Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Highlighted
CONTENT PRODUCER

Snabba frågor om semester

(uppdaterad av Anna Svensson CONTENT PRODUCER ‎2020-02-27 11:28 )

Nu när vi äntligen börjar märka att vi går mot ljusare tider börjar också snacket och frågeställningarna om semester dyka upp.

Här har vi försökt samla de vanligaste frågorna som vi vet att du som löneadministratör ställs inför och hur de hanteras i Visma Lön 100/300/600. Kolla gärna in vår samlingssida för semesterårsavslut: Semesterårsavslut »

 

Som alltid rekommenderar vi att du använder snabbvalen i programmet för att vara säker på att semesteruttaget blir korrekt på de anställda.

 
 
Vad är ett semesterårsavslut och när ska det göras?

Semesterårsavslutet räknar fram semesterdagar och semesterpengar för kommande semesterår. Detta ska göras när all lön och frånvaro är registrerad på intjänandeåret, dvs efter januarilönen om du har kalenderår som semesterår (januari - december) eller efter aprillönen om du har generellt semesterår (april-mars).

Läs mer om Semesterårsavslut i hjälptexterna Gör semesterårsavslut »

 
 
Varför skiljer sig beloppet på semesterlön och semesteravdrag?

Detta kan bero på att den anställde har ändrat sysselsättningsgrad från intjänandeåret. Det kan också bero på deltidsfrånvaro på semesterdagen.

Du hittar beräkningsformlerna här: Olika värde vid utbetald semester »

 
 
Kan jag ta ut en halv semesterdag?

Enligt semesterlagen och i våra löneprogram kan du endast registrera hela semesterdagar.

 
 
Får man/hur gör man för att låna semesterdagar från nästa semesterår?

Nej det får man inte. Den största anledningen är att värdet på dagarna inte är definitivt framräknat.

 
 
Hur betalar jag ut semesterdagar i pengar?

Om den anställde inte har möjlighet att vara ledig kan du istället betala ut semesterdagar i pengar, det gör du via snabbvalet Semester, ersättning.

 
 
De sparade dagarna som är äldre än 5 år, kommer de försvinna när jag gör semeterårsavslut?

Nej, du får information om hur många dagar som flyttas till sparade dagar och du kan se vilket år de sparade dagarna kommer från, men de tas inte bort.

 
 
Kan jag spara fler än 5 semesterdagar?

Enligt semesterlagen får en anställd spara de semesterdagar som är kvar när den anställde tagit ut 20 av de betalda dagarna, alltså minst 5. Du kommer få information om antalet semesterdagar som sparas men i löneprogrammet kan du sparar hur många dagar som helst.

 
 
Om en anställd är nyanställd, hur fungerar det med semester då?

En anställd har alltid rätt till 25 dagars semester, den kan vara antingen betald eller obetald. 

Som företag kan du erbjuda förskottssemester, det regleras vanligtvis i kollektivavtalet, läs mer om hur det fungerar i Hur betalar jag ut semesterdagar i förskott till en nyanställd?

 

Det kan också vara så att företaget har intjänandeår är samma som semesterår. Det betyder att den anställde har betalda semesterdagar från anställningsdagen att plocka ut.

 
 
Varför står det minus i intjänade dagar på semesterskuldlistan?

Detta kan uppstå när företaget arbetar med intjänandeår är samma som semesteråret. Om den anställde har tagit ut mer semesterdagar än vad den har hunnit tjäna in visar semesterskuldlistan minus.

 
 
Varför står det preliminära semesterdagar på lönebeskedet?

Det betyder att du inte har gjort semesterårsavslut och inga nya värden har räknats fram. Tänk på att om du har flera semestervillkor i ditt företag behöver du göra semesterårsavslut för varje villkor.

Anna Svensson
~Content producer, Visma lönefamilj~