Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
Visma Administration, Fakturering & Förening
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
(uppdaterad av Mita Jonsson CONTENT PRODUCER ‎2021-10-25 11:19 )
 • 2 Svar
 • 1 gilla
 • 1118 Visningar

Som många säkert känner till kan man sedan 1 Januari 2021 få skattereduktion för installation av solceller, laddstation för elbil samt installation för lagring av egenproducerad elenergi, det vill säga grön teknik. 

 

Såklart finns det lite förhållningsregler till hur mycket du får avdrag för och nedan är några exempel: 

 • Installation av nätanslutet solcellssystem.
  Skattereduktion ges med 15 procent av kostnaden för arbete och material.
 • Installation av system för lagring av egenproducerad elenergi. Skattereduktion ges med 50 procent av kostnaden för arbete och material.
 • Installation av laddningspunkt till elfordon.
  Skattereduktion ges med 50 procent av kostnaden för arbete och material.
 • Högst 50 000 kr i skattereduktion per år.
 • Arbete och material som är utförda och betalade från 210101
 • Vid installation till fast pris (totalentreprenad) kan kostnaderna för arbete och material beräknas till 97% av totalpriset. Övriga 3% anses vara Övriga kostnader och ger inte rätt till skattereduktion. 
 • Tillsvidare finns det ingen filhantering för ansökningar gällande grön teknik hos Skatteverket. Ett tips är att använda utskriften Underlag - Ansökan om skattereduktion.

 

Läs mer på Skatteverkets hemsida för grön teknik. 

 

Hur hanterar vi det i administration?

Från version 2021.0 finns nu möjlighet att skapa fakturor som innehåller grön teknik.

Nedan visar jag hela flödet över hur du hanterar en faktura med grön teknik. 

 

Inställningar:

Inställningar gör du under Arkiv - Inställningar - Företagsinställningar - Försäljning.

Vid rutan Skattereduktion markerar du om du Fakturerar husarbete/grön teknik. Du kan också se de maxbelopp och aktuella procentsatserna som är aktuella just nu. Skulle Skatteverket ändra något från deras sida är det här du går in och justerar. 

 

Inställningar grön teknik.PNG

 

Du behöver också kontrollera att du använder en fakturamall som har stöd för skattereduktion för att få med korrekt information på din faktura. Klicka på Mallar i vänsterkanten. Använder du inte en mall med skattereduktion klickar du på raden för Fakturor och sedan på listpilen till vänster om nuvarande mall. Markera mallen du vill använda istället, t ex Faktura Silver - standard med skattereduktion och välj Plocka.

Är det så att du har skapat en egen mall utifrån en av våra standardmallar för skattereduktion i tidigare versioner behöver du också byta fakturamall. Det för att den egna mallen inte uppdateras automatiskt med nödvändig information när du installerar version 2021.0. 

 

mallar.PNG

 

Skapa faktura:

Skapa en faktura och plocka upp kunden precis som vanligt, markera rutan Innehåller grön teknik.

 

Vid Fördela skattereduktion väljer du om skattereduktionen ska fördelas på mer än en person. Du behöver också ange fastighetsbeteckning eller lägenhetsbeteckning då dessa uppgifter krävs när du ansöker om skattereduktion.

 

Välj artikel/artiklar och fyll i vilken typ av skattereduktion det gäller. 

När det gäller grön teknik får du avdrag både för arbetet och för materialet. Det ska inte särredovisas så använd samma typ av skattereduktion för båda artikelraderna. I det här fallet blir det Laddningspunkt för elfordon - 50%. 

Har du kommit överens med din kund om att samtliga kostnader vid installationen ska vara till fast pris (totalentreprenad) är det 97% av arbete och material som ligger till grund för skattereduktion. Programmet hjälper inte till med schablonen utan det behöver du manuellt räkna på och övriga 3% läggs som övrig kostnad. 

 

Typ av skattereduktion som finns för grön teknik:

Laddningspunkt för elfordon - 50%

Lagring av elenergi - 50%

Nätanslutet solcellssystem - 15%

Övrig kostnad laddningspunkt

Övrig kostnad lagring elenergi

Övrig kostnad solcellssystem

 

kundfaktura grön teknikg.PNG

 

Skapa ansökan

När kunden har betalt sin del och du har registrerat betalningen på fakturan är det dags att skapa en ansökan till Skatteverket. 

Det gör du under Betalningar - Skattereduktion. Du kan inte blanda fakturor med grön teknik och rot/rut när du skapar en ansökan utan behöver göra en för respektive kategori.Lägg till kolumnen Typ för att på ett enkelt sätt se vilka som är rot/rut respektive grön teknik. Läs mer i vår skrivna hjälp hur du går tillväga för att göra kolumninställningar. 

 

När det gäller ansökan för grön teknik skapas det ingen fil till Skatteverket utan du hanterar det manuellt på deras hemsida tillsvidare. Du får information om detta i programmet och en fråga om fakturan ska flyttas till fliken beslut.

 

ansökan.PNG

 

För att underlätta ansökan på Skatteverkets hemsida kan du använda utskriften Underlag - Ansökan om skattereduktion.

 

Underlag - ansökan om skattereduktion.PNG

Beslut från Skatteverket

När du har fått beslutet från Skatteverket går du till Betalningar - Skattereduktion - Flik 2. Beslut och fyller i betalsätt och betaldatum. Sedan väljer du Färdigställ beslut. Det skapas nu en betalrad på fakturan och fakturan flyttas till flik 3. Översikt fakturor och ligger med status Beslutad. Har skattereduktionen varit fördelad på mer än en person så skapas det en betalrad per personnummer. 

 

Har du fått ett annat belopp än vad som står för respektive person ändrar du det i Beslutad skattereduktion. När du väljer Färdigställ beslut kommer fakturan ligga kvar på flik 2. Beslut med det resterande beloppet. Det är för att Skatteverket kan skicka beslut vid olika tillfällen om fakturan innehåller olika typer av grön teknik. Om det istället är så att det blivit avslag på den resterande delen fyller du i 0 kr i Beslutad skattereduktion och färdigställer beslutet igen. Då försvinner fakturan från fliken Beslut och ligger på fliken 3. Översikt fakturor med ett belopp i Väntas kund

 

Kolla även gärna på filmerna Skapa faktura med grön teknik i Visma Administration och Hantera ansökan för skattereduktion grön teknik i Visma Administration. 

Kommentarer
Maria_Vest
NY MEDLEM

Hej, Då jag har gjort flertalet grön teknik fakturor och pratat med SV då de just nu granskar de flesta eller till och med alla ansökningar så känner jag att man lätt glömmer schablonavdraget på 3% på totalentreprenader i exemplet. Vet inte om det skall vara med men tråkigt att få avslag på grund av den missen i ansökan. De 3% innefattar ex projektering, frakter m.m. som man då inte skall få skattereduktion på.  

Jenny Sjöström Sannéus
APPLICATION SPECIALIST

Hej, 

 

Tack för synpunkterna, jag har justerat lite i texten och lagt till information om det på ett par ställen 🙂

 

Ha en fin dag!

/Jenny