Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Helene34
MEDLEM

Ändra status på en bankhändelse från "Matcha" till "Bokförd" - eEkonomi

Hej!
Under fliken Kassa- och Bankhändelser så finns några transaktioner som har status "Matcha". Händelserna är redan bokförda manuellt. Hur kan jag ändra statusen till Bokförd? Försöker låsa en period och det går inte om det finns transaktioner med statusen "Matcha". Jag använder eEkonomi Smart
7 SVAR 7
AnnicaL
CHAMPION

Om du har bokfört händelsen manuellt ska till ta bort den under bankhändelsen. Klicka på krysset till höger.
Helene34
MEDLEM

Det finns tyvärr inget kryss till höger vad jag kan se.
Khedron Wilk
CHAMPION

En gissning från mitt håll är att du först har lagt upp dessa händelser manuellt (på något sätt), bokfört dessa och sedan importerat kontoutdrag från banken och då har det blivit dubletter.

Gissar vidare på att du har automatiskt hämtning av kontoutdrag? Dessa går inte att radera och det är troligen därför du inte ser något kryss (om mina gissningar ovan är korrekta). Det är en säkerhetsfunktion så att importerade kontoutdrag alltid stämmer överens med banken. Men i en sådan här situation där man hunnit jobba innan man förstått systemet fullt ut så blir det lite knas. 🙂 

Det är lite stökigt men du får ta bort de tidigare gjorda matchningarna/bokföringarna och göra om dessa men med det (automatiskt?) importerade utdragsraderna.


Helene34
MEDLEM

Ja, du gissar helt rätt. Måste jag alltså göra om dessa verifikat för att kunna låsa bokföringen?
Khedron Wilk
CHAMPION

I alla fall om du vill få överensstämmelse mellan kontoutdrag och bokföringskontona.


Men fråga Visma för säkerhets skull för det här vad jag TROR. Vill du få svar någorlunda snabbt får du ringa eller chatta med supporten.


Överkurs: rent systemtekniskt så TROR jag att du kan låsa bokföringen ändå, jag tror inte själva låsningsförfarandet i eEkonomi innebär någon kontroll att allt är korrekt. (???) Men det är givetvis inte att rekommendera i din nuvarande situation. 🙂
Theodor Ahlström
ANSTÄLLD

Hej Helene,


Precis som Khedron skriver ovan så kan du inte ta bort bankhändelser som har skapats i eEkonomi genom en automatisk inläsning av kontoutdrag vid aktiv bankkoppling. För att lösa detta så får du antingen gå tillbaka till de bankhändelser som har skapats när du gjort det manuellt och "Ångra matchning" på dessa och sedan kryssa bort bankhändelsen för att sedan göra den korrekta matchningen till bankhändelsen som har kommit in automatiskt från banken. 


Alternativt så går det att matcha dessa bankhändelser mot något "slaskkonto" för att få bankhändelsen bokförd. Efter det kan man gå in och skapa en korrigeringsverifikation på verifikationen som skapades utifrån att man matchade bankhändelsen mot slask-kontot. Du ska efter det kunna låsa bokföringen. I båda fallen kommer det att skapas korrigeringsverifikationer för att det inte ska bli dubbelt i bokföringen. 


Om du försöker låsa bokföringen t.o.m. en period där du har omatchade bankhändelser så kommer du få ett felmeddelande som säger att: Du kan inte välja perioden för det finns ej bokförda bankhändelser i bankavstämningen. Vilket betyder att du måste matcha bankhändelserna som kommit in via bankkopplingen på något av sätten beskrivna ovan för att kunna låsa din bokföring.


Återkom gärna om du undrar över något annat. Ha det fint!
/Theodor

”I stand corrected” 🙂
Man behöver med andra ord inte göra om själva verifikaten, bara matchningen. Och det går inte låsa en period om det finns omatchade händelser på kontoutdraget. Se där, man lär sig något hela tiden. Tack Theodor.