Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Tjompa71
UTFORSKARE

Avdrag för intermittent deltidsanställda funkar inte om man valt bruttosemester

Hej Visma!

Jag upptäckte att löneavdrag med formeln NettoIntOmräkning ex löneart 3305 inte fungerar som den ska.

Tanken är att formeln ska ta hänsyn till genomsnittlig veckoarbetstid vi intermittent deltid enligt formeln  NettoIntOmräkning = Veckoarbetsdagar vid heltid/Genomsnittlig veckoarbetstid i dagar.

För mig så får jag samma avdrag oavsett hur många dagar i veckan det är enligt den anställdes schema dvs NettoIntOmräkning=1 

Först förstod jag inte vad som var fel men supporten förklarade att det beror på att jag valt att arbeta med bruttosemesterdagar och inte nettosemesterdagar.

Jag skulle gärna vilja ha en förklaring till varför det är på detta sättet (för mig känns det helt klart som en bugg).

Tycker ni på Visma att det inte är en bugg utan att programmet ska jobba så här så är det definitivt på plats att skriva  tydlig information om detta i instruktioner och i företagsinställningar i programmet.

 

I företagsinställningar - Semester i programmet står följande angående netto/bruttosemester: "Om du har deltidsanställda som inte jobbar alla dagar i veckan ska du ange om ni tillämpar Bruttosemesterdagar eller Nettosemesterdagar. Vid nettosemesterdagar registreras endast semester på de dagar som den anställde skulle arbetat. Vid bruttosemesterdagar registreras även semester på arbetsfria dagar.

Vid nettosemester får den anställde färre dagar men semesterdaglönen blir högre. Vid bruttosemester får den anställde fler semesterdagar men med lägre semesterdaglön."

 

Alltså inget om att avdrag inte kommer att fungera.

 

Hoppas ni kan svara på om det är en bug eller annars vad anledningen är till att man måste välja nettosemester för att avdraget ska fungera som det ska. (Semesterberäkning och avdrag för ex föräldraledighet borde ju inte ha så mycket med varandra att göra.)

 

 

5 SVAR 5
Tinna Gunnarsson
MODERATOR

Hej Tjompa71!

Precis som mina kollegor på supporten har förklarat så är detta ingen bugg utan det är så här Visma Lön 600 fungerar när man väljer att arbeta med bruttosemester istället för nettosemester. 
 

Jag har ställt frågan vidare och fått återkoppling från teamet idag att vi gärna tar till oss att förbättra och förändra hur vi beskriver detta på beräkningsfomeln inne på löneart 3305. Vi uppskattar att du hörde av dig om detta.
 

I hjälpdokumentet Förteckning över beräkningsformler står det att läsa att man tar endast beräkningsformeln Månadslön/21 ytterligare ett steg till och tar hänsyn till Veckoarbetsdagar vid heltid/Genomsnittlig veckoarbetstid i dagar om man hanterar nettosemester.
 

Till exempel så finns inte detta ens med i beräkningsformeln på löneart 3305 i Visma Lön 300 där nettosemester inte används.

Detta står inte nånstans i föräldraledighetslagen då beräkningarna inte tas upp där utan det är endast praxis att man gör på detta viset.

 

Tack för att du återkopplade till oss och trevlig kväll.

Tinna

Då börjar jag ändå få lite bättre grepp på hur ni tänker kring detta.

Men som sagt så kan man ha intermittent deltidsanställda utan att vilja ha nettosemester på alla anställda.

Jag skulle ju kunna skapa egna beräkningar men då behöver jag en variabel med genomsnittlig arbetstid i dagar från schemat. Finns det?

 

En annan lösning hade ju varit att kunna använda nettosemester enbart på ex tjänstemän eller att kunna välja per semestervilkor (För om jag fattat rätt så kan man bara ställa in detta för hela företaget).

 

När det gäller ditt tidigare svar så är jag osäker på vad du syftade på när du skriver praxis. Jag har ju ett avtal att förhålla mig till.

 

Hej Tjompa!

Jag kan inte hjälpa dig med att skapa exakt en sådan variabel som du önskar men om du tycker att det är acceptabelt att ta hänsyn till sysselsättningsgrad i % så har jag en idé som du kan få prova. Detta rekommenderar jag att du först provar i Övningsbolaget innan du lägger ev. lägger in det i ditt skarpa bolag. 
 

Öppna Övningsbolaget och säkerställ att det är bruttosemester som är förvalt under Arkiv Inställningar - Företagsinställningar - Semester


Gå sedan in under Lönearbete - Lönearter och klicka in på 3305 Föräldraledighet dagsavdrag - fliken 1 Grunduppgifter - Vid beräkningsformel för 2022 radera * NettoIntOmräkning och klicka sedan på den lilla pennan på samma rad - Vid variabler och ackumulatorer letar du upp SysselsättningsGrad% se bild nedan.
 

Sedan kan du testa detta på en lönekörning för anställd Marianne som jobbar 4 dagar i veckan och har 80 % SSG.  


Vad gäller ditt sista stycke i frågan så är det självklart att du ska följa alla regler från ert fackliga avtal - inget snack om den saken. Det jag ville säga är att det är en form av praxis att man räknar, när det gäller ett dagsavdrag, med ett snitt på 21 arbetsdagar i månaden och när man pratar om kalenderdagar räknar man på 365 dagar per år. 


Känner du att du behöver ytterligare hjälp med detta så rekommenderar jag att du tar hjälp av en lönespecialist eller vår fantastiska support som är kluriga och kan lösa det mesta. 


Ha en fin dag!

Tinna 


 

Hej Tinna!

 

Tack för utförligt svar och en kreativ idé. Men tyvärr funkar det inte för mig då de anställda inte jobbar lika många timmar varje dag.

Jag inser att jag får lägga till det i min lista med saker som måste göras manuellt.

Det tråkiga är bara den uppenbara risken att missa något.

 

/Tomas

 

 

Hej Tomas!

Vi ville gärna försöka hjälp dig men då inser jag också att det blir nog manuell hantering.


Tack för att du återkopplade och välkommen tillbaka till forumet 

/Tinna