Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Avdrag i AB - eEkonomi

Hej,

Jag har ett nystartat aktiebolag och har lite funderingar kring skatt och avdrag. Jag hade enskild firma i ca 6 månader men gick sedan över till aktiebolag. Det jag undrar över är hur avdragsgilla kostnader fungerar i ett aktiebolag. Exempelvis hur bokför man utlägg för SL-kort och exempelvis gymkort? dessa är ju personliga, bokför jag dessa som en utgift för företaget?. Nu är jag den enda anställda och ägaren så hur bokför jag den kostnaden? Måste jag lägga in exempelvis SL utgiften på min lönespecifikation?
Sen undrar jag också hur avdragen påverkar skatten i bolaget? alltså påverkar den bolagsskatten eller påverkar den min privata skatt? jag rör nog ihop det lite...
jag har lämnat in en preliminär inkomstdeklaration och nolltaxerar detta år för att ta ut vinst i aktieutdelning istället för att betala bolagsskatt löpande under året.
Alltså på vilket sätt gynnar avdragen mitt företag, det måste synas på bolagsskatten eller?

Tack för all hjälp! lite förvirrad.. haha

Hälsningar
1 SVAR 1
Anna Svensson
CONTENT PRODUCER

Hej!

Om du låter företaget betala dina privata kostnader så räknas detta som förmåner, de flesta är skattepliktiga och ökar alltså upp din privata skatt.
Gymkort för anställda och kan ibland vara skattefritt för dig som anställd. 
Börja med att kontrollera med Skatteverket vad som gäller för de olika kostnaderna. Används SL-kortet i tjänsten så kan detta också vara avdragsgillt. Du kan läsa mer om förmåner på Skatteverkets sida: http://www.skatteverket.se/foretagorganisationer/arbetsgivare/formaner.106.58d555751259e4d6616800010...

/Anna
Anna Svensson
~Content producer, Visma lönefamilj~