Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Dålig matchning mot leverantörsfakturor

Förmågan att matcha leverantörsfakturor som finns inlagda i eEkonomi har blivit mycket sämre. Tidigare (något år sedan) så var den mycket bättre på att förstå att en utbetalning på mitt transaktionskonto (bankkoppling), svarar mot en inlagd faktura i programmet. 

Nu får man hela tiden leta upp den. 

Det får vissa följdproblem, ibland föreslår ni istället något konto som använts - antar jag - vid en liknande utbetalning tidigare, och då missar jag ibland att fakturan var inlagd, och så blir det dubbelarbete med att ta bort och lägga in verifikation igen.

19 SVAR 19
Cecilia Towner
APPLICATION SPECIALIST

Hej urban,

För att ta det här vidare till utveckling av tjänsten så har jag lite följdfrågor till dig.
Är det samma bank som du har bankkoppling mot nu som tidigare.

Kriterierna från vår sida ska ej ha ändrats utan när en automatisk koppling ska ske så är det tre saker programmet tittar på:
1. OCR (finns inget OCR går den direkt vidare till nästa steg)
2. Belopp
3. Datum (+/- 5 dagar) 

Anger du OCR när du betalar dina leverantörsfakturor?

Du får gärna förklara lite tydligare hur det har ändrats för dig idag från tidigare.

Återkom med mer info så tar vi det vidare.

Ha en fin dag!
/Cecilia

Passar på att skjuta in en fråga till Visma rörande vad programmet tittar på:

 - tittas det enbart på just OCR-nummer eller kollas även meddelandetext om det är det som använts istället för OCR-nummer?
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej Khedron!

"Meddelande" räknas i dagsläget som referens istället ja, men det ska fungera på kundfakturor.
På leverantörsfakturor är det fortf. bara ocr som gäller. Där tittar den inte på meddelande/referens.
Ha det gott 🙂

/Sofia

det skapas ju en "OCR" i LB filen som sen rapporteras tillbaka till eEkonomi när betalningen skett det verkar helt struntas i denna

och +- 5 dagar verkar inte alls funka

 

Jag har ofta 10 fakturor på samma belopp som betalas på avsedd dag eller nästkommande vardag och matchningen funkar aldrig om det finns mer än en faktura på samma belopp. då borde systemet kunna föreslå de leverantörsfakturor som kan matcha och inte som nu alltid tro att man det är uttag av pengarna, det händer ju mindre än 1 på 1000 att det är det, "alltid" leverantörsfakturor

Någon teknisk orsak (begränsning) som gör att det inte kollas på levfakturor?
Eller med andra ord: någon idé att jag lägger ett utvecklingsförslag/idé? 🙂

(Förresten, tack för svar!)

Också behöver matchningen mot betalda leverantörsfakturor bli avsevärt bättre! det är ju ett skämt när det finns allt som exporterades i LB-filen inkl unik identifierare att matcha mot i det data som hämtas tillbaka från Nordea, och hanteringen av betalningar som skull inträffat under icke helger, många betalningar på samma belopp kunna hanteras.

Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej jag får in kontohändelser från SEB. Det är samma bank som tidigare. Jag anger OCR ibland. Vad som har ändrats är att den tidigare lyckades föreslå en matchning - om en leveratörsfaktura fanns inlagd. Kanske den bara gick på belopp för att föreslå en matchning? Jag vet inte om en lyckad matchning på över ett år nu. Kan ju vara en slump. Men känns som att ni gjort något, som försämrat detta. Det känns som att om fakturan finns så borde ni lyckas med detta. Best effort tänker jag.

@FrFo11

 

Låt oss säga att du har 5 leverantörsfakturor på samma belopp i Visma eEkonomi, dessa exporterar du en LB-fil på. Finns det då 5 separata OCR till de 5 motsvarande fakturor skapade under Inköp - Leverantörsfakturor ska programmet kunna lösa att föreslå matchning med respektive faktura under Kassa och Bankhändelser.

 

Fungerar inte detta för dig så ska vi såklart kika närmre på det, kontakta gärna oss på supporten när du har en situation likt ovan och om inget förslag till matchning görs så tittar vi på det tillsammans med dig. 

/My 
 

Jag fyller inte i meddelande/OCR när jag registrerar fakturan utan det skapas automatiskt av eEkonomi på formatet"<Leverantörsnamn>+<Faktura nummer>" i betalfilen, sen skapas det i betalfilen också ett nummer typ <40327584557981840286> i fältet egna anteckningar

 

När jag läser tillbaka betaltransaktionen från banken så kommer det per rad:

 

<Datum>|<Leverantörsnamn>|<Leverantörsnamn>+<Faktura nummer>|<40327584557981840286>|<Belopp>

 

Matchas inte dessa uppgifter som eEkonomi skapar självt?

Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej Urban!

Det är fortfarande samma matchningskriterier som Cecilia har skrivit ovan.
För att fakturorna ska kunna matchas krävs:

Kriterierna från vår sida ska ej ha ändrats utan när en automatisk koppling ska ske så är det tre saker programmet tittar på:
1. OCR (finns inget OCR går den direkt vidare till nästa steg)
2. Belopp
3. Datum (+/- 5 dagar) 

Det är svårt att reda ut varför just din faktura inte matchades, men du får gärna skriva hur beloppet på fakturan ser ut, vad den har för faktura- och förfallodatum och även exakt vad som står på bankhändelsen. 

Ha det gott!

/Sofia 
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej!
Det verkar ha hänt något med denna funktion eftersom jag nu får matchningar där belopp inte stämmer. Detta leder till att ungefär 30% av alla våra inkommande Swish-inbetalningar (vi använder Swish för e-handel) har börjat matchas som delinbetalningar av fakturor.

Så här ser referensen ut från bankintegrationen (SHB):

"Namn Berit Bengtsson
7458471adf724818a6b260c915bbf86 <-- id för Swish e-handel.
Utökad referens (Det jag angett som referenstext för köpet)"

Belopp 29 kr.

Resultatet av detta är att den matchas som en delbetalning på 29 kr mot faktura 4584 som är på 3100 kr.

För mig är det helt klart ett felaktigt beteende. Hoppas ni håller med!

Ett önskemål är att man förbättrar denna funktion så att det inte matchar där beloppet inte stämmer, eller åtminstone låter mig som kund bestämma huruvida jag vill matcha belopp som inte stämmer med en inställning.
My Janhall
ANSTÄLLD

Då är jag med dig. Det som skapas automatiskt av eEkonomi när du skapar betalfilen är inte ett OCR-nummer. OCR-nummer behöver du ange på själva leverantörsfakturan du skapar under Inköp - Leverantörsfakturor, detta eftersom det är leverantören i fråga som skapat OCR-numret från början på fakturan du fått.

 

Om OCR markeras på leverantören under Inköp - Leverantörer - Redigera så visas ett OCR- fält när du registrerar en leverantörsfaktura. Görs detta och det finns 5 olika leverantörsfakturor med 5 olika OCR-nummer kommer programmet kunna föreslå en matchning åt dig via dessa nummer. 

/My 

Och det finns inget sätt att slippa att fylla i detta fältet?
fakturanummer identifieras ju automatiskt från den pdf jag får och 99% av de fakturor jag får kräver inte annat nummer än fakturanummer som referens på betalningen .
Eller kan man påverka vilken sträng som eEkonomi skapar till LB filen? dvs till enbart samma som fakturanummer

 

nej den matchar inte mot OCR

Hej! 

 

Det är märkligt, finns det ett OCR att matcha mot så ska detta gå. Jag har skapat ett ärende hos oss och vi kommer kontakta dig via mejl för vidare felsökning. 

 

Ha en fortsatt fin måndag! 🙂 
/My 

Resultatet av felsökning  av Visma är att matchningen inte fungerar och inte kommer att fungera.
Rekommendationen är att skaffa direkt bankkoppling och har därför bytt till Danske Bank.
Fungerar ganska bra, dock om kunderna anger OCR nummer blir det matchat men ej bokfört, anger kunden enbart fakturanummer bokförs det direkt! Så det finns lite att slipa på. Kan bli ganska kostsamt med bankkopplingen då varje filöverföring debiteras av banken. Återkommer när det varit igång ett tag.
Skulle behövas en mer exakt guide over vilka inställningar i eEkonomi som skall göras.

My Janhall
ANSTÄLLD

Det som mina kollegor skrivit ovan om kriterierna gäller fortfarande.

1. OCR 
2. Belopp
3. Datum (+/- 5 dagar)

 

Finns det alltså inget OCR-nummer inlagt så kollar den på beloppet i nästa steg och eftersom det därmed finns flera fakturor med samma belopp kommer programmet inte föreslå en matchning automatiskt tyvärr. 

/My 

nej den matchar helt tokigt, den hittar inte alls i den ordningen, datum verkar helt tappas bort, den skiter i OCR (har Nordea )

Verkar gå i den här ordningen:

1/ Belopp

2/ Datum, matcha den faktura som ligger LÄNGST ifrån aktuellt betaldatum

3/ OCR struntar vi i 

nej den matchar helt tokigt, den hittar inte alls i den ordningen, datum verkar helt tappas bort, den skiter i OCR (har Nordea )

Verkar gå i den här ordningen:

1/ Belopp

2/ Datum, matcha den faktura som ligger LÄNGST ifrån aktuellt betaldatum

3/ OCR struntar vi i