Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

sararoos
MEDLEM

Löneförskott Skatteavdrag

Hej,

 

När jag läser mig till hur skatteavdrag på löneförskott ska hanteras hos Skatteverket finner jag utklippet längst ner. Jag upplever att det inte finns någon löneart som tillåter mig att hantera förskottet enligt nedan scenarion, utan jag kan antingen välja löneart 1313 som inte gör något avdrag alls mot skatt då det är en nettolöneart, eller 1142 som enbart gör 30% skatteavdrag. Jag undrar varför det bara finns dessa två lönearter, då jag inte hittar någon information om att löneförskott ska hanteras enligt 1142. Istället borde en bruttolöneart skapas som går mot tabellskatt och som drar av bruttolön och omvärderar skatten på nästa lönekörning skapas. Eller är det något i användandet av era redan skapade lönearter som jag missförstått?

 

Skatteavdrag från förskott

23 Skatteavdrag från ersättning för arbete som betalas ut i form av förskott ska beräknas till så stor del av skatteavdraget på hela ersättningen som det utbetalda beloppet utgör av hela ersättningen.

Om hela ersättningen inte är känd när förskottet betalas ut, ska skatteavdraget beräknas som om förskottet utgör hela ersättningen för den aktuella tidsperioden.

När resterande belopp betalas ut, ska skatteavdrag göras med återstående del av det sammanlagda avdraget för hela ersättningen.

2 SVAR 2
Agnes Ohrling
COMMUNITY MANAGER

Hej! 

 

Tack för din fråga. Jag ska ta detta vidare med teamet för att dubbelkolla vad som gäller i den här situationen som du beskriver. 

 

Jag återkommer här i tråden så fort jag har mer information att dela med mig utav. 

 

Önskar dig en fin kväll så länge!

 

/Agnes 

Hittar du ett inlägg som du gillar eller som har hjälpt dig? Ge det en like eller markera det som en 'Godkänd lösning' för att sprida vidare kunskapen till andra användare här i forumet 🙂
Cecilia Towner
APPLICATION SPECIALIST

Hej sararoos,

Tack för din frågeställning.
Vi ska se över denna hantering i Visma Lön, men i dagsläget hanterar programmet endast 30% skatt på lönearterna 1142 och 9101 och ingen skatt på 1313 som är tänkt att användas som ett nettolöneavdrag samma månad som förskottet utbetalades.

Vill ni att det beräknas med tabellskatt istället blir det för tillfället manuell hantering av detta.

Ni skulle då kunna hantera det på följande sätt:

Använd löneart 1174 övrig ersättning brutto och betala ut ert förskott med. Alternativt ta en kopia på denna löneart 11741och döp om till Förskott, brutto. Nästa månad när du vill ta tillbaka förskottet behöver du själv komma ihåg att lägga in löneart 1174 (eller din kopia) och lägga beloppet med ett minus framför.

 

Vi uppdaterar i tråden när det sker en förändring av hanteringen på förskott.

 

Om du är osäker på hur kopierar en löneart kan du följa vårt hjälpdokument - Skapa egna lönearter

 

Ha en fin dag!

/Cecilia