Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Highlighted
NY MEDLEM

Förskottssemester på två semesterår?

(uppdaterad av My Janhall MODERATOR ‎2020-03-11 14:31 )

Kan en anställd spara ej använda förskottssemesterdagar över ett semesterårsskifte, och använda dem för att "täcka upp" ej betalda semesterdagar även nästa semesterår?

Exempel: En anställd börjar 2/5 2017 och får då 25 dagars förskottssemester. Eftersom han började 2/5 kommer han preliminärt att ha tjänat in 23 "ordinarie" betalda dagar att ta ut från 1/4 2018 och 2 ordinarie obetalda dagar.

Säg nu att han tar ut 21 av sina förskottssemesterdagar fram till 31/3 2018. Får han då lov att använda de 4 dagarna förskottssemester han inte tagit ut 1/4 2018 och framåt? Eller försvinner dessa vid semesterårsskiftet i april 2018?

 Tacksam för snabbt svar :)!

7 SVAR 7
Highlighted

Re: Förskottssemester på två semesterår? - Visma Lön 300/600

Ja det går bra. Fyll upp år 2 med förskottsemester så han får alla sina dagar betalda.
Highlighted
NY MEDLEM

Re: Förskottssemester på två semesterår? - Visma Lön 300/600

Förskottssemester är inget som man är skyldig att erbjuda, så jag tror att ni/företaget kan bestämma själva här. Jag vet att vissa skulle anse det som självklart att han har rätt att spara dem till år 2, eftersom han inte hinner tjäna in full betald semester. Personligen tycker jag däremot att det är lite väl generöst av företaget om han ändå hinner tjäna in 23 dagar, det är ju i princip en full semester. De flesta företag beviljar dessutom bara 20 dagar förskottssemester att ta ut under sommaren, just för att det "normala" är att man tar ut fyra veckors sommarsemester. 
Det är ju också så att om han slutade på ett tidigare jobb nu precis innan sommaren så bör han få ut hela semesterersättningen därifrån, och den är ju tänkt att täcka årets semester, precis som den hade gjort om han hade jobbat kvar där. Det är också något att ha i åtanke när man funderar på om man ska erbjuda förskottssemester eller inte. 
Highlighted
FD ANSTÄLLD

Re: Förskottssemester på två semesterår? - Visma Lön 300/600

Hej,

I semesterlagen finns inget stöd för förskottssemester, men det kan mycket väl finnas inskrivet i ett kollektivavtal eller i företagets lokala avtal precis som annapanna skriver ovan.
Outnyttjade förskottssemesterdagar kan inte sparas till kommande år, är endast intjänade betalda semesterdagar som kan sparas.

Du kan läsa mer i dokumentet Äntligen! Alla semesterregler avklarade - på sidan 5 hittar du info om just Förskottssemester.

Ha en fin dag
/Susan 
Highlighted
UTFORSKARE

Re: Förskottssemester på två semesterår? - Visma Lön 300/600

Fyller på den här tråden med en kompletteringsfråga.

Även mitt företag erbjuder 25 dagar förskottssemester och har semesterår som börjar 1/4. Min fråga är hur man normalt gör för personer som börjat under föregående semesterår. Exempelvis en person som börjar 1/1 och har semesterrätt 30 dagar har till 1/4 hunnit tjäna in 8 dagar. Lägger man då in 22 dagar förskottssemester eller fortfarande 25?

Detta är inte styrt av kollektivavtal och jag vill helt enkelt veta vad som är kutym.

Mvh,
stabo
Highlighted

Re: Förskottssemester på två semesterår? - Visma Lön 300/600

Hej stabo,

En del företag erbjuder nyanställd personal förskottssemester vilket innebär att nyanställda kan få semesterledighet utan löneavdrag även om de inte hunnit tjänat in några betalda semesterdagar. Regler om förskottssemester kan vara inskrivet i kollektivavtal eller vara en lokal överenskommelse. Vad jag förstår på dig så saknar ditt företag kollektivavtal och du vill veta vad som är brukligt.

En praxis är att erbjuda 20 dagars förskottssemester utan avdrag på månadslönen men det utgår inget semestertillägg. Semesterskuldens värde beräknas automatiskt med 4,6% av den aktuella månadslönen och själva skulden uppstår 
först när lägger in dagarna i kalendariet för överföring till lönebeskedet. Du kan läsa mer om förskottssemester här. 

I ditt exempel skriver du att den anställda har en semesterrätt på 30 dagar - har tjänat in 8 dagar och här tänker jag att du kanske inte skulle ge mer förskottsdagar än max 22 så når du precis upp till semesterrätten. Eller så följer du praxis... Det viktigaste i detta läget är nog att vara konsekvent. 

Om den anställda inte vill ha förskottsdagar finns möjlighet att lägga 8 betalda semesterdagar och 22 obetalda. Då blir det inte någon semesterskuld men tämligen smärtsamma avdrag vid semesterledigheten. 

Ha en fin kväll! /Kristina 
Highlighted
UTFORSKARE

Re: Förskottssemester på två semesterår? - Visma Lön 300/600

Hej Kristina,

Tack för ett tydligt svar. Det stämmer att vi inte har något kollektivavtal (frågan har ställts men personalen vill inte ha det, vi har en massa andra bra förmåner som slopat karensavdrag mm).

Jag kommer förmodligen förtydliga i personalpolicyn att 25 dagar förskottssemester (som skrivs av efter fem år) erbjuds de som inte har någon intjänad semester. För de som har tjänat in semesterdagar så erbjuds förskottssemester så att 30 dagar betald semester uppnås.

Två kompletterande frågor:
1) Det känns rimligt att förskottssemestern endast finns tillgänglig under det första anställningsåret, dvs att eventuella dagar som inte använts ej kan sparas. Finns det synpunkter på det?
2) Hanterar Visma lön 600 semestertillägget automatiskt så att det i exemplet ovan betalas för 8 dagar men inte 22?

Mvh,
stabo
Highlighted

Re: Förskottssemester på två semesterår? - Visma Lön 300/600

Hej stabo,

Två kompletterande svar 🙂

1. Det låter bra att du endast erbjuder förskottssemester första anställningsåret. Ej använda förskottsdagar kan inte sparas. 
2. Svar ja! Programmet kommer inte att betala ut semestertillägg varken för förskottsdagar eller ev. obetalda semesterdagar. 

Det låter som du har en bra plan och full koll på läget!

Bra jobbat /Kristina