Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
NY MEDLEM

Problem när föräldraledig kommer tillbaka och arbetar

(uppdaterad av My Janhall MODERATOR ‎2020-03-03 13:35 )

En anställd som har varit föräldraledig på 100% ska nu börja arbeta 20% (med start 1 oktober). Jag får dock inte till det med att använda kalendariet (kalendariumet?). Där har jag lagt in föräldraledighet på heltid i flera månader framåt för att slippa göra det manuellt varje månad. Men avvikelserna kommer inte in förrän på nästa månadslön (så om man är sjuk i september dras det av på oktoberlönen, samtidigt som månadslönen betalas ut för innevarande månad, så den lön hon har i oktober betalas ut den 25:e oktober). I september var hon helt föräldraledig, så där ligger det 100% i kalendariet. Nu i oktober ska hon ha jobbat 20%, så hon ska få ut detta, men då gör ju systemet automatiskt avdrag för "avvikelsen" i september, så där dras 100% av från lönen.

 
 

Så en rad är månadslönen (t.ex. 10 000 kronor bara för att få in en siffra) och avdrag på 10 000 kr för föräldraledigheten i september. Hur går jag till väga för att se till att hon får ut 20% av lönen i handen denna månad? Det känns ju inte helt rätt att ändra till 80% föräldraledighet i

september

- för då var hon ju ledig på heltid.

 
 

Men jag kanske tänker lite fel i och med att det är förskjutet.. kanske ska jag ändra septemberavvikelsen till 80% för att få det lägre avdraget på oktoberlönen? Eller ska jag lägga till manuellt 20% extra på lönen (det känns ju om möjligt ännu mer fel)? Eller ska det helt enkelt inte bli något extra i handen på oktoberlönen, utan det "rättas till" förs till novemberlönen? Det känns ju inte heller helt bra, eftersom vi alltid betalar ut lönen för innevarande månad, så om hon faktiskt har jobbat i oktober ska hon ju få ut något i oktober; det är bara avvikelserna som ska förskjutas en månad - om det nu ens är möjligt att lösa på det sättet!

 
 

Tacksam för hjälp, någonstans brister det nog i mitt logiska tänkande. Är också lite orolig att jag har gjort något heltokigt från första början.

1 SVAR 1
Highlighted
ANSTÄLLD

Re: Problem när föräldraledig kommer tillbaka och arbetar - Lön 300/600

Hej hej!

Det här är ett ganska vanligt scenario och jag ska försöka förklara vad det beror på.

Anledningen till att hon inte får några pengar utbetalda nu första månaden hon kommer tillbaka och arbetar beror helt enkelt på att ni har den här avvikelseperioden som förskjuter till nästa månad. 

Vi säger att hon gick hem på föräldraledighet 1 januari och var föräldraledig hela januari. I och med avvikelseperioden fick hon då ändå en hel månadslön för januari eftersom frånvaron dras först på lönen i februari. Det innebär att hon fick en lön i januari när hon egentligen var helt frånvarande och därför hamnar man i detta läget att man inte får någon lön första månaden man kommer tillbaka och jobbar. 

Ett tips framöver är att ni som arbetsgivare kan dra föräldraledigheten direkt när personen går hem och inte skjuter på den. Alltså att ni i detta fallet kunde dragit frånvaron för januari direkt på januaris lönekörning och inte betalat ut en lön då. Då hade septembers frånvaro dragits i september direkt och ni hade varit i fas inför oktober när hon börjar jobba igen.

Men som läget är nu är det korrekt att hon inte får någon lön utbetald i oktober, utan det är först i november hon kommer att få lön. Anledningen är helt enkelt att hon fick en hel lön i januari trots att hon var helt frånvarande då.

Om ni vill skulle ni kunna ge den anställde ett förskott nu i oktober som hon sedan kan betala av lite i taget om hon vill. Då kan du använda löneart 1142 - Löneförskott, skatteavdrag 30% och ange belopp manuellt som ska betalas ut. På nästa lön dras förskottet av automatiskt genom löneraden Löneförskott på fg lön. Vill du då skjuta upp hela/en viss del av återbetalningen kan du lägga in lönearten 1142 på nytt med det beloppet som ska kvarstå. På så sätt hanteras det som en avbetalning och ni kan bestämma hur mycket som ska dras av varje månad.

Om något är oklart eller om du har fler funderingar får du gärna återkomma.