Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Marielle Westberg
 • 1 Svar
 • 2 gilla
 • 194 Visningar
Den här tråden vänder sig till dig med aktiebolag, som har aktiverat tillvalet Deklaration/årsredovisning i Visma eEkonomi - eller funderar på att göra det.

Har du inte aktiverat tillvalet? Som aktiebolag får du hjälp med att:
 • Sammanställa och skapa aktiebolagets deklarationsblanketter
 • Simulera olika inkomstalternativ och se vad det får för skattemässiga effekter
 • De färdiga deklarationsblanketterna INK2, INK2R och INK2S kan du skriva ut eller skicka via SRU-fil direkt till Skatteverket 
 • Upprätta en årsredovisning enligt K2-reglerna som sedan kan skickas in till Bolagsverket
Allt du behöver göra är logga in i ditt program och koppla på tillvalet under Appar och Tillval.

Häng med på Deklarationsresan i Visma eEkonomi! 

Men först - Varför ska du ens deklarera? 
I företagets deklaration ska det framgå hur mycket företaget tjänat och hur mycket skatt som betalats in under det gångna året. Utifrån deklarationen fastställer Skatteverket företagets slutliga skatt.

Och hur går det till?
Du betalar preliminär skatt (F-skatt) varje månad med lika stora belopp. Skatten stäms av när deklarationen lämnas in och företagets verkliga inkomster redovisas. 

Företagets preliminära skatt beräknas av Skatteverket, som utgår från de uppgifter du uppgav i din ansökan på Verksamt.se, eller de uppgifter du lämnat i blanketten “Företagsregistrering”. Upptäcker du under året att du har betalat in för mycket eller för lite preliminärskatt kan du när som helst göra en ändring. Du skickar då in en ny preliminär inkomstdeklaration så räknar Skatteverket om din skatt. Tanken är att företagets preliminära skatt ska hamna så nära den slutliga skatten som möjligt. 

Du deklarerar i första hand ditt aktiebolag på blanketten inkomstdeklaration 2. 
Blanketten består av tre delar - huvudblanketten och de två bilagorna Räkenskapsschema (INK2R) och Skattemässiga justeringar (INK2S). På huvudblanketten tas alla underlag upp som Skatteverket sedan beräknar skatten ifrån. På bilagan INK2R redovisas bolagets balans- och resultaträkning och bilagan INK2S används för att justera det redovisade resultatet så att det stämmer med skattereglerna. Är du delägare i ett fåmansföretag (mindre aktiebolag) ska du även lämna bilaga K10 tillsammans med din privata inkomstdeklaration (läs mer om det på Skatteverket.se). 

Ett företags bokslut ligger till grund för inkomstdeklarationen, men skattemässiga justeringar är ofta nödvändiga för att deklarationen ska bli rätt. Deklarationen granskas av Skatteverket som beräknar hur mycket skatt som ska betalas - och skickar ut ett slutskattebesked med den slutgiltiga skatten. Skatteverket stämmer också av din preliminära skatt mot din slutliga skatt. Har du betalat in för lite preliminär skatt under året ska du betala in det som fattas och har du betalat för mycket får du pengar tillbaka, helt enkelt. 

Inkomstdeklaration 2 ska vara Skatteverket tillhanda den 1 juli 2019 om ditt räkenskapsår följer kalenderåret (deklarerar du digitalt är det i stället 1 augusti 2019 som gäller). Har du annat räkenskapsår hittar du ditt inlämningsdatum på Skatteverket.se

Vad är en årsredovisning?
En sammanställning av alla ekonomiska händelser under ett räkenskapsår. Årsredovisningen är en offentlig handling som ska vara Bolagsverket tillhanda senast 7 månader efter räkenskapsårets slut.

Om ditt aktiebolag räknas som ett mindre företag kan du välja att ta fram årsredovisningen enligt de förenklade K2-reglerna, istället för huvudregelverket som är K3 (vad som räknas som större/mindre företag kan du se på Verksamt.se).

Det här ska ingå i en K2-årsredovisning:
 • Förvaltningsberättelse
 • Resultaträkning
 • Balansräkning
 • Noter som kompletterar informationen i balans- och resultaträkningen 
Om ditt aktiebolag räknas som större måste det även ingå en kassaflödesanalys.

Förutom årsredovisningen ska du även skicka in:
 • Fastställelseintyg
 • Revisionsberättelse (om ditt bolag har krav på revisor. Läs mer om det på Verksamt.se)
 • Koncernredovisning och koncernrevisionsberättelse (om ditt aktiebolag är ett moderbolag i en större koncern)
Nu till Deklarationsresan i Visma eEkonomi! 

 1. Gå igenom Årsavstämningen
  Innan du öppnar upp tillvalet för att skapa deklarationen måste alla händelser för 2018 vara bokförda. Årsavstämningen är en bra steg-för-steg-guide som du går igenom för att säkerställa att alla händelser är bokförda.

  Har du aktiverat tillvalet Deklaration/årsredovisning hittar du både det och årsavstämningen under Bokföring - Årsavstämning. Välj upp ditt räkenskapsår och stäm av alla händelser.
 2. Öppna upp tillvalet
  När du är klar med årsavstämningen öppnar du upp tillvalet uppe till höger, Öppna Visma Deklaration/årsredovisning 3. Gå igenom menyvalen steg-för-steg
  På startsidan för tillvalet får du information om vad du behöver gå igenom inför deklarationen och årsredovisningen. Gå igenom dessa steg-för-steg.  OBS! Har du lagt in fler händelser i eEkonomi efter att du har öppnat upp tillvalet behöver du klicka på Bokföringsvärden - Hämta bokföringsvärden.

 4.  Dags att skapa deklarationen
  När du har kontrollerat och fyllt i alla uppgifter går du till Inlämning - och så var det dags att skapa deklarationen. Det gör du genom att klicka på knappen Skapa deklaration.

  Här har du även möjlighet att både ladda ner SRU-filerna för elektronisk inlämning till Skatteverket och skriva ut en PDF-fil om du vill spara din deklaration den vägen. 5. Lås deklaration
  Kvar återstår att låsa deklarationen. Det gör du genom att markera rutan Lås deklaration.

 6. Skapa årsredovisning
  När du har kontrollerat och fyllt i alla uppgifter går du till Inlämning. Börja med att göra en kontroll av årsredovisningen via länken Kontroll av årsredovisning för att se om det finns någon del i årsredovisningen som du bör kontrollera.

  När du är klar med kontrollen  är det dags att skapa årsredovisningen. Det gör du genom att klicka på knappen Skapa årsredovisning. Du har även möjlighet att ladda ner årsredovisningen med eller utan Fastställelseintyg som PDF- fil eller Word-dokument, för att skriva under och lämna in till Bolagsverket.  Framöver kommer du ha möjlighet att lämna in årsredovisningen digitalt. Följ forumtråden Digital inlämning av årsredovisning till Bolagsverket

 7. Lås årsredovisningen
  Kvar återstår att låsa årsredovisningen. Det gör du genom att markera rutan Lås årsredovisning

  Grattis! Du har nu skapat din deklaration och årsredovisning.
Utöver den här tråden finns det massor med hjälpmedel inför deklarationen 2019.
Här har vi samlat några:

 1. Skapa deklaration i Visma eEkonomi - Youtube.com
  I den här filmen visar Robert hur du deklarerar ditt aktiebolag i Visma eEkonomi. Längd 4:00.

 2. Skapa årsredovisning i Visma eEkonomi - Youtube.com
  I den här filmen visar Robert hur du skapar en årsredovisning i Visma eEkonomi. Längd 3:37.

 3. Få full koll på skattekontot - Youtube.com
  I den här filmen visar Gustav hur du får full koll på skattekontot. Längd 3:27.

 4. Vad är en årsredovisning? - Vismaspcs.se
  Här kan du läsa om årsredovisningens olika delar och principer.

 5. Årsredovisning för aktiebolag - Verksamt.se
  Här kan du se en film om årsredovisning för små aktiebolag & läsa mer om hur du gör och vad som gäller för de olika regelverken K2 och K3.

 6. Checklista - detta behöver du göra - Vismaspcs.se
  En checklista för dig med tillvalet Visma eEkonomi Deklaration/årsredovisning.

 7. Skatteexpertens bästa tips på avdrag i deklarationen 2019 - Vismaspcs.se
  Här kan du läsa de avdrag du bara inte kan missa i deklarationen.

 8. Frågor och svar om årsredovisning  - Verksamt.se
  Här hittar du vanliga frågor och svar om aktiebolag och årsredovisning.

 9. Skatter och avgifter för aktiebolag - Verksamt.se
  Här hittar du bland annat en film som förklarar hur moms, avdrag för kostnader, skatt och socialavgifter hänger ihop. Här finns också en skattekalkylator.

 10. Deklarera för ett aktiebolag eller ekonomisk förening - Skatteverket.se
  Här kan du läsa om vilka regler som gäller för aktiebolag, hur det funkar för dig som delägare i ett fåmansföretag och när deklarationen ska vara inlämnad.

 11. Skatteskolan - en podcast för företagare - Poddtoppen.se
  En podcast för företagare är producerad av Tillväxtverket och Skatteverket. Här tar de upp det mesta du behöver veta om skatter, bokföring och moms.
Trevlig deklaration & årsredovisning!
Medverkande
Kommentarer
NY MEDLEM

Jag kan verkligen rekommendera Visma Deklaration/Årsredovisning. Helt suveränt!