Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Problem vid rättelse av sjuklön timanställda - Lön 300/600

Jobbar med bl.a. löner i hemtjänstföretag med många timanställda. Det händer ibland att de anställda hör av sig när de fått sin löneutbetalning, de ser då att de inte fått sin sjukersättning som de har rätt till. Då de är timanställda och deras arbetstider varierar så kan jag inte lägga in något fastställt schema på den anställde. Vi har dessutom ca 100 timanställda så det vore praktiskt omöjligt att göra.

Mitt problem är att när jag försöker göra en rättelse genom att lägga in sjukdagarna i efterhand få jag felmeddelande om att detta inte går då jag har en låst lön för aktuell period, vilket stämmer då den ordinarie lönen är utbetald och därmed låst. Jag förstår inte varför det inte går att göra en rättelse i efterhand på sjukdagar. Enligt supporten måste jag låsa upp den tidigare lönekörningen vilket inte är gjort i en handvändning då jag först måste lägga tillbaka avslutad personal och dessutom göra om deras lönebesked. Här får inget gå fel då blir bokföringsunderlaget fel, för aktuell lönekörning. Hur gör jag, det måste ju bli rätt i arbetsgivardeklarationen för perioden vad avser sjuklön. Om försäkringskassan ringer måste jag kunna uppge rätt tider..... 

2 SVAR 2
Highlighted

Re: Problem vid rättelse av sjuklön timanställda - Lön 300/600

Hej Fredrik
Om du är en länk i en kedja som börjar med att personalen arbetar, sedan skriver sin tjänstgöringsrapport, lämnar den till någon som godkänner och attesterar den (eftersom du verkar arbeta i eller åt en relativt stor organisation) som därefter lämnar den till dig att göra lön av den, skapa en lönekörning med lönespecifikationer till personalen.

Vad händer sedan om något inte stämmer? Går då de nya uppgifterna samma väg som de ordinarie? Eller genar man för att snabbt nå dig så du gör om?

om det här speglar lite av ditt problem ( för så här som jag beskriver det har jag uppfattat det att vara löneutanordnare) är mitt förslag att du inte ska gå in och rätta redan körda löner utan istället erbjuda ny körning eller be dem vänta och rätta på nästa ordinarie körning då felet kanske inte uppstått hos dig . datumproblem torde vara möjliga att lösa med annans hjälp än min det går nog att avhjälpa i grundinställningar.

Kanske inget svar du söker, kanske inte ens någon hjälp? Bortse då från ovan sagda 😉

Lycka till

Mikel
Highlighted
ANSTÄLLD

Re: Problem vid rättelse av sjuklön timanställda - Lön 300/600

Hej Fredrik,


Då du måste registrera en arbetstid först för att kunna registrera en frånvaro när man har anställda med arbetsschema av typen ej schemalagd arbetstid så får man precis som du skriver den typen av meddelande om man försöker att registrera frånvaron efter det att man redan har skapat och låst en lönekörning för den valda perioden.
Man har då valt att låsa den perioden för tiderna.

Detta hade inte varit ett problem om man hade haft ett schema men det förstår jag ej verkar vara ett alternativ för er.

Om man däremot arbetar med Visma Lön Anställd vilket ni verkar ha aktiverat kan man på en anställd som ej har schema välja att schemalägga endast nån vecka i taget om det endast är de tiderna jag vet just då. Då väljer man att schemalägga oregelbunden arbetstid. Då hade problemet heller inte uppstått.

Tyvärr kommer ni inte komma runt detta om man inte arbetar i  programmet så som det är tänkt,. Får man reda på en sjukfrånvaro i efterhand och ej har lagt arbetad tid på det datumet så är alternativen då att låsa upp och göra om den lönekörningen för att kunna redovisa det på rätt period./Cecilia