Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
NY MEDLEM

Semesterårsavslut: semesterlön 0 kr trots semesterdagar?

Jag sitter med semesterårsavslutet just nu, och kikar på utskriften innan jag påbörjar avslutet.

På vissa anställda står det på raden "intjänade i år" under kolumn "Semesterlön" 0 kronor, trots att det står att det finns intjänade dagar. På andra anställda står det ett belopp (t.ex. 40 000 kronor) under Semesterlön på samma rad. Vad kan det bero på? Det är som att systemet inte vill erkänna att det finns en semesterskuld för det som intjänats i år för vissa anställda. Se bild:

Exempel på anställd där det är 0 kr:


Exempel på annan anställd med samma semestervillkor, ingen skillnad i övrigt vad jag kan se:

Jag har censurerat exakta belopp, men det står alltså ett värde där.

I Underlag för semesterberäkning står intjänad lön under året under "semestergrundande lön" så det verkar inte vara något fel där. De som berörs av detta har alltså samma semestervillkor (20) som andra. Det har inte gjorts några ändringar av semestervillkor eller liknande under året, så det finns ingen vettig förklaring varför det står 0 kr under vissa och faktiska belopp under andra.

Jag tänker att det kanske bara är en visningsbugg eller liknande?
4 SVAR 4
Highlighted
MODERATOR

Re: Semesterårsavslut: semesterlön 0 kr trots semesterdagar?

Hej Peter!

Det första jag skulle vilja att du dubbelkolla på de anställda med 0 kr är om de har en sysslesättningsgrad på schemat.
Detta  ser du under Personal - Anställda - öppna - flik 3.. Kika på både Aktuell och Genomsnittlig sysselsättningsgrad.
Kika även på Flik 5 i personalregistret, finns det värden i de gråmarkerade rutorna till höger? T.ex semestergrundande lön m.m.
Finns det betalda dagar i vänsterspalten på samma sida?
Kolla även så att det inte ligger något "Anst.tom.-datum" på Flik 2 i personalregistret. Kika även på om det ligger ett korrekt schema på de anställda (så det inte är Ej Schemalagd arb.tid utan ssg). 

Ta även ut både sammanställning inför semsterårsavslut, underlag för beräkning och även semesterskuldlistan - ser allihop knasiga ut?

Ha en trevlig dag!

/Sofia 
Highlighted
NY MEDLEM

Re: Semesterårsavslut: semesterlön 0 kr trots semesterdagar?

Hej,

Jag ser nu att genomsnittlig sysselsättningsgrad är 0% på de anställda som har detta problem. Antagligen har detta att göra med övergången till Visma Lön Anställd, då jag manuellt var tvungen att gå in och lägga till ett arbetsschema på många anställda där deras ordinarie schema inte följde med.

Men då tänkte jag inte på att sätta väldigt långt bakåt i tiden, utan jag tog bara från första månaden då vi gått över till Lön Anställd...

så nu har dessa fått låsta scheman, jag kan inte välja att ändra arbetsschema och sätta en starttid före 2018-03-01, då får jag upp detta:Hur gör jag för att få tillbaka 100% genomsnittlig sysselsättningsgrad på de som jag råkade sätta 2018-03-01 som senast aktuella schema? Måste jag frikoppla dessa från Visma Lön Anställd för att kunna ändra manuellt i Visma Lön?
Highlighted
NY MEDLEM

Re: Semesterårsavslut: semesterlön 0 kr trots semesterdagar?

Blev tydligen inga fler svar här, ser även att den markerats som "besvarad" vilket gör mig lite besviken... om någon stöter på samma problem framöver löste jag (förhoppningsvis) detta genom att gå in och manuellt justera genomsnittlig sysselsättningsgrad till 100% på de berörda anställda direkt i lönesystemet. Det hade varit lite knepigare om de inte jobbat enligt samma schema hela tiden.
Highlighted
ANSTÄLLD

Re: Semesterårsavslut: semesterlön 0 kr trots semesterdagar?

Hej Peter,

Vårt forum är till för att ni som användare ska kunna ta hjälp av varandra och vi som anställda svarar i mån av tid och möjlighet. Min kollega Sofia har gett ett svar tidigare och därför blev tråden markerad som besvarad men har inte uppdaterats efter ditt senaste svar. Det verkar som att du har lyckats klura ut en lösning. Har du fler frågor så får du gärna ställa dem här. Är det mer brådskande programfrågor så är du alltid välkommen att kontakta vår support.

Ha en fin dag,
Fanny