Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
NY MEDLEM

Hur gör man med särskild inkomstskatt för utomlands bosatta - Lön 300/600

Har problem med arbetsgivardeklarationen på individnivå för en säsongsanställd som skall betala 25% skatt i särskild inkomstskatt för utomlands bosatta (SINK)

Några frågor:

1) Personen har varken svenskt personnummer eller samordningsnummer. Jag satte därför 0000 som de fyra sista siffrorna. När jag skulle ladda upp XML filen hos skatteverket vid arbetsgivardeklarationen så gick inte detta på grund av felaktigt format på personnumret.

Vad skall jag hitta på för fyra sista siffror så att skatteverket godkänner XML-filen?

2) Hur ställer jag in i anställningsregistret att personen skall betala SINK?

3) Om det nu mot förmodan inte går att få över automatiskt ifrån Visma lön, att SINK skall deklareras. Hur gör man då för att manuellt ändra i den arbetsgivardeklarationsfil som skall skickas över till skatteverket? (d.v.s. så att rätt uppgifter kommer in i XML filen).
1 SVAR 1
Highlighted

Re: Hur gör man med särskild inkomstskatt för utomlands bosatta - Lön 300/600

Hej Johannes,

När personen saknar svenskt personnummer eller samordningsnummer får du istället ge honom ett löpnummer. Hur du gör detta i löneprogrammet kan du läsa mer om i instruktionen "Vad gör jag om en anställd har felaktigt eller saknar personnummer". När du anger denna typ av nummer i fältet Personnummer kommer programmet att varan om att uppgiften är felaktig, men att numret ändå har ett giltigt format. 

Under Personal - Anställda - Fliken 4. Skatt och arbetsgivaravgift bockar du i rutan SINK. Rutan ska markeras för anställda som arbetar i Sverige men är bosatta utomlands. Anställda som tillhör denna kategori betalar endast en särskild inkomstskatt för utomlands bosatta personer (SINK) på sina arbetsinkomster. Du behöver även ange vilket medborgarskap den anställda har. På skatteverket.se finns en lista med alla landskoder. Landskoden består av 2 bokstäver och endast AA-ZZ är tillåtna. 

När du gjort ovan inställningar så ska det gå fint att skicka filen till Skatteverket. 

För den som önskar mer information om ämnet så kan jag tipsa om Skatteverkets inlägg gällande SINK - Särskild inkomstskatt för utomlands bosatta

Ha en fin dag!
/Kristina