Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Delkreditera leverantörsfaktura

Hej,

 

Vi kör faktureringsmetoden i vårt AB.

Jag har en leverantörsfaktura på 3800kr att betala inom kort. Vid vår senaste leverans fick vi dåliga råvaror och reklamerade dessa. Då fick vi en kreditfaktura på Er tillgodo - 400kr.

Vi ska med andra ord då betala in 3400kr i slutändan.


När vi bokför leverantörsfakturan vid avi-datum. Hur bokför vi denna kreditfaktura på 400kr så saker blir rätt med denna del-betalning?

5 SVAR 5
AnnicaL
CHAMPION

Beroende på om vilket bokföringsprogram du kör och huruvida du har bankkoppling eller inte kan du göra på några olika sätt. 

Oavsett program kan du bokföra kreditnotan och sedan matcha den som en delbetalning av den ursprungliga fakturan - då kommer fakturan att ha kvar 3400 att betala och det är vad du knappar in eller skickar till banken för betalning. 

Annars kan du bokföra kreditnotan och låta båda posterna gå med i betalfil till banken - då dras kreditnotan av hos BGC och bara 3400 betalas. 

 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej,

 

Vi använder Visma eEkonomi Pro och vi har inte bankkoppling i dagsläget 🙂

OK - då har du några alternativ: 

 

1) bokför fakturan och kreditnotan. Gör en manuell betalning i banken med nettobeloppet och boka av både fakturan och kreditnotan mot den betalningen. 

 

2) bokför fakturan och kreditnotan. Bokför sedan en delbetalning av fakturan mot ett valfritt konto och bokför "betalning" av kreditnotan mot samma konto. Då kommer fakturans "belopp att betala" att stå som nettot som du betalar manuellt i banken. 

 

Lycka till! 

 

Vi har ej fått ngn faktura, kredit beloppet är för kommande fakturor kvartalsvis alltså 3 månader i stöten.

Summan är ett minus, altså  - xxxxx kr?

Så det finns ingen ursprunglig faktura att matcha mot krediteringen?

 

 

Hej @Marin o Fordon 

Tack för att du hör av dig till oss. 

 

Det är lite svårt att tolka din fråga då du först skriver du att ni har fått en kreditfaktura och sedan skriver du att ni inte har fått någon kreditfaktura? Vanligen ska du få en kreditfaktura från din leverantör men om du inte har fått någon, trots att du har tillgodo, så kan du skapa en kreditfaktura i programmet och sedan använda den när du betalar nästkommande fakturor från din leverantör .

 

Tänk gärna på att meddela leverantören att du tänker nyttja kreditbeloppet så inte leverantören kräver in beloppet på den nya fakturan.

 

Det som AnnicaL beskriver är den hanteringen man brukar tillämpa.

 

För att det inte ska bli några missförstånd tycker jag att du bör kontakta supporten i detta ärendet. 

 

//Tinna