Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
NY MEDLEM

Ändra till sammanfallande semesterår

(uppdaterad av My Janhall MODERATOR ‎2020-03-18 16:02 )

Ska ändra från intjänandeår året före semesteråret till att ha sammanfallande semesterår. Får den anställde hela semesterrätten tex 25 dagar, direkt första dagen på semesteråret eller tjänar han in den löpande under året. Vad står det på lönesbeskedet?

3 SVAR 3
Highlighted
NY MEDLEM

Re: Ändra till sammanfallande semesterår - Lön 300/600

Av ren nyfikenhet; varför vill man göra det? Vilka fördelar finns det?
Jag har bara erfarenhet av intjänandeår året före, så jag ser det här med sammanfallande semesterår som krångligt och komplicerat, inte minst om någon slutar under året....? 
Highlighted
NY MEDLEM

Re: Ändra till sammanfallande semesterår - Lön 300/600

Det kollektivavtal som vi är anslutna till har avtalat om sammanfallande semesterår. Som arbetsgivare är vi skyldiga att följa det avtalet. Sen håller jag med om att jag inte kan se några fördelar för oss som arbetsgivare. Som anställd är det ju såklart bra att få betald semester direkt även om du byter arbetsgivare...
Vi håller på och funderar om vi ska följa det avtalet eller skriva ett lokalt avtal där vi avtalar om att ha kvar intjänandeåret året innan.
Highlighted
ANSTÄLLD

Re: Ändra till sammanfallande semesterår - Lön 300/600

Hej Petra,

Om jag har inställningen att intjänade året är samma som uttagsåret så innebär det i princip att de anställde får sin fulla semesterrätt redan första dagen på året.

Däremot är det viktigt att tänka på att om jag slutar under det pågående året eller har ej semestergrundande frånvaro så kommer jag ej tjäna ihop lika många dagar under året som jag redan har tillgång till vid årets start.
Alltså innebär detta att mina intjänade dagar under året ej blir lika många som mina betalda och den anställde har tagit ut för många dagar.

Läs gärna mer om detta i dokumentet Byte av semesterperiod»


Ha en fin dag!

/Cecilia