Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Highlighted
NY MEDLEM

Ändra anställningsavtal för anställd

Jag har haft en anställd i ett år. på 40%. Nu har vi gjort om avtalet, från 5/10 ska hon vara anställd på timlön 2 dagar i veckan enligt ett schema.

Det går dock inte att ändra sysselsättningsgrad. Jag ändrar löneform till timlön men det fortsätter att stå att aktuellt arbetsschema är 40%. Jag går in och vill ändra, det går inte. Jag skapar nytt arbetsschema på 30%, det går inte. Ingenting går.

Felvarning kommer upp som säger :

"Schemaändringar är endast tillåtna efter 2018-08-31 (avvikelseperiodens slutdatum för senaste låsta lönekörning för aktuell anställd)"

SÅ,,min fråga är: kan man inte ändra arbetsschema alltså? Visma Lön 600 år 2018. Det går inte att ändra arbetsschem, det är "ej tillåtet". Om jag inte kan göra det, ska jag istället sparka henne? Det verkar vara lösningen.

Varför är era program inte smidiga och lättanvända? Jag har ägnat förmiddagen åt detta, för jag tänker att det är jag som inte förstår, men jag har provat allt och inget fungerar.

Nån som har råd att ge?
9 SVAR 9
NY MEDLEM

Re: Ändra anställningsavtal för anställd

Hej
Min första känsla är att du har en lönekörning som inte är avslutad eller att du startat nästa lönekörning. Om så är fallet kan man inte ändra sysselsättningsgrad.
NY MEDLEM

Re: Ändra anställningsavtal för anställd

Nej det är precis det, jag har ingen lönekörning på gång, det hade jag själv förstått att fixa i så fall. Jag har som sagt suttit länge med detta bekymmer idag. 😞

Ska jag radera senaste lönekörning för att kunna ändra? Är det något som är brukligt i andra löneprogram, jag ser ingen annan utväg. Man ska väl kunna ändra villkor på kort varsel, om man vill anpassa avtalet efter anställdes önskan? jag förstår verkligen inte detta. men jag antar att visma menar att man ska göra så. Men jag hoppas att nån har svar.
NY MEDLEM

Re: Ändra anställningsavtal för anställd

Jag är inte helt säker på om detta är bästa vägen, eller ens om det skulle lösa dina problem, men när jag skulle ändra på en anställd från heltid med månadslön, till deltid och timlön var jag tvungen att först göra en slutlön så att allt nollställdes. Efter det kunde jag ändra inställningarna på honom och göra resterande del av hans lön...
Men då hade jag också olika semestervillkor, och ändringen skedde mitt i löneperioden. 
NY MEDLEM

Re: Ändra anställningsavtal för anställd

Hej,
om personen i fråga hade månadslön under den 40%iga tjänsten och övergår till timlön under månaden så finns en bra steg-för stegguide att hämta under Support/skriven hjälp/vanliga frågor/Lönekörning.
NY MEDLEM

Re: Ändra anställningsavtal för anställd

Den beskrivning som står där stämmer tyvärr inte, det står:
  1. På den ordinarie lönekörningen i mars raderar du löneart 1101 Månadslön och lägger in löneart 1103 Daglön istället för perioden 1-14 mars. Avvikelser för februari registreras eller importeras från Visma Lön Anställd.
  2. Byt löneform till Timlön. Om du använder Visma Lön Anställd ska du även synkronisera under Arkiv - Synkronisera internettjänster efter bytet.
  3. På den ordinarie lönekörningen i april lägger du in datum 15-31 mars på löneart 1106 Timlön och räknar ut hur många timmar den anställde arbetat under denna period. Detta lägger du in under Kvantitet. Avvikelser för mars registreras eller importeras från Visma Lön Anställd och beräknas enligt inställningen för timlön för hela månaden.
JAG GÖR:

1. jag gör ordinare lönekörning i oktober månad. byter löneart 1101 till 1103 mellan 1/10 till 4/10 (då hon då hade månadslön fortfarande).

2 Jag går sen in och byter löneform till timlön. Medges ej då det är mitt i en lönekörning: och därmed är sagan slut.... 😞

Inte ens instruktionerna från Visma är korrekta :D! Ska man ge upp programmet helt då eller ...?

NY MEDLEM

Re: Ändra anställningsavtal för anställd

Förutom det: när jag gör lönekörningen på det sättet så har programmet halverat hennes lön?! Hon bör få 650 kr/dag, men visma räknar ut att hon ska få bara 341 kr i daglöneersättning för de 4 dagar hon jobbat under månadslön i oktober!
NY MEDLEM

Re: Ändra anställningsavtal för anställd

Konstigt, jag letade upp mallen på Visma och den är omgjord sedan jag skrev ut den jag har. Så här ser den ut och har fungerat för mig:
En anställd myter från månadslön till timlön under en löneperiod, ex 15 mars;
"Du raderar den anställde på den ordinarie lönekörningen i mars och gör en Extra lönekörning på den anställde istället. Här lägger du in Daglön för perioden 1-14 mars i kalendariet som kommer med på lönekörningen i mars. Byt därefter löneform till Timlön. På den ordinarie lönekörningen i april raderar du den anställde och skapar en Extra lönekörning i april på den anställde. Här lägger du in Timlön för perioden 15-31 mars i kalendariet."
Lite omständigt men har fungerat för mig. Du kanske ska kontakta Visma om felaktiga lathundar ligger ute

NY MEDLEM

Re: Ändra anställningsavtal för anställd

Hej! Om en anställd hos oss går från månadslön till timlön så brukar vi lägga in ett slutdatum på den anställde. Då blir det automatiskt daglön i ordinarie lönekörning. Räkna sedan resterande timmar och lägg in med timlön. Betala ev. slutlön med semesterersättning. Inför nästa lönekörning tar vi bort slutdatum, ändrar till timlön och eventuellt ändrar semestervillkor och skatt. Skriv gärna i anteckningar under vilken tid de olika löneformerna gällt. Då behövs inga extra lönekörningar.
NY MEDLEM

Re: Ändra anställningsavtal för anställd

superbra, och tack för snabbt svar! jag ska se om det fungerar för mig.
Jag håller på och lämna visma, jag orkar inte deras inställning mot oss användare; t.ex bara det här med informationen om denna sak - varför ska man försämra en lathund, som tidigare verkar ha fungerat...?

Det är dock bara en bråkdel utav deras dåliga 'kundservice', jag har inte tid med sånt här, det känns ibland som att gå i tjära när man försöker finna lösningar i Visma, och större delen av den känslan beror på den icke befintliga supporten.