Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Bokföra intäkter som ska doneras - eEkonomi

Hej! Jag tänkte sälja bilder och pengarna jag får in kommer jag skänka oavkortat till cancerfonden och jag undrar hur jag ska bokföra alla pengar jag får in, behöver jag skatta och momsa på de eftersom de går direkt till välgörande ändamål och inte ett öre till mig?
1 SVAR 1

Hej!

Nu är inte jag någon expert på området, men eftersom jag tycker det är en intressant fråga så ska jag försöka sammanställa vad jag har lyckats läsa in mig på.

Även om tanken med välgörande ändamål är bra så är det inte avdragsgillt. Du får alltså bokföra det som vanlig försäljning. Vinsten blir sedan vinst och ska skattas. Om det är AB så kan det räcka med bolagsskatt. 6993 - Lämnade bidrag - verkar vara ett lämpligt konto att bokföra gåvan på.

Om bilderna är del av din verksamhet så är det möjligt att du skulle kunna ge bort dem som pris i t.ex. ett lotteri eller tävling, för att sedan bokföra det som reklam/sponsring.

Om du lika gärna skulle kunna producera bilderna privat så kanske det vore enklast att inte blanda in dem i företaget. Du kommer inte kunna göra något avdrag för moms, men du skulle ändå få lägga på mera moms än du får dra av.

Lycka till med bilderna och välgörenheten!

/Gustaf