Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

(uppdaterad av Anna Svensson CONTENT PRODUCER ‎2022-04-21 16:20 )
  • 7 Svar
  • 4 gilla
  • 2859 Visningar

Sköter du lönerna manuellt? Tillvalet Lönebesked i Visma eEkonomi passar bäst för dig som har behov av grundläggande lönefunktioner.

Behöver du hjälp med beräkningar och är ute efter ett fullständigt löneprogram rekommenderar vi Visma Lön Smart. Läs mer här: Visma Lön Smart »

 
Med tillvalet Lönebesked i Visma eEkonomi får du::
  • Lönen automatiskt bokförd i Visma eEkonomi
  • Påminnelse när det är dags att göra utbetalningar av löner och när skatter ska inbetalas
  • Värden för arbetsgivaravgifter förs in automatiskt till arbetsgivardeklarationen
  • Få digitala lönebesked med mobilappen Visma Employee.

Du som har eEkonomi BasSmart eller Pro kan aktivera lönemodulen. Observera att du som arbetar i eEkonomi Bas enbart kan skapa 1 anställd.

 

Aktivera Visma eEkonomi Lönebesked

För att aktivera tjänsten går du till fliken Lön som du ser i vänstermenyn och klickar på Läs mer om Visma eEkonomi Lönebesked för att aktivera. Det är helt kostnadsfritt att aktivera tjänsten och kostar sedan 29kr för bokförda lönebesked, per anställd och månad. Ser du inte fliken Lön aktiverar du det under Inställningar Företagsinställningar genom att bocka för Visa Lön i menyn.

 
 
löner.PNG

                 

 

 

Du har möjlighet att göra vissa inställningar. Du kan t ex ställa in vilket bokföringskonto som ska användas vid olika åtgärder via Inställningar Företagsinställningar  Löneuppgifter .

 
 
 

Har du använt något annat lönesystem tidigare och nu börjat med eEkonomi Lönebesked har du möjlighet att lägga in Ingångsvärden som avser värdet av de tidigare lönebeskeden du skapat. Vill du lägga in Ingångsvärden för dina anställda skapar du ett nytt lönebesked och väljer typen Ingångsvärden. Lönebeskeden av typen Ingångsvärden blir det ingen kostnad på. Informationen finns även som skriven hjälp och som film.

 

Förutom att skapa lönebesked kan du skapa AGI (Arbetsgivardeklaration på individnivå). Informationen finns även som skriven hjälp och film.

 
 
 

Ska du rapportera till Fora kan du få ut ett underlag för det. Under Lön Anställda hittar du Underlag Fora. Där väljer du vilket år du vill skriva ut för och klickar sedan på Skapa PDF där du får fram ditt underlag.

 
Tips!

Vill du beräkna fram den årliga kostnaden för en anställd? Gå till Lön - Anställda och klicka på Beräkna lönekostnader. Här fyller du i födelsedatum samt månadslönen före skatt och klickar på Beräkna.

Visma eEkonomi räknar då fram Lön före skatt, Arbetsgivaravgift, Semesterlön och till slut Total årskostnad samt Total månadskostnad åt dig.

 
 
 
 

Hur fungerar det i Visma eEkonomi?

Du börjar med att se över att alla inställningar, så som Löneuppgifter, är korrekt. Gå sedan till

Lön Anställda och lägg in dina anställda i registret.
 

Inne på den anställde har du möjlighet att lägga till Återkommande lön på varje lönebesked, t ex månadslön om du vill att den lönearten ska läggas till automatiskt på varje nytt lönebesked.

 

Du har även möjlighet att inne på den anställde välja att skicka lönebeskeden till en app som den anställde laddar ner för att enkelt se sina lönebesked. Bocka för Skicka lönebesked till appen Visma Employee om du vill slippa skriva ut lönebeskeden.

 

För att skapa första lönebeskedet går du till Lön - Lönebesked - Nytt lönebesked. Här fyller du i vilket utbetalningsdatum som gäller samt bockar för vilka anställda du vill skapa lönebesked för. Klicka på Spara och lönebeskeden läggs under Pågående lönebesked.

 

Klicka på Öppna för att fortsätta med ett lönebesked. Lönearten du la till under Återkommande lön på varje lönebesked har lagts upp här automatiskt. Vill du lägga till flera lönerader, t ex om den anställde vill dra extra skatt, så klickar du först på plustecknet ute till höger och hämtar sedan lönearten Extra skatt. Fyll i beloppet och kontrollera att lönebeskedet ser bra ut. Vill du förhandsgranska kan du göra det nere till vänster annars bokför du lönebeskedet för att gå vidare.

 

När det är dags att betala ut lönen till den anställde görs det via din bankkoppling.

 

Du får in utbetalningen automatiskt dagen efter att transaktionen har dragits på banken. Du matchar händelsen som Pengar ut mot Löneutbetalning. Välj upp rätt lönebesked att matcha mot och klicka på Bokför.

 

Skapa AGI

AGI (Arbetsgivardeklaration på individnivå) skapar du under Lön Arbetsgivardeklaration Skapa ny. Fyll i period och kontrollera bokföringsdatum. Alla värden fylls i automatiskt. Vill du förhandsgranska kan du göra det nere till vänster annars går du vidare genom att klicka på Bokför.

 

Du får en notifiering under utropstecknet uppe i den blå menyn, där du kan se att arbetsgivardeklarationen har bokförts. Där hittar du även en länk “Klicka här”, för att skapa en fil för elektronisk inlämning av AGI till Skatteverket. Filen kan även skapas i efterhand under  Lön Arbetsgivardeklaration - markera den Arbetsgivardeklaration det gäller - Åtgärder

Skapa fil.

 

Via knappen Till Skatteverket kommer du direkt in till Skatteverket för att logga in och sedan kan du ladda upp filen. Betalningen av arbetsgivaravgifter gör du under Kassa- och bankhändelser.

 

Lycka till!

Kommentarer
Fd medlem
Inte tillämpbar

Jag har en anställd som inte lyckas logga in på Visma Employee för att se sina lönebesked. När hon anger att hon glömt sitt lösenord får hon meddelandet "Please check your email to set your new password. If you have not received the email within a few minutes you have either input an email address that does not match the records we have for your account or the email might be caught in your spam filter." Inget mejl når henne (inte heller i spam-filtret). Vi har kontrollerat så att vi har angett rätt mejladress i Visma eEkonomi. Hur gör vi för att hon ska kunna få tillgång till sina lönebesked?

My Janhall
ANSTÄLLD

Hej @Fd medlem 

För att vi ska kunna kontrollera varför mejlet inte når fram är det bättre att du kontaktar oss via telefon eller chatt. Detta för att du inte ska dela med dig utav känsliga uppgifter här som vi kan behöva ta del utav för att komma vidare i felsökning, till exempel mejladress till anställd. 

/My 

HAK__1
UTFORSKARE
(uppdaterad av HAK__1 ‎2021-12-26 14:27 )

Ifall man vill ge en anställd en löneökning; är det bara att gå till Lön - Anställda. Sedan gå till den anställda och välja redigera - Löneuppgifter och ändra månadslönen?

Tinne Lestrin
MODERATOR

Hej HAK__1!

 

Du har helt rätt, det är så du ändrar en anställds lön - snyggt! Jag skickar med dig vårt hjälpavsnitt Redigera anställd om du vill läsa mer om hur du ändrar uppgifter på dina anställda.

 

God fortsättning!

/Tinne

EbSowe
MEDLEM

Så när man skapar arbetsgivardeklaration under ”Lön Arbetsgivardeklaration” 

och lämnar in via fil på skatteverkets hemsida kommer det med både för företaget och på individnivå då?

Var med på ett Webbseminarium på Skatteverket och då framkom det att man ska lämna arbetgivardeklaration både för företaget och på individnivå.

 

Anna Svensson
CONTENT PRODUCER

@EbSowe Ja det stämmer att arbetsgivardeklarationen består av två delar, dels för företaget och dels för varje anställd.

I Visma eEkonomi får du ut allt i samma fil. 🙂

 

/Anna

EbSowe
MEDLEM

perfekt! Tack!