Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Bertil73
MEDLEM

Bokföra moms på leverantörsfaktura som är i EUR

Jag prenumererar på en IT-tjänst från ett svenskt bolag, men som faktureras i EUR.

Leverantörsfakturan betalas med kreditkort som automatiskt dras varje månad från företagskontot.

Fakturan/kvittot är specificerat som 6 EUR + 1,5 EUR moms (specificerat som 15,88 SEK), totalt 7,5 EUR. Det står en valutakurs på kvittot på 10,5843. Från företagskontot drogs 80,85 SEK för denna faktura. Antar att "felet" här med valutakursen beror på att banken konverterar valutan till en annan kurs än vad som är angivet på kvittot (blir ju 79,38 annars).

Om jag i eEkonomi lägger in en leverantörsafaktura och sätter totaltbeloppet till 80,85 och anger varav moms 15,88 - blir det rätt?  Konteringen ger då

2440 obetalda fakturor från leverantörer -80,85
2641 ingående moms 15,88 kr
6540 IT-tjänster 64,97

Ger detta något problem när jag ska redovisa momsen i Visma eEkonomi Smart? 64,97 + 25% moms blir ju 81,21 kr...

11 SVAR 11
Pacsac
CHAMPION


jag föreslår att du tar diffen i valutan på konto 7960 Kursdifferans
,
Annars ser det rätt ut, förutsatt att det står EURO på valuta på leverantören ifall du går vägen via "ny leverantörsfaktura" och använder systemets valutakurs för aktuellt datum

Förlåt, men vilken diff i valutan menar du?

från det värde i SEK som fakturan är registrerad och det värde som det blev vid betalningen (det belopp som drogs ifrån ditt konto)
Theodor Ahlström
ANSTÄLLD

Hej Fredrik,


Du skriver att du får fakturan i EUR från leverantören men det känns som att du registrerar den i SEK i programmet?
Om jag testar i mitt program så skulle jag ställa in min leverantör på EURO - registrera fakturan som följande:
Totalbelopp: 7,5
Varav moms: 1,5

Du kan även skriva in valutakursen på 10,5843 som är specad på kvittot under totalbelopp. Verifikationen som skapas då blir:
2440 kredit 79,39:- 
2641 debet 15,88:-
Kostnadskonto debet 63,51:-


När du sedan registrerar betalningen så kan du välja Åtgärder - Betalning - välj kontot som betalningen skett från - Skriv in betalt belopp i SEK: 80,85 SEK. Bokför. Verifikationen för betalningen blir då:
2440 debet 79,39:-
19xx kredit 80,85:-
7960 debet 1,46:-


Jag tänker att leverantörsskulden som bokas upp när du registrerar fakturan (79,39:-) skiljer sig mot det beloppet som faktiskt dras från ditt företagskonto (80,85:-) eftersom att valutakursen varierar från dagen för registrering av din faktura mot dagen för betalning. Diffen kommer då på konto 7960 per automatik, vilket Pacsac var inne på med sitt svar ovan. Återkoppla gärna om du har ytterligare funderingar.


Ha en fin dag!
/Theodor 
Bertil73
MEDLEM

Det här går inge' bra...

Jag förstår att det är bättre att sätta EUR på leverantören, så det har jag gjort. Allt går bra fram till att fakturan ska betalas.

Nu har jag en ny faktura som jag bokför enligt följande:

Totalt 7,50 EUR
IT-tjänster 6 EUR
Moms 1,5 EUR (specas som 15,53 kr på leverantörens faktura)
Valutakurs 10,3563
Det borde bli en totalsumma på 77,67 kr.


Jag registrerar en leverantörsfaktura med dessa uppgifter. Går via Åtgärder - Betalning och skriver den summa som faktiskt betalades, i det här fallet 79,00 kr, och bokför. Problemet är att det inte bokförs någon valutakursdifferens automatiskt på 7960 utan det bokförs bara 79,00 kr och 15,80 i moms (ett lite högre momsbelopp?). I föregående fönster så finns det ju ingen ruta för att ange var valutakursdifferensen ska bokföras?  och eEkonomi verkar inte tänka ut och bokföra det själv, vilket jag fick uppfattningen av Theodor ovan att det skulle.

Vad är det jag missar?


@theodor - hohoooo!  🙂
Theodor Ahlström
ANSTÄLLD

Hej igen Fredrik,


Jag tycker att du enligt din beskrivning har registrerat det precis som jag tänkte i mitt svar ovan. Kan det vara så att du bokför enligt kontantmetoden? Om du går till Inställningar - Räkenskapsår och IB - klickar redigera på ditt nuvarande räkenskapsår där så ser du vilken inställning du har. 


Om du bokför enligt kontantmetoden ska det inte uppstå några valutadifferenser i din bokföring under löpande bokföringen. Det kan bli det över årsskiftet eftersom att det då bokas upp en verifikation när man bokför leverantörsfakturan och en ny verifikation när man sedan registrerar betalningen av den.


Annars i detta läget blir det ingen valutadifferens eftersom att man med kontantmetoden enbart bokför det på betaldatumet. Då skapas verifikationen utifrån det belopp du faktiskt har betalat.


Om man jämför det med faktureringsmetoden som då bokar upp en verifikation när du registrerar fakturan, vilket då kan göra att valutakursen skiljer sig åt från registreringsdatumet mot betalningsdatumet. Eftersom att inte leverantörsskulden som bokas upp på första datumet då stämmer mot det som faktiskt betalas så bokförs resterande belopp som en valutavinst eller valutaförlust. 


Du kan läsa mer om detta i tråden Kursvinst och kursförlust med kontantmetoden.


Återkoppla gärna om detta är fallet eller om det är något mer du undrar över.
/Theodor

Ja, jag kör kontantmetoden. Men då innebär det att beloppet och momsen inte riktigt stämmer överens med varandra?
Cecilia Towner
APPLICATION SPECIALIST

Hej Fredrik,

Precis som min kollega Theodor skriver så beräknas ingen valutadifferens fram när man arbetar med kontantmetoden då ingenting bokförs förrän fakturan betalas.

När du sedan skriver att beloppet och momsen inte stämmer överens riktigt så är jag inte med på hur du menar. Om totalsumman som har kommit in är 79 kr och momsen som bokförs är 15,80 kr så är det en moms på 25%
Hur har du tänkt när du inte får det att stämma? Jag kanske missuppfattade frågan.

Återkom gärna.

Ha en fin helg!
/Cecilia

Ett momsbelopp på 15,80 är ju inte vad som står på fakturan, där är momsen 15,53.
My Janhall
ANSTÄLLD

Hej Fredrik, 

Det har inte bokats upp någon leverantörsskuld vid skapandet av din faktura eftersom du har kontantmetoden. Eftersom det inte finns någon leverantörsskuld som ett "förväntat utbetalt belopp" i programmet så skapas därav ingen valutadiff, då rättar sig eEkonomi efter vad valutakursen låg på dagen betalningen drogs från ditt konto varav momsbeloppet blir 15,80. Precis som Cecilia skrev så är det en korrekt framräknad moms då beloppet som drogs från ditt konto var 79 kr och 15,80 är 25% moms.

Jag vill slå ett slag för tråden Kursvinst och kursförlust med kontantmetoden som Theodor hänvisade till igen där det står mer ingående om just detta 🙂 

Ha en trevlig helg! 
/My