Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
tKt___
NY MEDLEM

Balansräkningens tillgångs- och skuldsida stämmer inte för fg år

(uppdaterad av My Janhall ANSTÄLLD ‎2021-01-13 15:28 )

Jag använder Årsredovisningsmodulen i eEkonomi. När jag skall slutföra årsredovisningen och gör slutkontroll med ”Kontroll av årsredovisning” så får jag upp en dialogruta med meddelandet ”Balansräkningens tillgångs och skuldsida för fg år balanserar inte”.

När jag kontrollerar Balansräkningen under Balans- och resultaträkning i högermenyn så ser att det finns en differens på en krona mellan ”Summa tillgångar” och ”Summa eget kapital och skulder”

Hur kommer jag till rätta med detta?

För kännedom så utfördes föra årets årsredovisning även den i årsredovisningsmodulen i eEkonomi och går jag tillbaka till det räkenskapsåret och kontrollerar balansräkningen på sammastället så återfinner jag inte differensen.

19 SVAR 19
Karl Wilsborn
ANSTÄLLD

(uppdaterad av Karl Wilsborn ANSTÄLLD ‎2021-08-27 00:35 )
Hej!

Ja, detta låter lurigt. Om du skriver ut balansräkningen för 2016 direkt från programmet, under Bokföring - Utskrifter - Balansräkning, och kollar den ingående balansen. Har du där samma summa på tillgångar som på skulder/eget kapital?

/Karl
tKt___
NY MEDLEM

Ja det är samma summa på tillgångar som skulder/eget kapital. Summan innehåller 29 ören och slutar alltså med ,29 (på både tillgångar och skulder/eget kapital i utskriften av balansräkningen). Ser ut som programmet avrundar till närmsta krona uppåt i "Summa eget kapital och skulder" i Balans- och resultaträkning i Årsredovisningsmodulen  vilket gör att det finns en differens på en krona.
tKt___
NY MEDLEM

Har nu noggrant gått igenom siffrorna i balansräknings utskriften och det är fler summor i Eget kapital och skulder delen än Tillgångar delen så blir det fler avrundningar i den delen. Summor som slutar på ,96  ,50  och ,54  blir om man avrundar dessa uppåt och summerar 1+1+1=3

Så hur hanterar jag summerings avvikelsen, ändrar jag godtyckligt konto så att det stämmer i Balans och resultaträkningsvyn?
Karl Wilsborn
ANSTÄLLD

(uppdaterad av Karl Wilsborn ANSTÄLLD ‎2021-08-27 00:37 )
Hej!

Vad bra, då är i a f balansräkningen som skrivs ut direkt från programmet korrekt. 

Jag har felsökt vidare lite i detta och det är, precis som du redan rett ut, öresavrundningen som ställer till det för dig. Årsredovisningen ska alltid redovisas i hela kronor, och avrundar därför alla konton som har decimaler på sig. I år har vi lagt till en avrundningsfunktion i årsredovisningen vilken innebär att öresavrundningar som skapar en differens mellan tillgångar och skulder/eget kapital, balanseras upp automatiskt. Så felet kommer inte kunna uppstå igen, däremot hade vi dessvärre inte den funktionen föregående år. Det innebär att de som haft ören på sina utgående kontosaldon för föregående år och gjort årsredovisningen i eEkonomi, får detta felet.

Det får korrigeras manuellt genom att justera saldona under Årsredovisning - Balans- och resultaträkning. Kolla på vilken sida det väger över, tillgångar eller skulder/eget kapital, och höj upp sidan som som är mindre manuellt. Tillgångarna eller skulderna/det egna kapitalet, höjs alltså upp med differensen - därefter ska de visa samma utgående saldon och balansera.

Det är denna upphöjningen som programmet gör automatiskt på årets siffror. Defaultinställningarna som ligger på årets automatiska avrundningsjustering, höjer upp Förubetalda kostnader och upplupna intäkter om det är tillgångssidan som är mindre, och Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter om det är skuld/eget kapital-sidan som är mindre. Så dessa konton kan vi rekommendera för för er manuella korrigering på 2015.

Defaultinställningar för årets automatiska justeringar kan också ändras om man vill boka upp differensen på andra konton, under Årsredovisning - Allmänna uppgifter - Avrundningsdifferens.

Hoppas detta klargjorda alla frågetecken, annars är det bara att återkomma i tråden.

Ha en trevlig helg!

/Karl
tKt___
NY MEDLEM

Tack för ett tydligt svar.

 

 

Ser nu när jag läser igenom min fråga att det inte framgick att jag har brutet räkenskapsår med bokslut sista juni. Så detta gällde alltså räkenskapsåret som sträcker sig över 2015-2016.

 

Har följt dina instruktioner men en fundering som dök upp är angående inställningarna för avrundningsdifferensen.

 

Inställningarna för avrundningsdifferensen styr på vilka konton de automatiska avrundningarna hamnar, för tidigare räkenskapsår där avrundningsfunktionen ej är tillagd så finns inställningarna för avrundningsdifferenser men fyller ingen funktion?

 

 

Och än en gång tack för ett mycket tydligt och föredömligt svar

Sanna Theodorsson1
FD ANSTÄLLD

Hej!

Ja, funktionen vi har lagt till kan inte göra avrundningen för förgående år utan bara för det år du ska göra deklarationen och årsredovisningen för nu.
På vissa konton har du möjlighet att själv göra en avrundning. Du får då markera ett konto på balansräkningen och klicka på Ändra.

Kontrollen är en upplysning och vill du bortse från öresavrundningen kommer du ändå kunna skapa årsredovisningen.

/Sanna
Fd medlem
Inte tillämpbar

(uppdaterad av li-migration ‎2021-08-27 08:16 )
Hej Karl, 
Jag har samma problem i årets årsredovisning. Hur gör jag för att manuellt lägga till raden Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter? I 2016 årsredovisning finns den raden med - autoinlagd av Visma men när programmet nu 2017 plockar upp förra årets värden tar den inte med avrundningssiffran vilket gör att det inte balanserar. Det känns fel att ändra de övriga skulderna - då får jag ju siffror som inte stämmer med det som lämnades in förra året. Hur kommer jag till rätta med detta?? 
Sofia Johansson
MODERATOR

(uppdaterad av Sofia Johansson MODERATOR ‎2021-08-27 08:17 )
Hej Fru-X!

Anledningen till att raderna inte finns är för att det inte finns något bokfört på dessa konton under året. Precis som mina kollegor Karl och Sanna har skrivit så finns den färdiga avrundningsfunktionen för föregående år, därför behöver du korrigera den differensen själv. 
Markera det kontot du vill öka/minska och klicka på Ändra

Ha det gott!

/Sofia 
awwd__
NY MEDLEM

Hej,

Får också detta fel när jag kör "Kontroll av balansräkningen". Den ger "Balansräkningens tillgångs och skuldsida för fg år balanserar inte". Det skiljer en krona mellan sidorna för 2016. Förstår av denna tråd att det har med avrundningar att göra.

1. Var korrigerar jag? Det går inte göra ändringar drekt i balansräkningen i årsredovisningen. Och 2016 är ju låst sedan länge.
2. Vad korrigerar jag för att komma åt den felande kronan i differens?

/awwd