Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Highlighted
NY MEDLEM

Semesterskuldlista - Lön 300/600

hej, 

Jag är ny på att arbeta med lön och bokföring där jag är nu och har några frågor angående semesterskuldlistan.

Lönerna har alltid bokförts enligt bokföringsunderlaget och haraldrig stämts av tidigare med semesterskuldlistan och nu har vi en jättediff på arbetsgivaravgift på semesterskuld.

I listan står det 387281,98 kr (antar att det är denna som är korrekt)

Och på vårt konto 2940 upplupna lagstadgade soc avgifter ibokföringen står det - 2 231 501,39


Hur blir det då, blir det;

2940 (deb) 1 934 220,41

7519 (kred) 1 934 220,41

Hur påverkar detta stora belopp balans- och resultaträkningen?
1 SVAR 1

Re: Semesterskuldlista - Lön 300/600

Hej Nathalieu,


Kontot för arbetsgivaravgifter för semesterlöneskuld (7519) bokför procentsatsen för arbetsgivaravgiften (31,42% som standard men kan vara olika beroende på vad de anställda är inställda på) gånger den upplupna semesterlönen (2920) och motkonteras sedan med kontot för beräknade upplupna arbetsgivaravgifter (2940).


Preliminär bokföring av semesterlöneskulden kan diffa mot semesterskuldlistan av lite olika anledningar som det går att läsa om i denna tråden. Semesterskuldlistan är det underlag som ska ge en korrekt bild av vad företaget har för semesterskuld till de anställda. Arbetsavgift på semesterskuld räknas sedan ut genom att ta den faktiska semesterskulden gånger arbetsgivaravgiften för de anställda (kan vara olika inställningar i arbetsgivaravgiften för varje anställd som gör att man inte kan räkna med 31,42% rakt av).


Det går inte riktigt att jämföra Arbetsgivaravgift på semesterskuld med 2940 då bokföringskontot bokas upp med procenten för arbetsgivaravgiften gånger den upplupna semesterskulden på varje lönebesked medan arbetsgivaravgiften på semesterskulden på semesterskuldlistan multipliceras med den faktiska semesterskulden gånger procenten för arbetsgivaravgiften. 


Jag tänker att konto 2940 i ert fall kanske har använts vid andra bokföringsposter, och även vid ett senare läge när arbetsgivardeklarationen bokförs så bokas skulden bort från 2940 i debet med skattekontot (1630) som motkonto i kredit. Jag tänker därför att det inte riktigt går att jämföra bokföringskontot för arbetsgivaravgifter för semesterlöneskuld mot arbetsgivaravgiften på semesterskulden på semesterskuldlistan.


Konteringen som du skriver kommer att påverka din bokföringen på så sätt att skulden minskar genom att du debiterar 2940 samt att kostnaden minskar genom att du krediterar kostnadskontot 7519. 


Hoppas detta kan förtydliga lite.
/Theodor