Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
Visma Enskild Firma
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Highlighted
NY MEDLEM

Omvandla från Enskild Firma till Aktiebolag,

vilka konsekvenser bör man tänka på som Periodiseringsfonden? Ska alla åren föras upp till beskattning direkt eller ska motsvarande belopp täckas upp i nya AB:et? Om jag har stora belopp i periodiseringsfonder (men inget i expansionsfond), vad måste jag tänka på? Hur gör jag rent praktiskt att enkelt byta från Visma Enskild Firma till motsvarande Visma för AB? Vad heter det i så fall? 
3 SVAR 3

Re: Omvandla från Enskild Firma till Aktiebolag,

Att omvandla från enskild firma till aktiebolag rent skattemässigt, d.v.s byta bolagsform, kräver lite koll på både det ena och det andra. Viktigt är att det i den enskilda firman finns tillgångar motsvarande eventuella periodiseringsfonder expansionsmedel. Man bör även gör övergången direkt efter ett årsskifte då innevarande års resultat inte går att föra över utan måste skattas fram i den enskilda firman. 
Men om man har medel som räcker så kan man flytta över periodiseringsfonderna till aktiebolaget och bolaget får sedemera skatta fram dom, expansionsmedlen blir fritt eget kapital och kan sedan tas ut som utdelning. 
Rekomenderar att du köper boken i ämnet hos BL, den är kanon. Finns både som fysisk bok och som e-bok.. vilket är lite billigare men inte lika kul att bläddra i.... Lycka till!
NY MEDLEM

Re: Omvandla från Enskild Firma till Aktiebolag,

Hej stefan_bognas.

Håller med AccountantfromHell_singland ovan, tänkte även länka denna. Det är Skatteverkets bra sida om just ombildning.
Om du använt Visma eEkonomi för din enskilda firma behöver du ett nytt kundnummer med nytt eEkonomi till ditt aktiebolag.
Vi hjälper dig gärna att ordna detta. Återkoppla bara i tråden så mejlar jag dig.

Ha det gott!

/Sofia 
NY MEDLEM

Re: Omvandla från Enskild Firma till Aktiebolag,

Stort tack för båda era svar!