Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Highlighted
NY MEDLEM

Egen insättning i aktiebolag - eEkonomi

Hej, jag har betalat in 25000SEK till mitt aktiebolag från egen kassa, hur bokför jag detta? hur bokförs skulden och om jag få tillbaka det i framtiden vid vinst etc?
3 SVAR 3
Highlighted
NY MEDLEM

Re: Egen insättning i aktiebolag - eEkonomi

Hej, du kan bokföra det som en "Egen insättning" mot  ex 2893 (- Skulder till närstående personer, kortfristig del). Du kan plocka tillbaka pengarna när du har likviditeten igen 🙂 
Highlighted

Re: Egen insättning i aktiebolag - eEkonomi

Ett alternativ är att bokföra beloppet som en skuld till dig via bokning kredit 2893 Skuld närstående, då är det ett enkelt förfarande att återbetala till dig så snart bolaget kan.

Ett annat är att redovisa beloppet som ett aktieägartillskott - om bolagets aktiekapital delvis gått förlorat - t ex vid förlust - - men detta alternativ är administrativt lite tyngre och pengarna kan inte återbetalas förrän efter bolagsstämmobeslut.

Mikael
Highlighted
CHAMPION

Re: Egen insättning i aktiebolag - eEkonomi

Eventuellt förtydligande: det beror på omständigheterna (varför) du betalade in de extra pengarna.

Om det "bara" var för att få tillfällig likvid så kör som tipsat ovan. Men om det var för att undvika förbrukning av aktiekapitalet så kan det vara mer komplicerat. En skuld till närstående på 2893 är just en skuld som, även om det förbättrat likviden, inte förbättrar den ekonomiska balansen. Då kan det vara att det behöver hanteras som ett aktieägartillskott istället. (Om vilket jag personligen har för lite kunskaper om.) 

Speciellt om du innan tillskottet hade mindre än halva aktiekapitalet kvar. Man kan säga att det är en en hel rad extra spelregler att följa då.