEM

@Nellie Karlsson 

kom precis ut för tråden för Visma Adminstration att ny version med Grön Teknik släpps idag för Administration. Kan du bekräfta att detsamma gäller för eEkonomi?

Christer
NY MEDLEM

Nej, tystnad råder från ansvariga. Bara vi användare som försöker hjälpa varandra så gott det går.

Fredrici
NY MEDLEM

@Nellie Karlsson 
Hur går arbetet framåt med att få till skattereduktionen i eekonomi? Hur ligger ni till idag?

CeDe_El
NY MEDLEM

@Nellie Karlsson 
Hej! Hur långt har ni kommit med en lösning ang. skattereduktion för grön teknik!

Tacksam för besked!

Nellie Karlsson
APPLICATION SPECIALIST

Hej!

 

Äntligen har jag glädjande nyheter till er så här inför helgen!
Det sista arbetet för Grön teknik har gått bra och vår förhoppning är nu att kunna släppa detta under nästa vecka. 

 

Jag kommer dela med mig av mer information om när vi närmar oss en release.