Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
catarina ScF
UTFORSKARE

Re: Sjukavdrag först efter karensavdrag - Lön 600

Samma här, vi har IMG-avtalet.
Marika6
NY MEDLEM

Re: Sjukavdrag först efter karensavdrag - Lön 600

Hej Sofia,

Är lite konfunderad över att du ovan skrivit att sjuklön och sjukavdrag beräknas redan från första dagen. Har precis pratat med Svensk handel (har detaljhandelsavtalet) och enl. dem är karensperioden för sig, därefter räknar man sjuklön.

Kopierad text från Svensk handel, sid 1 Karensavdrag ersätter karensdag:

"Beräkning av karensperiod

Då en arbetstagare är frånvarande från arbetet på grund av sjukdom inleds sjuklöneperioden med en karensperiod under vilken sjuklön inte betalas. Karensperiodens längd beräknas som 20 % av i förväg överenskommen aktuell genomsnittlig arbetstid per vecka."

Längre fram på sidan 6, Detaljhandelsavtalet §15 Mom 4 står det:

"Under karensperioden betalas inte sjuklön."


Enl Svensk handel och Detaljhandelsavtlet så kan man övergå till att tillämpa nya regeln senast den 1 april 2019, så jag kör på karensdag tills Visma fått ordning på uträkningen. Som ett lite tips bara 🙂

 

Mvh Marika

Maria_81
NY MEDLEM

Re: Sjukavdrag först efter karensavdrag - Lön 600

Hej Marika,
Jag har kommit fram till samma sak som du, jag väntar också på att Visma får ordning på uträkningen till den 1 april 🙂

Mvh Maria
Anna Svensson
CONTENT PRODUCER

Re: Sjukavdrag först efter karensavdrag - Lön 600

Hej!
Vi kommer med en version som hjälper till att beräkna karensavdraget även för detaljhandelsavtalet. Såhär står det i versionsnyheterna version 2019.01 »
I Detaljhandelsavtalet ersätts karensdag vid sjukfrånvaro med en ny regel om karensperiod. Företag som är bundna till Detaljhandelsavtalet ska börja tillämpa den nya regeln senast den 1 april 2019. Under övergångsperioden kan reglerna om karensdag tillämpas. Det innebär att du kan fortsätta använda de lönearter och snabbval som finns för sjukfrånvaro i programmet till och med 31 mars 2019. I version 2019.0 finns ingen anpassning till detta, men programmet kommer att anpassas till de nya reglerna i god tid innan den 1 april 2019.

/Anna
Anna Svensson
~Content producer, Visma lönefamilj~
Anitha3
NY MEDLEM

Re: Sjukavdrag först efter karensavdrag - Lön 600

Har inte en parentes hamnat på fel ställe här????
Karensavdrag:
0,2*(0,8*((MånadslönEfterLöneväxling+RörligLönGenomsnittMånad*12/52)))

Om jag räknar efter denna formel med en månadslön på 25 000:- och rörlig lön per månad 1 000:- så blir karensavdraget 4 036,92. Det borde väl bli 960:- (OBS vid lönekörning blir det rätt. Det är formeln i hjälptexterna som är felskriven)

Ska inte karensavdraget vara 20% av sjuklönen för en vecka?
I formeln för sjuklönen är inte rörliga lönen inräknad men ändå tas den rörliga delen tillbaka vid karensavdraget???
Cecilia Towner
ANSTÄLLD

Re: Sjukavdrag först efter karensavdrag - Lön 600

Hej Anitha,

I den skrivna hjälpen för karensavdraget har en parentes hamnat på fel ställe precis som du skriver. 
Detta har jag rapporterat så att det uppdateras snabbast möjligt.
Tack för att du uppmärksammade det.

Tittar du däremot under Lönearbete - Lönearter och söker fram löneart 3103 - kollar på flik 3 Egna inställningar  - fältet ute till höger Beskrivning så står det rätt.
Vilket är: 
0,2*(0,8*((MånadslönEfterLöneväxling+RörligLönGenomsnittMånad)*12/52))


Gällande skillnaden i beräkningsformlerna för karensavdraget och sjuklönen. Där karensavdraget tar med den rörliga lönen för en genomsnittlig månad men du inte ser det i sjuklönen så är det så här.
Karensavdraget ska för de flesta avtal vara 20% av sjuklönen för en genomsnittlig arbetsvecka inklusive rörliga delar däremot vill man inte alltid ta med den rörliga sjuklönen på de dagar man har jour med mera.
Vill man ändå ha det så har vi många kunder som har skapat sig egna lönearter (Sjuklön rörlig del) för detta, alternativt lagt till den rörliga delen i beräkningsformeln för sjuklönen istället.

Är det så ni vill ha det så återkom så hjälper vi er skapa dessa beräkningsformler.

Ha en fin dag!
/Cecilia
Sofie_17
NY MEDLEM

Re: Sjukavdrag först efter karensavdrag - Lön 600

Inser nu att den räknar ju lite fel om karenstimmarna går över månadsbrytet. Har en person som var sjuk 3,5 tim sista januari och sen 6 tim den 1 febr ,  8 tim den 4 feb. Hon har en veckoarbetstid på 30 timmar. Karensavdraget beräknas nu bara på de första 3,5 timmarna?
Theodor Ahlström
MODERATOR

Re: Sjukavdrag först efter karensavdrag - Lön 600

Hej Sofie,


När en anställd blir sjuk del av dag på den sista dagen i en avvikelseperiod och sedan fortsätter vara sjuk i den nya perioden så fick man tidigare hantera detta genom att lägga in lönearten för karensavdrag manuellt på det nya lönebeskedet för att få med hela karensavdraget för sjukperioden.


Detta är rättat i version 2019.1 som vi släppte idag. Om du installerar den nya versionen så behöver du inte längre tänka på detta utan när du nu lägger in sjuk med snabbvalet på nya avvikelseperioden kommer karensavdraget för sjukperioden att justeras upp till ett korrekt avdrag per automatik.


Ha en fin dag!
/Theodor