Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Highlighted
NY MEDLEM

Föräldraledighet första månaden - Lön 100/300/600

Hej!

Vi har en anställd med månadslön som gick på föräldraledighet 1/3. Detta är första gången jag har stött på detta så jag känner mig lite osäker på rutinerna. Nu när lönen ska betalas ut undrar jag om något ska göras på denna lön (där avvikelser t.o.m. 28/2 ska finnas med), eller om det är först nästa månad som avdragen för föräldraledighet ska läggas till?

Vanligtvis görs ju t.ex. avdrag för sjukdom i "efterskott" (lön betalas ut 1/3-31/3 men avvikelser t.o.m. 28/2), men är det annorlunda med föräldraledighet? Det känns inte helt rätt att betala ut en full månadslön för mars, trots att hon varit ledig hela månaden. Och dessutom skulle det ju innebära att hon inte får någon lön månaden hon arbetar när hon kommer tillbaka ("avvikelserna" kommer att släpa efter en månad).
1 SVAR 1
NY MEDLEM

Re: Föräldraledighet första månaden - Lön 100/300/600

Hej!
I ert fall är den så kallade avvikelseperioden alltså föregående månad. Vanligtvis följer man den för alla avvikelser men precis som du är inne på kan man göra undantag för föräldraledighet och tjänstledighet, då det oftast handlar om en längre sammanhängande ledighet för dessa avvikelser. Att få lön för en period man inte är på jobbet och sedan tvingas vänta på lön en månad extra när man kommer tillbaka kan slå väldigt hårt mot den anställdes ekonomi. Därför kan man gemensamt komma överens om att ta upp de här avvikelserna tidigare än avvikelseperioden egentligen säger. Diskutera det med den anställde innan du gör det dock, så båda parter är överens och med på hur det kommer att hanteras.

Vill du ha med föräldraledigheten när den inträffar, på aktuell löneperiod, får du plocka upp snabbvalet Övrig frånvaro direkt på lönespecifikationen. Använder du dig av snabbvalet i kalendariet kommer avvikelserna nämligen med över till lönekörningen först när den avvikelseperioden inträffar.