We use cookies to collect information on your interaction with our website and combine this with the data you provide us to build a profile so we can show you content tailored to your interests. By accepting, you allow us to collect and process your personal informationas described here.
Med automatiska förslag får du snabbt specifika sökresultat eftersom möjliga matchningar föreslås vartefter du skriver in ordet.
Visar resultat för
Sök istället efter
Menade du:
Här hittar du processer och tips i Visma eEkonomi
Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Användartips och få ett mejl varje gång det publiceras något nytt. Du kan även prenumerera på etiketter genom att klicka dig in på etiketten du vill bli uppdaterad kring innan du väljer att prenumerera.
1. Logga in i forumet
2. Klicka på de tre prickarna uppe till höger
3. Välj Prenumerera.
Har du digitala processer för att ta emot leverantörsfakturor? Få in kvitton i programmet? Signera offerter? Inte? Läs inlägget och ta del av alla våra tips.
Vad innebär Brexit?
Storbritannien lämnade EU den 31 januari 2020 och från och med 1 januari 2021 började nya avtal och regler att gälla.
Detaljerna i det nya handelsavtal som ska gälla mellan EU och Storbritannien förhandlas fortfarande. Vi kommer att följa utvecklingen för att anpassa Visma eEkonomi därefter.
Från den 1 januari 2021 hanteras kunder med adress i Storbritannien på samma sätt som andra länder utanför EU. Det innebär bland annat att handel med Storbritannien inte längre tas med i den periodiska sammanställningen och att kunder i Storbritannien inte omfattas av reglerna för MOSS.
För dig som handlar med Storbritannien Allt som du fakturerar med fakturadatum t.o.m. 2020-12-31 redovisas enligt reglerna för handel inom EU och allt som du fakturerar med fakturadatum fr.o.m. 2021-01-01 redovisas enligt reglerna för export. Denna omställning görs automatiskt i Visma eEkonomi. Det enda du behöver tänka på är att du sätter korrekt fakturadatum på din faktura och att Nordirland är ett undantag. Läs mer om det nedan.
Om din kund är baserad i Nordirland har du möjlighet att inne på kundkortet i Visma eEkonomi markera rutan Kunden är baserad på Nordirland (reglerna i EU:s Protokoll om Nordirland gäller) för att få rätt inställning. Fakturering av varor till Nordirland För Nordirland gäller särskilda regler och handel med varor kommer även i fortsättningen att räknas som handel inom EU, medan försäljning av tjänster ska räknas som export till land utanför EU. Fakturerar du varor till kunder som har sin adress i Nordirland så behöver du ändra landskoden i momsregistreringsnumret på kunden till XI , i Visma eEkonomi. Landskoden ändrar du under Försäljning - Kunder . Markera den kund det gäller och välj Redigera . I rutan för Momsregistreringsnummer fyller du i landskoden, dvs XI , följt av kundens momsregistreringsnummer.
Fakturering av tjänster till Nordirland
Försäljningen av tjänster räknas som export till land utanför EU och du behöver inte tänka på att göra några ändringar.
OBS! Tänk på att landskoden XI enbart ska fyllas i då du säljer varor . Vid försäljning av tjänster ska du fortsatt använda dig av landskoden GB . Vid försäljning av både varor och tjänster till samma kund behöver du skapa olika fakturor för dessa, då en faktura inte kan innehålla både varor och tjänster. Det är viktigt att du kontrollerar att du har rätt landskod ifylld på kunden innan du skapar nästa faktura, för att säkerställa att landskoden motsvarar det som du ska fakturera.
För att hålla dig uppdaterad kan du prenumerera på det här inlägget. Vi uppdaterar här så snart vi har mer information.
Logga in i forumet
Klicka på de tre prickarna uppe till höger i det här inlägget
Välj Prenumerera .
Den här artikelns innehåll har verifierats och uppdaterats av Visma Spcs.
Zapier är en plattform där du kan samla det bästa av alla applikationer du använder dagligen, det finns över 1000 appar och tjänster du kan integrera mot!
Med Zapier kan du skapa unika integrationer, som skapar stora möjligheter att själv anpassa ditt Visma eEkonomi och just din vardag.
Du kommer kunna använda eEkonomi som en trigger - vilket innebär att när något händer i Visma eEkonomi så kan denna data skickas vidare via Zapier, och i nästa tur till en annan applikation för att göra en åtgärd.
Du kommer också kunna använda eEkonomi som en action - när något händer i en annan applikation, så kan denna data skickas vidare till Zapier, och i nästa tur in till Visma eEkonomi för att göra en åtgärd.
Du kan t ex skapa integrationer mot Google mail, Google sheets, Slack, Spotify m.m. Du har möjlighet att både använda färdiga zaps men även skapa helt egna!
Vill du titta på de färdiga integrationerna som är klara att använda redan idag går du till https://integrationer.vismaspcs.se/appar/?query=Zapier
Vad behöver du göra för att komma igång?
Du börjar med att skapa ett konto på Zapiers hemsida . När du har skapat ditt konto loggar du in och går igenom följande steg:
Lägg till en zap
Lägg till en trigger
Godkänn integrationen
Koppla upp zap
Aktivera zap
Triggers i Visma eEkonomi du kan koppla med Zapier: - Ny kund sparas - Ny order sparas - Ny faktura skapas - Ny leverantör sparas - Ny leverantörsfaktura sparas - Nytt leverantörsfakturautkast sparas - Ny artikel sparas Actions i Visma eEkonomi du kan koppla med Zapier: - Skapa ny kund - Skapa ny artikel - Skapa nytt fakturautkast - Skapa ny leverantör - Skapa leverantörsfakturautkast - Skapa order För mer information om hur du går tillväga kan du läsa om i vår supporthjälp.
Nu är det bara att sätta igång att ska dina triggers och actions! Bara fantasin sätter gränserna, och tänk vad mycket tid du kan spara!
Observera att Zapier är en internationell plattform som lagrar data utanför EU. Du bör därför vara uppmärksam på vilken typ av persondata du hanterar med tjänsten Zapier. Läs mer om hur data hanteras i Zapier här: https://zapier.com/privacy
Fakturerar du avtalsfakturor, eller fakturor med samma typ av varor eller tjänster med ett regelbundet intervall? Då är funktionen Återkommande faktura något för dig!
Skapa kundfakturor med avdrag enligt reglerna för Grön teknik, t ex installation av solceller, i Visma eEkonomi.
Steg 1: Inställningar
Gå till Inställningar - Företagsinställningar - Faktureringsuppgifter och markera rutan Grön teknik . Beloppet om 50 000 kr som du kan ansöka om skattereduktion för föreslås automatiskt.
Du kan ansöka om skattereduktion för typerna;
Installation av nätanslutet solcellssystem – 15% avdrag för arbete och material (20% från 1 januari 2023)
Installation av system för lagring av egenproducerad el – 50% avdrag för arbete och material
Installation av laddningspunkt till elfordon – 50% avdrag för arbete och material.
Steg 2: Skapa artikel
När du skapar den artikel som avser grön teknik väljer du upp någon av typerna ovan, beroende på vad din artikel avser.
Steg 3: Skapa kundfaktura
När du skapar din kundfaktura markerar du rutan Husarbete eller grön teknik uppe till höger och kan därefter markera rutan Grön teknik . Tänk på att du inte kan ha både rot/rut-avdrag och grön teknik på en och samma faktura då det hanteras olika vid ansökan till Skatteverket, utan i så fall skapar du en enskild faktura med rot/rut och en med grön teknik. Om det även finns material på fakturan som du ska ansöka om skattereduktion för, och inte bara arbete, så behöver detta läggas som en egen artikel och kopplas mot en typ av Grön teknik. Detta kan du göra för att kostnaden för materialet nu också ligger till grund för skattereduktion, t ex om du använt material som är nödvändigt vid installationen så som material som används för att installera solceller. Du kan läsa mer om vad som ger rätt till skattereduktion för grön teknik på Skatteverkets hemsida .
Steg 4: Hantera betalning och skapa ansökan till Skatteverket
När kunden har betalat sin del och du har registrerat betalningen på fakturan är det dags att skapa en ansökan till Skatteverket. Vid ansökan av grön teknik exporterar du ut en fil från programmet som du laddar upp på Skatteverkets hemsida. Filexporten hittar du under Inställningar - Import och export - Skapa fil till Skatteverket för grön teknik.
Steg 5: Beslut från Skatteverket
När betalningen från Skatteverket kommer in under Kassa- och bankhändelser matchar du den mot kundfakturan, med alternativet Inbetalning från kundfaktura . Skulle du få avslag och du inte får några pengar från Skatteverket är det istället din kund som ska betala den resterande summan. Du skickar enkelt en påminnelse till kunden genom att gå till fakturan och välja Åtgärder - Skapa påminnelse .