Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
-Peter-
UTFORSKARE

Avbrott / "egen tid" under tjänsteresa

(uppdaterad av My Janhall MODERATOR ‎2020-03-11 12:21 )

Hej!

En anställd har varit på tjänsteresa till USA under ca 3 veckors tid, som nu ska rapporteras. I mitten av denna resa tog han 2 dagar ledigt för att hälsa på familj och vänner.

Hur får han in det i reserapporten på rätt sätt? När man anger datum när man åker från Sverige till USA skriver han ju in vanliga resedatumen, men om han sedan skriver det faktiska datumet för hemresan som retur inkluderas ju de 2 lediga dagarna i traktamentesunderlag och allt det där. Går det inte att manuellt exkludera vissa dagar som befinner sig inom en period?

Och om det inte går, hur gör man då? Det blir ju inte rätt att skriva att han "åkte hem" dagen då han for på semester, för att sedan "åka tillbaka till USA" dagen då han fortsatte jobba, han lämnade ju aldrig landet.

Samma problem uppstår väl även om man i anslutning till tjänsteresa väljer att stanna ett par dagar med familjen eller något. Då kan man ju inte skriva att man åkt hem till Sverige. Det blir extra knepigt i det här fallet då tidszonerna är så annorlunda.

Tacksam för tips och råd!

4 SVAR 4
My Janhall
MODERATOR

Re: Avbrott / "egen tid" under tjänsteresa

Hej Peter,

Jag förstår det som att du gör dina reseräkningar i resa & utlägg. I detta fallet kan man lösa det genom att lägga hemkomsten 2 dagar tidigare, han får alltså skriva in sitt vanliga avresedatum men lägga hemkomsten på ett datum två dagar innan han kom hem. I detta fallet kommer traktamentesunderlag m.m bli korrekta för antal dagar och så får du lägga semesteruttaget dagarna efter hemkomstdatumet. På lönekörningen lägger du sedan till en textrad där du beskriver detta händelseförlopp. 
Exempel: 
Tjänsteresans datum: 1:a - 19:e Oktober, Semester 9:e-10:e Oktober

I Resa & Utlägg: 1:a - 17:e Oktober i avresa/hemkomst
Semesteruttag i Lön: 18:e-19:e Oktober. 

Hoppas detta hjälper dig på vägen, återkom om det uppstår frågor. 
Ha en fin helg!
/My 
-Peter-
UTFORSKARE

Re: Avbrott / "egen tid" under tjänsteresa

Hej, tack för svaret.

Det stämmer att vi använder Resa & Utlägg.

Ditt förslag kanske är den enklaste lösningen, ja. Det kändes lite fel just eftersom datumen inte kommer att stämma mot t.ex. kvitton för inköp under resan och liknande. Men om det inte finns någon bra funktion för att "pausa" resor mitt i låter detta som en hyfsad workaround.
ballece
NY MEDLEM

Re: Avbrott / "egen tid" under tjänsteresa

Detta är ju en uppenbar brist i systemet! Det är inte omöjligt att konstruera en möjlighet att lägga in avbrott i tjänsteresor (jag vet, eftersom jag har hanterat andra reseräkningssystem som klarar av just detta).

 

Er hjälptext i frågan säger att "En reseräkning kan inte innehålla ett avbrott för t ex några dagars semester. En tjänsteresa med avbrott måste registreras som två separata resor" . Men om man försöker med detta så stöter man på problem vid utrikes resor eftersom den andra resan av någon anledning måste påbörjas i Sverige: "I fältet Utresa från på fliken Utrikes är Sverige redan ifyllt, det går inte att ändra". Båda citaten kommer från https://www.vismaspcs.se/visma-support/visma-resa-och-utlagg/se/content/online-help/resa-utlagg/star....

 

Det är dåligt av Visma att inte tillhandahålla en adekvat lösning, och att dessutom inte ge tillräcklig information för att lösa problemet.

Linda H
UTFORSKARE

Svar: Avbrott / "egen tid" under tjänsteresa

Hej, jag hade också lag upp två reseräkningar, vilket inte är den optimala lösningen, men eftersom skatteverket säger att man INTE få köra med fiktiva datum.

https://www.skatteverket.se/privat/etjansterochblanketter/svarpavanligafragor/avdrag/privattjanstere...