Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Highlighted

Bokföra kundfakturor som inte går ut till kund - eEkonomi

Vi har nyligen börjat med ett fakturaprogram som skickar fodran till ett annat bolag för att snabbare få in pengar. Det jag undrar är hur jag på bästa sätt ska bokföra dom? Är det bäst att göra en kundfaktura i Visma också och matcha dem som vanligt eller räcker det att jag matchar insättningen till försäljning och tar med rätt moms?
3 SVAR 3
Highlighted
CONTENT PRODUCER

Re: Bokföra kundfakturor som inte går ut till kund - eEkonomi

Hej!

Skapar du fakturan i eEkonomi? Handlar det om fakturabelåning eller säljer ni vidare hela fakturan? Bokför du enligt kontantmetoden eller faktureringsmetoden?

Om du bokför enligt faktureringsmetoden och det är fråga om fakturabelåning så hittar du en bra tråd om detta här.

Om du bokför enligt kontantmetoden kan jag tänka mig att det räcker med att bara registrera inbetalningen precis som vanligt.

Återkom gärna med lite mer information, så kan vi kika vidare.

Ha det fint!

Moa
Highlighted

Re: Bokföra kundfakturor som inte går ut till kund - eEkonomi

Tidigare gjorde vi fakturorna i eEkonomi, och då var det ju lätt att bara matcha med insättningen.
Kan ju förklara såhär; vi är en verkstad som precis gått med i Autoexperten, de har då ett eget fakturaprogram, där man kan sälja fakturorna till Resurs bank. De sätter då in en klumpsumma på kontot efter att vi har skrivit fakturor, på så sätt får vi betalt direkt och behöver inte tänka på folk som inte betalar. 
Det jag tänker är att det kanske räcker om jag registrerar insättningen på Kassa och bankhändelser, väljer Övrig insättning - Egen kontering? Jag är lite osäker på är vilka konton jag ska välja där. Sen tar banken en avgift på 49:- per faktura, men undrar om den behöver registreras eftersom det inte är några fakturor som ska matchas? 
Hoppas du förstår vad jag menar! 🙂 
Highlighted
ANSTÄLLD

Re: Bokföra kundfakturor som inte går ut till kund - eEkonomi

Hej!

Du bör ändå ha ett försäljningsunderlag i form utav en faktura eller dylikt, så jag skulle säga att det enklaste är att du skapar fakturan i eEKonomi vilken sedan matchas mot Resurs Banks inbetalning. Då du får in 49 kr mindre än fakturan (avgiften), så matchas även denna i samband med avstämningen. Fakturan stäms alltså av som fullbetald, resterande differens på 49 kr matchas mot ett Övrigt uttag - Egen kontering, där avgiften tas upp.

/Karl