Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Anette41
NY MEDLEM

Förmånsbeskattning privatsjukvård

(uppdaterad av My Janhall ANSTÄLLD ‎2020-03-11 15:31 )

Hej! Jag behöver råd med hur jag rent praktiskt läger in förmånsbeskattning i systemet.
Vi har Skandia privat sjukvårdsförsäkring och det innebär förmånsbeskattning på 75 % på en summa som är 6 580:-/år  75%= 4 935:- kr, jag vill lägga in det månadsvis alltså 4 935 /12 =411,25, är det den summan (411,25) som jag skall lägga in på raden löneart 21181?

13 SVAR 13
Jenny Lu
UTFORSKARE

Antar att löneart 21181 är kopierad 2118 och är en förmån?
I så fall är det rätt, 411,25 ska läggas på löneart 21181.
Anette41
NY MEDLEM


Stämmer bra, jag har kopierat löneart 2118.

Tack för snabb återkoppling.
Sabine
UTFORSKARE

Tänk på att förmånen uppstår den dag den betalas. Dvs betalar ni på helår så ska också förmånsbeskattningen hanteras på helår. Alltså vid ett tillfälle...

Khedron Wilk
CHAMPION

Tänkte skriva precis det Sabine skriver.

Förmånsvärdet skall beräknas och tas upp på lön med samma periodisitet som försäkringspremien. Premiebetalning en gång om året = hela förmånsvärdet på en och samma lön den perioden (månaden).. Kvartalspremie = motsvarande förmånsvärde på lönen fyra ggr/år osv. Man får alltså inte dela upp det på fler lönbetalningar än försäkringsfakturor.

//Papegojan tillika den glada bokföringsamatören 🙂
Jenny Lu
UTFORSKARE

Jag delar detta per månad för våra anställda efter att ha kontrollerat detta med våra försäkringsförmedlare. De sa att det var ok att dela upp det.
Varför får man inte periodisera beloppet? Det avser ju X kr per månad enligt avtalet, sen att fakturan till företaget kommer på hela beloppet ser jag inte som samma sak.  
Sabine
UTFORSKARE

Jag tycker nog du ska kontrollera med revisorn istället för försäkringsmedlaren, de har inte alltid samma syn på saken...
Lycka till !
/Sabine
Nettan5
NY MEDLEM

Jag blir inte klok på när förmånen ska läggas på lönen. Låt säga att betalningsdatum för försäkringen är  1 juli. Vi har efterskottslön, innebär det att förmånen ska vara på den lönen som betalas ut i juli och deklareras i aug....
Sabine
UTFORSKARE

Enligt vår revisor: "förmån uppstår normalt enligt kontantprincipen, dvs när fakturan betalas". Vilket för mig skulle betyda att du ska lägga på förmånen på juli-lönen.
😃
Khedron Wilk
CHAMPION

Eller varför inte gå direkt till "källan" och fråga Skatteverket?