Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Fd medlem
Inte tillämpbar

Bankkoppling Swedbank bankgiro - eEkonomi

Hej
Vi funderar på om vi ska aktivera bankkoppling mot Swedbank, då vi får flera inbetalningar vid varje bankgiroinsättning så undrar jag om information kring respektive insättning presenteras i Visma? Eller behöver man ändå logga in på banken för att ta reda på denna information manuellt?

Mvh
Johan
6 SVAR 6
Cecilia Towner
APPLICATION SPECIALIST

Re: Bankkoppling Swedbank bankgiro - eEkonomi

Hej Johan,

Vid ett aktivt banksamarbete med Swedbank så packas ej dessa händelser upp, utan behöver du får information om vilka inbetalningar som ingår i insättning så måste du kontrollera det hos banken.
Hur det fungerar med bankoppling med respektive bank kan du läsa om i »Arbeta med eller utan bankkoppling
Där har du en bild med en översikt av de olika funktionerna de olika bankopplingarna har, bland annat om inbetalningar/utbetalningar i klump packas upp.

Väljer du däremot att arbeta med funktionen LB fil i ditt program så kan du importera en så kallad  återrapporteringsfil.
Då får du de transaktioner som ingår i klumpsumman specificerade.
Det kan du läsa om i »Importera återrapporteringsfil

Ha en fin dag
/Cecilia
per gillerstrand
NY MEDLEM

Re: Bankkoppling Swedbank bankgiro - eEkonomi

Jobbar ni mot Swedbank för att få till uppackning av in- och utbetalningar, så att man inte behöver logga in på banken varje gång man ska matcha bankens betalningar mot Visma?

Är det något som kommer åtgärdas?
Khedron Wilk
CHAMPION

Re: Bankkoppling Swedbank bankgiro - eEkonomi

Min lekmannaförklaring av det underliggande problemet, så vitt jag kan förstå det:

Problemet, eller: utmaningen :-), är att redovisningen av bankgirohändelser är något annat är kontoutdraget för ditt företagskonto hos banken.

Strikt talat så har man som bankkund ett företagskonto, eller motsvarande, hos banken och till det kopplar man ett bankgiro-nummer/konto. Men företagskontot är inte bankgirokontot rent tekniskt. 

Så redovisningen för transaktioner på bankgirot är inte 1-till-1 mot redovisningen på bankkonto. Istället så bankgirohändelser som har samma datum redovisas i klumpsumma (som en och samma transaktion) på bankkontoutdraget.

Kopplingen när man automatiskt hämtar kontoutdraget motsvarar i princip en klipp-och-klistra, i alla fall i informationsinnehåll. Så via den automatiska bankkopplingen får man bara med sig bankgirot summering. Sedan är det ett annat system och ofta ett helt annat avtal för att hantera bankgirodetaljer. Det är för att det strikt talat inte är den enskilda banken, det är Bankgirot som är en annan organisation.

Så även om Visma teoretiskt skulle kunna fixa det här i ett svep så gör/kan inte bankerna det, det är två olika avtal och två olika informationsflöden.

Okej, jag förenklar lite här ovan men för att vi skall få ihop en enkel (sic!) förklaring så... Personligen tycker jag det är osmidigt och med vilja skulle detta går att förenkla men det är väl en fråga om pengar både för bankerna och Bankgirot.

per gillerstrand
NY MEDLEM

Re: Bankkoppling Swedbank bankgiro - eEkonomi

Okej, jag förstår utmaningen. Så det är antingen Swedbank eller Visma som behöver kunna hantera det tekniskt mot Bankgirot, och jag (kunden) som behöver teckna avtal med Bankgirot. Svårt när det är flera parter inblandade. 

Vet om det är samma problem för alla banker?
Khedron Wilk
CHAMPION

Re: Bankkoppling Swedbank bankgiro - eEkonomi

Skulle tro att alla avtal går via din bank och att det är mer eller mindre samma tillvägagångssätt hos alla banker, i den mån de alls erbjuder de olika tjänsterna.
Eftersom jag själv inte använder betalningsfiler och/eller återredovisning BG så kan jag inte svara på exakt vad som du skall ta med vem. Där får vi se vad Visma säger, vet inte om det räcker med att ändra i inställningarna i Visma + avtal med bank eller om även Visma support måste skruva/aktivera något + avtal med bank.
Theodor Ahlström
MODERATOR

Re: Bankkoppling Swedbank bankgiro - eEkonomi

Hej Per,


I dagsläget kan jag rekommendera att du använder dig av LB-filer och återrapporterings-fil som Cecilia tipsar om i svaret ovan, detta för att återrapporteringsfilen packar upp beloppet i klumpsumman och matchar det mot fakturorna som betalningarna avser, vilket förhoppningsvis ska förenkla arbetet för dig.


Det finns i nuläget andra bankkopplingar med andra banker där automatisk uppackning av betalningar i klumpsummor är en möjlighet. Vi har självklart som ambition att utöka kopplingen till Swedbank i framtiden så att funktionaliteten blir ännu mer automatiserad. I dagsläget så tror jag dock inte att banken kan göra något mer för att kontoutdraget ska skickas på något annat sätt som skulle möjliggöra en automatisk uppackning. Vår lösning för närvarande får därför bli återrapporteringsfilen. 


Hoppas detta kan reda ut lite hur det ligger till, har du ytterligare frågor får du gärna återkoppla i tråden.


Ha en fin dag!
/Theodor