Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
Visma Administration, Fakturering & Förening
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
(uppdaterad av Jenny Sjöström Sannéus APPLICATION SPECIALIST ‎2021-12-21 09:47 )
  • 15 Svar
  • 0 gilla
  • 7490 Visningar

Uppdaterad information: 

Från version 2021.3 har vi gjort förbättringar för att få en mer stabil hantering när du mejlar via Microsoft Outlook, vi stödjer även deras click-to-run versioner. 

 

För att skicka dokument via utskriftsalternativet Lokal e-post behöver du ha ett lokalt installerat mejlprogram som har stöd för MAPI. Ifall du använder ett mejlprogram som inte har stöd för MAPI kommer inte våra program att kunna hitta detta och då möts du av ett felmeddelande, exempelvis Standardklienten för e-post är inte tillgänglig, Ingen standardklient, mapikompatibel e-postklient saknas. 

 

För dig som tidigare han använt Microsoft Outlook:

Tidigare har vi rekommenderat att använda Microsoft Outlook, men då Microsoft Outlook inte längre har stöd för MAPI i deras versioner, de så kallade Click to run-versionerna, kan vi inte längre garantera att denna tredjepartslösning fungerar.

Du kan läsa mer om det på Microsofts sida.  

 

Vad behöver du göra:

För att fortsätta skicka dokument via e-post behöver du antingen börja skicka dina fakturor digitalt alternativt ordna ett annat lokalt installerat e-postprogram, exempelvis Thunderbird. Du kan också självklart spara ner dokumenten till pdf för att bifoga i ett mejl utanför programmet.

Kommentarer
Nina B
NY MEDLEM

Hej,

 

Detta kom som en total "överraskning" för mig! Det har varit alldeles för lite information om denna stora förändringen i programmet.

 

Jag valde att skicka en faktura nu med statusen: E-post istället för Lokal e-post, hur vet jag att den har gått iväg?

Det såg ut som att den skickades, förut så öppnades min mail och jag skickade iväg mailet. Jag har ingen aning om min kund får fakturan eller inte 😞

 

//Nina B

Nina B
NY MEDLEM

Hej igen,

 

Läste detta:

När du väljer något av utskriftsvalen Brev eller E-post innebär det att när fakturan skrivs ut i programmet tar Visma hand om den och levererar den till kunden enligt det val du har gjort. Utskriftsvalen anger du antingen på kunden i kundregistret eller direkt på fakturan.

 

Detta innebär förstås att ni nu kommer fakturera oss för att ni skickar vår epost vidare med er epost funktion. Det här känns väldigt konstigt, antingen fattar jag ingenting, eller så fattar jag att ni har har skapat en tjänst som vi nu kommer behöva och som ni kan ta betalt för. Alternativet att spara fakturan som ett dokument för att sedan själv skapa ett mail och skicka till kund känns inte speciellt effektivt när jag skapar 30-50 avtalsfakturor i månaden, förutom alla andra fakturor, varav flera har valt e-post mottagning.

 

Gå till baka till snigelpost fungerar inte heller då en del av våra kunder har krav på just e-post.

 

//Nina B

Jenny Sjöström Sannéus
APPLICATION SPECIALIST

Hej!

 

När du använder utskriftsalternativet E-post skickas fakturan som en pdf via vår tjänsteleverantör för elektroniska fakturor istället för genom ditt lokalt installerade mejlprogram. Om fakturan inte har kunnat skickas iväg får du en markering i form av ett rött kryss i fakturalistan, samt att det visas som information högst upp när du går in i listan. 

 

Tidigare har detta alternativet haft benämningen E-post via Autoinvoice men i senaste versionen, 2020.2, ändrade vi namnet till enbart E-post då vi numera nämner Visma Autoinvoice som Digitala fakturor och dokument. Läs mer om Digitala fakturor och dokument och vad det kostar i vår supporthjälp.

 

Vill du fortsätta att skicka via Lokal e-post går det såklart bra men då behöver du hitta ett annat alternativ till Outlook, exempelvis Thunderbird som är kostnadsfritt. 

 

Ha en fortsatt fin dag!

/Jenny

(uppdaterad av AccountantfromHell_singland ‎2020-11-02 14:04 )

Hm... har under de senaste veckorna uppdaterat det mesta i vårt nätverk vad gäller program, både operativ och Visma men även Microsofts program. Har nu Office 2019 Professional Plus vilket då även innebär ny Outlook. Men då funkar inte det ihop men den senaste varianten av Administration vad gäller mail! Mycket märkligt då man uppdaterar till senaste versioner och det slutar fungera. Ännu märkligare är att det rekommenderas en gratisvariant av mailprogram. Knappast förenligt med det säkerhetstänk som är nödvändigt. 

Sitter nu och letar febrilt efter sätt att få igång det här på ett säkert sätt, vilket då inte innefattar gratisprogram och ej heller kostnad per mail genom er. Enligt vad jag kan hitta så verkar min version av Outlook ha MAPI-funktion men ändå funkar det inte. Kan nog tycka att era uppdateringar lite väl ofta "ställer till" det. Det vore även passande med en lite lista över andra tänkbara mailprogram som funkar och även kanske en över vilka versioner av Outlook som funkar eller inte funkar.... Har fasen inte tid med det här men vägrar ge mig...

Jo... enligt Microsoft så har man i Office 365 ersatt RPC över HTTP med MAPI via HTTP vilket för en lekman innebär att man visst har MAPI men kanske på ett annat sätt....

 

Nina B
NY MEDLEM
(uppdaterad av Nina B ‎2020-11-02 15:39 )

Jag har också Microsoft Office Professional Plus 2019 och jag kan skicka med det val som heter: Lokal e-post och då fungerar det precis som förut. Jag har inte behövt ändra någon inställning. Anledningen till att jag skrev mitt inlägg var för att jag fattade inte vad uppdateringen av fakturautskrifterna handlade om då det, i mitt tycke, har varit alldeles för dålig information om just denna stora förändring av epostutskicket av fakturor. Jag trodde att jag inte skulle kunna fortsätta med eget mailutskick utan att ladda ner ett externt program, vilket inte är populärt hos mina IT-kollegor, och då bara ha valet att skicka vis Vismas betaltjänst av e-postutskick.

Så då vi har samma version av Outlook borde även du, Champion, kunna skicka som vanligt. Alla mina e-postkunder har automatiskt fått valet: Lokal e-post efter uppdateringen så det har jag inte behövt justera.  

 

Vänliga hälsningar

Nina B

Åh...puuuuh... efter ett idogt surfande och till sist även viss våghalsighet så funkar det nu. Det finns ett användartips som heter "Ingen Mapikompatibel e-postklient" från 2019-05-27 som innehöll info som löste det hela. Nu är väl inte alla bekväma med att sitta och leta i registereditorn, så även jag, men va fasen. Det löste ju problemet... Så nu får vi väl hoppas att jag slipper gnälla på ett tag... 

Over and out från Alfta

 

 

Bjorn_4
NY MEDLEM

Hej,

Jag har microsoft Live Mail som fortfarande fungerar för kundfakturorna.

Mvh

Björn 

Boelit
NY MEDLEM

Ringde nu supporten för att det inte fungerar med Outlook, dom har 1-2 timmars kötid. Känns som fler har problem eller? Chattade igår och fick svaret att jag skulle kontakta Microsoft (????!!!!)  Eller ändra till Vismas 3:- fakturor, eller byta program...

Detta är inte roligt för att man som företagare bör kunna fakturera eller??? Hjälp sökes ?!?

Jenny Sjöström Sannéus
APPLICATION SPECIALIST

Hej!

 

Då Microsoft har gjort en förändring hos sig och inte har stöd för MAPI längre så kan vi inte längre garantera att det fungerar Outlook som mejlprogram, en del får det att fungera medan andra inte får det. Visma Administration behöver ett lokalt installerat mejlprogram som har stöd för MAPI. Precis som det står i användartipset är Thunderbird ett sådant exempel. 

 

Självklart förstår jag att det är frustrerande att något som har fungerat så bra innan inte gör det längre men i dagsläget kan vi tyvärr inte göra något åt det. 

 

/Jenny

Ni som har problem med Admin och Outlook bör prova det här tipset. Funkar för mig, fick göra det på alla datorer nu när vi bytte och installerade Office 2019 Professional. Kräver lite fokus men gör man precis som det står och inte gissar nåt så funkade det iaf för mig..

 

https://forum.vismaspcs.se/t5/Anvandartips-i-Visma/Ingen-Mapikompatibel-e-postklient/ta-p/155047

 

Lycka till!

Har testat förslaget ovan från  AccountantfromHell_singland på 64-bitars Microsoft Office Standard 2019. Det är märkligt men ibland skickas fakturorna, ibland får jag bara ut kopiorna. Suck.

Jenny Sjöström Sannéus
APPLICATION SPECIALIST

Hej!

 

Vi vet att många löser problemet med hjälp av guiden Mapi, är det inte en click to run-version av Microsoft Outlook som du använder dig av rekommenderar jag att du tar kontakt med vår support för vidare felsökning.  För att se vilken version du använder öppnar du Outlook och går in under Arkiv - Office-konto. Under About Outlook står det vilken typ av version du använder av programmet. Är det en click to run-version du har installerad kan vi inte garantera att lösa problemen som kan uppstå då vi inte längre stödjer eller testar Visma Administration mot den typen av version.

 

/Jenny

Jenny Sjöström Sannéus
APPLICATION SPECIALIST

Hej!

 

I version 2021.3 av Visma Administration har vi gjort förbättringar när det gäller att mejla dokument via Microsoft Outlook, vi stödjer även numera deras click-to-run versioner. 

 

Ha det fint!

/Jenny

Nu är ni värda ett God Jul och ett Gott Nytt ÅR.

 

/Hans

Lena__37
NY MEDLEM

Satt en dryg timme i telefonen och väntade på er support. Under den tiden höll jag på och trixade lite i programmet. Upptäckte t ex att vid senaste uppdateringen har vår logga försvunnit på fakturorna och ersatts med "Idrottsföreningen". Tur att jag upptäckte det innan nästan 300 fakturor skickats. Iaf så hann jag också med att se att nu är problemet med lokal epost också löst och jag slipper krånglet med att byta mejladress. God fortsättning och Gott Nytt  År alla . /Lena😃 Ett litet tips är att man får en hint om var i kön man befinner sig när man väntar på hjälp