Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Highlighted
NY MEDLEM

Gjort fel med sjukskrivning - Lön 300/600

Hej! Jag har en anställd som varit sjukskriven 100% från september till och med februari och därefter sjukskriven på 50%. Jag fick nog hjärnsläpp och ändrade hans schema till 50% istället för att registrera honom som sjukskriven på 50%.
Hur gör jag för att rätta detta? Låser upp lönekörningarna och ändrar? Hur påverkas lönekörningarna om man gör så?
Anledningen till att jag måste ändra är att nu är han sjukskriven på 100% igen och eftersom han aldrig varit friskskriven så ska inte vi betala sjuklön. Men om jag nu registrerar honom som sjukskriven så skapas både karensavdrag och sjuklön.
1 SVAR 1
ANSTÄLLD

Re: Gjort fel med sjukskrivning - Lön 300/600

Hej Therese! 

Precis som du säger så ska du i snabbvalet för sjuk ändra procenten/timmar per dag, istället för att ändra schemat, om en person blir deltidssjukskriven. I detta fallet kommer du inte kunna låsa upp och ändra så långt tillbaka i tiden, så du får istället gå in och justera lite för att få in rätt värden igen. 

För att du ska få rätt framöver behöver du lägga in lönearterna manuellt, alltså direkt på lönekörningen istället för att använda snabbvalet. Lönearterna du ska använda kan du antingen se tillbaka på gamla lönekörningar när det låg rätt. Eller, om du är osäker, så kan du titta in under Lönearbete Lönearter och söka på Sjuk för att få upp alla lönearterna som finns att välja för sjukavdrag. Tänk på att det både finns lönearter att registrera per dag och för hel månad (beroende på om brytpunkten är mitt i månaden eller inte).


Det som blivit fel tidigare behöver du också justera manuellt. Du får dels kontrollera sysselsättningsgraden i samband med semesterårsavslutet. Det gör du på anställningskortet och fliken 3 Lön. Klicka in på pennan vid Genomsnittlig sysselsättningsgrad, så kan du justera om den ser felaktig ut. Ser det korrekt ut så är det bara att klicka vidare.

På fliken 5 semester ser du de värdena som programmet registrerat när den anställde arbetat, varit frånvarande osv. Ser värdena för t.ex. frånvaron missvisande ut kan du även justera dessa inför semesterårsavslutet. Det gör du genom att lägga in lönearterna som börjar på 94 på lönebeskedet och korrigera värdena på så sätt. Du hittar återigen de olika lönearterna du kan använda under Lönearbete - Lönearter.

Hoppas detta kan vara till hjälp! 🙂
/Johan