Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
FD ANSTÄLLD

Egen insättning för enskilda firmor i Visma eEkonomi

Om du använder Visma eEkonomi för din enskilda firma och behöver göra en egen insättning finns det lite olika sätt att göra det på, beroende vad insättningen avser. I den här tråden ska vi försöka reda ut hur du ska hantera det på bästa sätt.

Vad är det för skillnad på Egen insättning (2018), Kassa (1910) och Bankkonto (1930)
Konto 1910 Kassa är ett tillgångskonto och visar vad du har i din kassa. Har du 100 kr i kassan bör du också ha 100 kr bokfört i debet på konto 1910. Har du pengarna på banken bör du istället ha det bokfört på konto 1930 Företagskonto/checkkonto/affärskonto i debet.

Kontoklass 2 innehåller så kallade skuldkonton och just konto 2018 Övriga egna insättningar visar vad företaget är skyldigt dig. I bokföringen säger man att en skuld ökar när man bokför klass 2-konton i kredit.

Tar du exempelvis 100 kr från din privata plånbok och lägger dem i företagets kassa bokför du det med konto 1910 i debet och 2018 i kredit. Kassan ökar samtidigt som skulden företaget har till dig också ökar.

Används pengarna från kassan för att köpa någonting till företaget minskar konto 1910, du konterar det i kredit, men företaget har fortfarande en skuld till dig eftersom konto 2018 då förblir orört.

När du tar tillbaka pengarna från företaget till dig som privatperson minskar du skulden företaget har till dig genom att bokföra med konto 2018 i debet. Som motkonto använder du exempelvis konto 1930 om du för över pengarna från företagets bankkonto, eller 1910 om du tar dem ur kassan.

Hur bokför jag egen insättning?
Egna insättningar kan bokföras i kredit konto 2018 och debet 1930 om du sätter in pengarna på bankkontot. Vill du hellre ha pengarna i kassan bokför du med konto 1910 i debet istället.

I programmet registrerar du detta under Kassa och bankhändelser. Välj kassakontot om du vill bokföra mot konto 1910 eller bank, checkräkningskontot om du vill bokföra mot 1920 eller 1930, beroende på vilket av dem du har kopplat till företagskontot. Klicka sedan på knappen Ny kassahändelse/bankhändelse uppe till höger, ange datum och belopp och klicka på Lägg till. Som bokföringshändelse väljer du Övrig insättning och som inkomsttyp väljer du Egen insättning. Avsluta med att trycka på Bokför. Beloppet bokförs då mot konto 1910 i debet och 2018 i kredit.

Hur bokför jag inköp gjorda innan företaget startade eller har haft några intäkter?
Har du gjort inköp innan företaget startade eller har fått några inkomster att betala med, får du finansiera utgifterna med dina egna pengar och göra en egen insättning till företaget. Egen insättning använder du alltså för inköp som gjorts med dina privata pengar för företagets räkning.

Om du har bokfört dina leverantörsbetalningar som att du har betalat dem med pengar från företagets kassa, fast du betalat med egna pengar, innebär det att du har ett minussaldo där och det ser så snyggt ut i bokföringen. Då kan du korrigera saldot genom att göra en insättning som motsvarar det negativa saldot i kassan. Som motkonto använder du kontot för egna insättningar, 2018. På så sätt kan man sedan se att utgifterna finansierats med dina privata pengar även i bokföringen, samtidigt som kassans saldo blir rätt.

Har du fört över dina privata pengar till företagets bankkonto och gjort betalningar av inköp därifrån innebär det att du ska registrera en bokföringstransaktion på samma datum som du gjorde överföringen till företagets konto. I programmet registrerar du detta via Kassa- och bankhändelse - Ny bankhändelse. Fyll i datum och belopp och lägg till händelsen. Klicka på Matcha och välj bokföringshändelse Övrig insättning och inkomsttyp Egen insättning. Fyll i en beskrivning av vad det är du bokför och avsluta med att trycka på Bokför. Bokföringen som sker är mot konto 1930 i debet och 2018 i kredit.

Om inköpen gjordes innan företaget startade sätter du bokföringsårets första datum som verifikationsdatum, annars sätter du det aktuella datumet.

Hur bokför jag leverantörsfakturor som betalda innan företaget fått något bankkonto och betalningen skedde från ett privat konto?
Bäst är att följa anvisningen ovan och göra på samma sätt. Har du däremot registrerat inköpen som leverantörsfakturor i programmet redan behöver du registrera betalningar på dem. Betalningar av leverantörsfakturor måste göras mot ett kassa- eller bankkonto. Har du betalat via eget konto som i förlängningen ses som en egen insättning kan du göra så här:

Gå in under Inköp - Leverantörsfakturor, leta upp leverantörsfakturan du vill betala, markera den och klicka på Betalning. I fältet Utbetalt från konto väljer du Kassakonto och fyller i rätt betaldatum och belopp precis som vanligt. Vill du ange referens för att förtydliga något om betalningen kan du göra det, men det är inte obligatoriskt.

Därefter går du till Kassa- och bankhändelser och väljer ditt kassakonto. Klicka på Ny kassahändelse och fyll i samma datum och beloppet som ett positivt värde. I Referens kan du för din egen skull fylla i något som gör att du vet vad insättningen gäller. Klicka på Lägg till och därefter på Matcha. Som bokföringshändelse väljer du Övrig insättning och som inkomsttyp väljer du Egen insättning. Angav du en referens tidigare kommer den upp med automatik nu. När du klickar på Bokför sker en kontering mot konto 1910 i debet och 2018 i kredit.