Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

MatsB_
MEDLEM

Bokföring av självfakturering (self-billing) -eEkonomi

Jag har ett AB och jobbar som konsult via en konsultmäklare. De använder sig av "self-billing" där de skapar en faktura efter att jag har rapporterat in tid. Self-billing-fakturan skapas alltid några dagar in i månaden efter med det datumet som bokföringsdatum. Då hamnar den ju på fel sida om periodgränser, både för moms och bokslut.

Måste jag använda mig av den skapade self-billing-fakturan i bokföringen?
Eller får jag skapa en egen faktura i mitt bokföringsprogram som aldrig skickas men ändå används i bokföringen?
4 SVAR 4
Fd medlem
Inte tillämpbar

Det finns ett par sätt att gå tillväga på.

Det enklaste är att vid registrering av fakturan ändra datum så den hamnar under den månad som konsulttjänsten utfördes på. Då hamnar moms och allt på rätt sida.

Önskar du jobba med periodiseringar istället, hör av dig igen, så kan jag hjälpa dig vidare.

//L

Får man lägga in fakturan i bokföringen på ett datum som är tidigare än det fakturadatum som står på fakturan?

Tex om fakturadatum på self-billing-fakturan för arbete i oktober är 3:e november. Får jag då lägga in den i bokföringsprogrammet på den 31:e oktober?


När det gäller periodisering måste man ju hantera det vid årsbokslutet. Men måste man även göra det vid slutet av momsperioden?
Eller är det OK att momsen hamnar i perioden efter?

Det är just av anledningen att slippa hålla på med periodiseringar som jag vill få in fakturorna i rätt period.

Det är den självfaktura du erhåller som bestämmer med sin datering - anledning till det är att då redovisar utställaren momsen.
Vill du skapa ett eget underlag ska du följa dateringen - då gör du rätt.

För det fall du vill skapa ett eget underlag med annat datum - i ditt fall ett datum som medför att mervärdesskatten redovisas tidigare - borde inte skatteverket ha synpunkter på det så det kan nog gå bra.
Slå dem en signal och stäm av ditt resonemang så får du klart besked av dem - alltid bra.

Mikael Pettersson
ChristofferO
MEDLEM

Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Självfaktura som ställs i december men utbetalas i januari (Affliate) - Bokslut f....

Hej! Först och främst använder jag kontantmetoden för bokföringen. Jag är med på att en vanlig faktura som normalt skickas ut i december, men som har ett förfallodatum och betalas i januari automatiskt kommer läggas som en kundfodran när detta bokföringsår stängs.

Dock får jag utbetalningar från ett affiliate-företag direkt till företagskontot. Istället för att jag fakturerar dem samlas mina intäkter i en så kallad självfaktura. Denna faktura får jag av företaget i december, men själva utbetalningen sker i mitten av januari.

Jag gissar att jag antingen bara kan lägga in fakturan som jag gjort tidigare och låta eEkonomi göra om den till en skuld som först över till nästa år. Dock funderade jag på om det också är okej att helt enkelt bara ändra datumet på den faktura jag skapar utifrån självfakturan så den faller under nästkommande år istället.

Eller bör den bokföras som vilken annan faktura som helst, med samma utställningsdatum som det står, även då det handlar om en självfaktura?