Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Helena58
UTFORSKARE

Semester under sjukdom

(uppdaterad av My Janhall ANSTÄLLD ‎2020-03-12 11:37 )

Jag har en anställd som är 100% sjuk och får ersättning från Försäkringskassan. Nu ska jag registrera semester och sjuk på samma dag men det vill inte Visma600 godkänna, pga att arbetstiden inte stämmer, det blir mer än 8 timmar. Hur registrerar ni semester under sjukdom?

1 GODKÄNT SVAR

Godkända lösningar
Johan Svensk
ANSTÄLLD

(uppdaterad av Johan Svensk ANSTÄLLD ‎2021-08-27 09:09 )
Hej Helena!

Det finns lite olika sätt att göra detta på, beroende på hur det ska påverka.
Är personen 100% sjukskriven kan du antingen registrera sjuk - semester - sjuk. T.ex. sjuk 1-9:e, semester 10-16:e och sedan sjuk 17-31:a igen. Vid långtidssjukskrivningar kommer programmet, efter semestern, fortsätta räkna sjukskrivningen där du slutade. Är det t.ex. dag 85 av sjukfrånvaron innan semestern registreras, så blir det dag 86 när du registrerar sjuk efter semestern igen. 
Vill du registrera sjukfrånvaro hela månaden kan du istället lägga sjuk hela månaden och använda snabbvalet Semester, ersättning - Utbetalning semester i pengar, för att betala ut semesterpengarna.

Skulle den anställda däremot vara deltidssjukskriven så har du möjlighet att registrera sjuk och semester samtidigt. Då tar den anställda semester från arbetstiden den faktiskt skulle ha arbetat och då kommer programmet justera semesteravdraget så att det totala avdraget (för sjuk och semester) blir 100%.

Hittade denna texten:
Vid längre sjukfrånvaro kan en anställd ha önskemål om att ta ut semesterdagar. Enligt bestämmelserna i semesterlagen är det inte möjligt att ta ut semester i samband med heltidssjukskrivning. Semester ska ge möjlighet till rekreation vilket den anställde inte har möjlighet till i samband med hel sjukfrånvaro.


Hoppas att detta kan vara till nytta! 🙂
/Johan

Visa lösning i originalinlägg

17 SVAR 17
Lena Aholainen
NY MEDLEM

Hej . 

Är man sjuk så är man sjuk och då tar man inte ut semesterdagar. 
Så man registrerar inga semesterdagar under sjukdomstiden.
Helena58
UTFORSKARE


nja, det stämmer inte. Om man har gått över arbetsgivarperioden, alltså mer än 14 dagar, så får man ha semester och sjuk samtidigt.
Lotta_46
NY MEDLEM

Avdraget i timmar och lön ska vara som för sjukdom men betala ut semesterdaglön/semestertillägg och dra bort semesterdagar.
Helena58
UTFORSKARE


Det ska inte göras sjukavdrag för dessa dagar men sjukdom ska ändå registreras för att inte bryta sjukperioden.
Det jag undrar är hur jag får in både frånvaro Sjukdom och Semester på samma dag. I andra lönesystem har jag haft en frånvaroart som heter Semester under sjukdom. Den har varit inställd så att det blir rätt i arbetstid, statistik mm. Men jag kan inte hitta någon lämplig frånvaroart för detta i Visma600.
Sofie_17
NY MEDLEM

Men har man gått över dessa 14 dagar så ska sjukavdrag göras och sjukersättning får man från försäkringskassan. Vill man även ta ut semester under denna period så ska semesterlönen betalas ut och semesterdagar minskas. Dock ska inget semesterlöneavdrag göras då man inte kan göra dubbla avdrag för samma dagar.

Sofie_17
NY MEDLEM

Jag kan lägga in både semester och sjuk samma dag i Visma 600,  men då blir alltså löneart 3205 0 kr i avdrag, men löneart 3215 betalar ut en semesterlön till personen.

Helena58
UTFORSKARE


Frågan är hur jag registrerar båda frånvaroarterna i kalendariet, ersättning och avdrag har jag koll på.
Sofie_17
NY MEDLEM

Jag lägger bara in semesterdagarna som vanligt sen kopplas dessa automatiskt till lönerat  3235, 3215 samt 3205.

Helena58
UTFORSKARE

Vi har nog olika avtal, mitt snabbval kopplar till 6362,6342 och 6333...men det ser jag nu att det blir inget avdrag så pengarna blir bra. Förväntade mig att det skulle vara en särskild frånvaroart men det här funkar. Tack!