Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Highlighted
NY MEDLEM

Semesterdaglön semestervillkor 10 och 20 - Lön 300/600

Hej,
en av våra kunder är ett bemanningsföretag och samtliga ambulerande tjänstemän på företaget har semestervillkor 10 och går efter detta förutom en anställd. Denna anställde har villkor 10 inlagt i lön 600 men har alltid räknats manuellt på hennes semesterlön.
Uträkningen man har använt sig av baserar sig på villkor 20. I detta fall räknas hennes garantilön 150 h * timlön * 5,4%. Rörlig semesterlön räknas manuellt fram 0,5% på semestergrundad rörlig lön.
Nu säger avtalet att från 1 april 2014 så ska alla ambulerande tjänstemän läggas om till villkor 10 oavsett tidigare enskilda avtal.
Den anställde är orolig att hon kommer att förlora på byte av semesteruträkning och när jag jämför de olika uträkningarna så känns det svårt att göra den jämförelsen. Villkor 10 baserar sig på intjänat under föregående semesterår medan villkor 20 förändras med månadslönen. Det är enbart den rörliga delen som baseras sig på tidigare år.
Finns det något lämpligt sätt att lägga fram detta så att den anställde inte känner att hon förlorar inkomst på denna ändring? Går det att jämföra eller räkna vilket skillnad det skulle innebära för henne?
Mvh
Jenny
1 SVAR 1
CONTENT PRODUCER

Re: Semesterdaglön semestervillkor 10 och 20 - Lön 300/600

Hej Jenny!

Först och främst kanske du ska försöka förklara för den anställde att beräkningsformlerna ser annorlunda ut för att det är olika avtal, men att formlerna är framtagna för att det ska bli så rättvist som möjligt.

Sen kanske du ska visa beräkningarna bredvid varandra. Visa utfall genom att beräkna på föregående år kanske?
Beräkningsformlerna hittar du på www.vismaspcs.se/support

Ett annat sätt är att ta ut semesterskuldlistan för att visa vad dagarna vekligen är värda.

När en anställd med Semestervillkor 10 får lön utbetald så får man en semesterdaglön som är framräknad på föregående års utbetalda lön med hänsyn till frånvaro.
När en anställd med semestervillkor 20 får sin lön utbetald beräknas egentligen bara aktuell månadslön * 5,4%.
Anna Svensson
~Content producer, Visma lönefamilj~