Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Highlighted
NY MEDLEM

Bilförmån till inhyrd konsult

(uppdaterad av My Janhall MODERATOR ‎2020-03-26 15:19 )

Hej,

Vårt företag kommer att leasa en bil som vår inhyrda konsult (konsulten har ett eget företag som fakturerar oss) kommer använda i vår verksamhet. Den inhyrda konsulten har fri tillgång till bilen, d.v.s. en förmån kommer att uppså.

Frågan är hur vi hanterar förmånsbeskattningen rent praktiskt. Är det vi som uppdragsgivare som ska förmånsregistrera honom och betala arbetsgivaravgifter och sedan skicka ut kontrolluppgifter till den inhyrda konsulten? Eller ska den inhyrda konsulten själv ansvara för att redovisa förmånsvärdet på bilen i sitt eget företag där han tar ut lön?

Om svaret är att det är vi som ska registrera förmånsbeskattningen hur gör man det när han inte finns med i vårt lönesystem? Vi använder visma lön 600, finns det någon speciell funktion där för att registrera förmånsbeskattning på en icke anställd?

Hälsningar
Christoffer

1 SVAR 1
Highlighted
ANSTÄLLD

Re: Bilförmån till inhyrd konsult - Lön 300/600

Hej,

Angående din fråga om det är ni som uppdragsgivare som ska ta upp förmånen och betala arbetsgivaruppgifter eller om det är konsulten själv som ska göra detta i sitt företag där han tar ut lön. Där får jag hänvisa dig till Skatteverket för att få ett korrekt svar.

Om det är ni som ska hantera förmånen så krävs det att ni lägger upp konsulten som anställd i löneprogrammet. Ni kan registrera honom på månadslön eller timlön 0 kr samt semestervillkor 00. Lägg in bilförmånen och sedan kommer löneart 2101 automatiskt att hamna på flik 3 och under standardlönebesked på den anställde. När man endast har en förmån på lönebeskedet och ingen bruttolön kommer det inte att dras någon skatt. På Arbetsgivardeklarationen blir förmånen och arbetsgivaravgiften korrekt men då ingen skatt dras behöver konsulten själv betala in då han annars kommer att få restskatt när det är dags att deklarera.