Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Fast lönetillägg

Vi har ett fast lönetillägg som ska redovisas som en separat rad på lönespecifikationen men i övrigt behandlas såsom månadslön. Dvs utbetalas i innevarande månad och ska ligga till grund för avdrag och tillägg. Jag har provat att skapa löneart med typ Lön-övrig-ersättning, men då tar inte avdag/tillägg hänsyn till det extra tillägget. Jag har provat att skapa löneart med typ Lön-Månadslön, men då går det inte att registrera ett unikt belopp på lönearten utan den tar upp samma som månadslönen. Hur ska jag kunna lösa detta?

9 SVAR 9
sivlai
MEDLEM

Går det inte att kopiera t ex lönearten för månadslön och kalla den något annat? Då får du ju med även att den är semesterlönegrundande m m. Så har jag gjort och då går det att skriva in valfritt belopp på anställda.
Fd medlem
Inte tillämpbar


Hej Laila och tack för ditt svar, jag har provat att kopiera lönearten för månadslön, men när jag ska registrera den i Lön-bilden på den anställde så att den kommer med per automatik så kommer personens månadslön upp i beloppet och det går inte att ändra. Har det funkat hos dig att ändra beloppet, eller registrerar du lönearten manuellt varje månad?
Fd medlem
Inte tillämpbar

Nu har jag efter att ha grävt ner mig i Personliga variabler och beräkningsformler hittat en hantering som fungerar, så här har jag gjort;
1. Kopierat löneart 1101 (månadslön), döpt om till namnet på det lönetillägg vi har, och tagit bort beräkningsfomlen
2. Skapat en personlig variabel som heter likadant som lönetillägget jag har skapat, där har jag registrerat beloppet som personen ska ha.
3. Registrerat lönearten under Standardlönebesked
4. På varje löneart som ska ta hänsyn till lönetillägget har jag kompletterat med P1(namnet på den personliga variablen) på ett eller annat sätt så jag ser att 'apriset blir som jag tänkt. T ex beräkningsformeln för Vård av barn blir "((MånadslönEfterLöneväxling+P1)/(52*Veckoarbetstid))

Detta ser nu ut att fungera hos mig 🙂
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej! Hur har du löst det med semesterlön, semestertillägg och semesteravdrag?

Någon som har en lösning på detta? Man kan lägga in fasta tillägg genom att använda sig av personliga variabler P1, men det går ju inte när det gäller semester. Semesterlön går på en egen beräkning som heter BeräknaSemLön och semestertillägget går på BeräknaSemTillägg och det går inte att lägga till P1 i dessa automatiska beräkningsformler. Jag skulle vilja få ett svar från Visma hur de har täkt att detta ska lösas när man har fasta tillägg varje månad som alla avdrag och tillägg ska beräknas på. 

Hej @emma__24

Jag vill bara kika in och säga att vi har tagit emot din fråga men det kan dröja några dagar innan jag kan besvara den då jag väntar på mer information från våra produktspecialister. 

 

Ha en fin eftermiddag så hör vi av när vi har mer information eller tips att dela med oss av. 

//Tinna

Hej, 

Vad bra, ser fram emot det. I det här fallet så skulle jag vilja ha ett annat svar än den lösning som jag ofta får från Visma, vilket är att räkna fram detta manuellt. Att hantera det manuellt skulle alltså innebära att varje gång en person tar ut en semesterdag så ska jag omvandla snabbvalet till rader och sedan räkna fram en ny semesterlön och semestertillägg där jag räknar på månadslönen samt det fasta tillägget. Jag tycker inte att det är en okej lösningen i ett löneprogram eftersom semesterlagen faktiskt säger semesterlön och semestertillägg ska beräknas på fast lön samt fasta tillägg. En sådan manuell hantering är inte värdigt ett löneprogram, jag tycker att man kan kräva att semester beräknas enligt lagen. Dessutom skulle det inte lösa problemet med att semesterskulden faktiskt inte heller stämmer eftersom semestern inte räknas på rätt lön. Jag vill jättegärna ha ett svar från er om hur ni har tänkt att det här ska lösas.

Cecilia Towner
APPLICATION SPECIALIST

Hej @emma__24 

Då ni arbetar med vad vi kallar för semestervillkor 20 alternativt 21 så är det precis som du skriver fasta beräkningsformler på dessa som inte hade tagit hänsyn till eventuella personvariabler som ursprungsdiskussionen tar upp.

 

Beroende på hur ni arbetar i Visma Lön idag så kan det finnas lite olika alternativa lösningar att hantera detta på så ska ge dig två olika alternativ och hoppas att något av dessa kan passa er.

 

Ett alternativ hade varit att man väljer att markera att man arbetar med löneväxling. Detta gör man under Arkiv - Inställningar - Företagsinställningar - Inställningar. Där bockar man i rutan Löneväxling ska påverka löne- och semesterberäkningar.

Nu får man ett nytt fält på dem anställda under Personal - Anställda och flik 3 Lön.

Du får både ett fält för månadslön och ett för månadslön efter löneväxling.
Det ni nu gör är att då ha den överenskomna månadslönen i sitt vanliga fält men i fältet för månadslön efter löneväxling fyller ni i den överenskomna månadslönen + övriga fasta tillägg som även semestern och semestertillägget ska baseras på.
Nu kommer de semesterberäkningar som ligger på våra standardlönearter som snabbvalet hämtar att beräkna på värdet i fältet för månadslön efter löneväxling.Är det så att ni redan tillämpar löneväxling så detta inte är ett alternativ?
Då hade man istället kunnat  höja upp värdet för månadslön och längst ner på flik 3 Lön  under Standardlönebesked hade man direkt under löneart 1101 kunnat lägga till en textrad med att i månadslön ingår fasta tillägg på …. kr.

 

Det finns ännu fler sätt att hantera det på och tror att våra kunder gör väldigt olika men hoppas att något av dessa alternativ hade kunnat passa er och ert företag.


Ha en fin dag!

/Cecilia

catarina ScF
UTFORSKARE


Jag är med intresserad av att veta mer ang semesterlön -tillägg och -avdrag!