Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
Visma Enskild Firma
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Highlighted
NY MEDLEM

Visma enskild firma bokföra VMB - Enskild firma

Det är så att jag ska börja sälja begagnade prylar på tradera. Hur lägger jag in allt i visma enskild firma om jag ska använda mig av Vmb?Finns bara inbetalning utbetalning ingen debet och kredit.Vi säger att jag sålt en vara. Kan någon förklara.?Varuförsäljningen blir en inbetalning men hur lägger jag in frakten och momsen så det blir rätt?Hur gör jag med verifikationer?Spara varenda vinnarmail eller skriva ut kontantfaktura?Finns det något smidigt sätt?
2 SVAR 2
NY MEDLEM

Re: Visma enskild firma bokföra VMB - Enskild firma

Hej Hasse,

I programmet Visma Enskild firma har du hantering av bokföring gällande inköp och försäljning av normal VMB. 
Hur det fungerar kan du läsa om i »Vinstmarginalberäkning av moms på begagnade varor

Programmet har precis som du säger ingen hantering av debet och kredit utan det motsvaras istället utav in- och utbetalningstyper.

Om du då tex har sålt en VMB-vara via Tradera  så får du skapa en Kassabokspost - en Ny inbetalning
Du skriver då in betaldatum och väljer till vilket konto betalningen har skett, sedan måste du välja typen Försäljning av VMB-varor.
I rutan Hela försäljningsinkomsten skriver du in det vinnande Tradera budet (alltså ej inkl . frakt) , momssatsen ska då vara den som gäller på varan.
Betalningen av frakten får du sedan lägga in som en egen kassabokspost där du väljer inbetalningstyp Övriga inkomster.

När det kommer till underlagen hade jag sparat vinnarmejlen digitalt i en mapp på datorn och enbart registrerat händelserna som kassaboksposter ej kontantfakturor.
Detta då jag antar att köparen får ett kvitto/orderbekräftelse på köpet från Tradera.

Vi har flera bra trådar på forumet som hanterar ämnet VMB- varor bland annat Bokföra VMB eller Vinstmarginalbeskattning - eEkonomi

Ha en bra kväll!

/Cecilia
 
NY MEDLEM

Re: Visma enskild firma bokföra VMB - Enskild firma

Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Hur bokför jag förenklad VMB i Visma Enskild Firma.

Hm ska börja sälja begagnade varor på tradera.Mitt program hanterar inte debet o kredit.Hur lägger jag in affärshändelsen.?×Köpt vmb varor i kartongvis därav förenklad vmb.×hur gör jag i momsredovisningen. Sköter programmet uträkningen automatiskt så att endast vinstmarginalen beskattas? Är det speciell ruta?× hur gör jag med frakten? Bokföra både som övrig inbetalning och sedan övrig utbetalning.×sista frågan är bokför man dagligen eller kan man bokföra i slutet av månaden. (Kontantmetoden.)Tacksam för svar.