Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Highlighted
NY MEDLEM

Inbetalning från anställd, korrigera skatten - Lön

Jag har en anställd som efter året var slut hade tagit ut för mycket semester och fick en löneskuld. 
Hen fick en skuld tabellbrutto på 6500 kr.
Vi korrigerade då även skatten som då hade betalats in för mycket med 1430 kr.

Bokning
8910 inbetalning tabellbrutto, skuld föregående lön  - 6500 kr
2204 reglering av prelskatt   -1430 kr

Inbetalt belopp av den antällde blev då 5070 kr.


Nu känns det som att det blev fel på hens deklaration på individnivå och i arbetsgivardeklarationen så står det att vi betalat in 1430 kr i skatt till personen. Det borde väl bli tvärtom? Vi har ju korrigerat tillbaka för mycket betald skatt?

Någon som är kunnig och kan förklara för mig? Vår bokföring på 2711 källskatt stämmer inte överens med arbetsgivardeklarationen.
3 SVAR 3
ANSTÄLLD

Re: Inbetalning från anställd, korrigera skatten - Lön

Hej Sofie

När det gäller Arbetsgivardeklaration på individnivå så kan man inte korrigera skatten rätt där. Den anställde ska betala in bruttobeloppet och inte nettobeloppet. 

Om skatteavdraget är redovisat till Skatteverket kan det inte betalas tillbaka till arbetsgivaren eftersom skatteavdraget tillhör den anställde så snart det är redovisat till Skatteverket. Det innebär att du som arbetsgivare får begära tillbaka det som redovisats till Skatteverket från den anställde, det vill säga utbetald lön och gjorda skatteavdrag (bruttolönen).

Om den anställde jobbar kvar görs justering av den utbetalda lönen och arbetsgivardeklaration på individnivå(AGI) på nästa lön. Om den anställde har slutat får du göra en omprövning av AGI. Den avdragna skatten regleras sedan hos den anställde när denne får sitt slutskattebesked. Om den anställde vill ha pengarna tidigare kan denne begära jämkning eller förtidsåterbetalning hos Skatteverket.

Du kan läsa mer om inbetalning från anställd i vår skrivna hjälp.

Hoppas det var till hjälp för dig.

// Amanda
Highlighted
NY MEDLEM

Re: Inbetalning från anställd, korrigera skatten - Lön

Men hur kommer det sig att den korrigerade skatten som är åt "fel håll" (även om man nu inte får göra så) hamnar med som betald skatt för den anställde. Vi har ju inte betalat det och den borde inte ha kommit med på AGI?
Highlighted
ANSTÄLLD

Re: Inbetalning från anställd, korrigera skatten - Lön

För att kunna ge ett bra svar på varför det har blivit så hade vi gärna behövt veta lite mer om hur skulden har uppstått så vi säkerställer att vi ger ett rätt svar till dig gällande hur man ska hantera det. 
Så du får gärna kontaktar oss så vi kan kika på det tillsammans.  

Ha en fin dag

// Amanda