Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Enskild firma - avsluta, egna uttag, förlust m.m.

Hej! Jag har läst genom flesta tråder om att avsluta en enskild firma. Det verkar att avsluta en enskild firma är svårare än jag trodde. Här finns några väldigt bas frågor:

1) Jag har en laptop i inventarier som kostade 11000 men nedskriven till ett mindre värde (jag kunde ha bokfört detta som förbrukningsvaror men gjorde fel). Det räknas som ett egna uttag när man avsluta en enskild firma. Men vanligtvis egna uttag är ingenting som skatteverket bryr sig om när det gäller pengar in/ut på företagetskontot - det är bara vinst/ förlust som räknas? Om det blir förlust, behöver man betala momsen/ skatt på egna uttaget?

2) Om det blir förlust på resultat, hur påverkar detta när jag tar över verksamhetstillgångar och skulder privat? Jag tar över förlust och deklarerar denna till Skatteverket? Det kommer inte finns någon vinst nästa år att kvitta.

3) Jag ska avsluta min enskild firma mitt i året. Skulle det innebär något viktigt, skattemässigt eller bokföringsmässigt?

Tack!

 

Innehållet i tråden är verifierat av Visma Spcs 221208

2 SVAR 2
Göran A
UTFORSKARE

1. När du gör ett uttag av varor/inventarier från din enskilda firma skall du deklarera detta som en vanlig försäljning och lägga på moms. Värdet är marknadsvärdet. Har du förlust i firman minskar ju denna förlusten med "försäljningen "

2. Du gör en slutdeklaration det året du avslutar firman ( i det resultatet ingår "försäljningen " till dig själv. Viktigt att du också sätter en kryssmarkering i rutan " Näringsverksamheten har upphört " på baksidan av din deklarationsblankett.

3. Om du har en förlust vid avslutet kan du året efter göra avdrag med 70 % av denna förlusten som realisationsförlust . Du sätter upp hela beloppet i ruta i ruta 8.4 i din deklarationsblankett som sedan räknas ner till 70 % och som sedan ger dig 30 % tillbaka i skatt på detta beloppet. (21 % av förlusten)

Avslutar du 2018 kan du göra detta avdraget i den deklarationen du lämnar våren 2020.


Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej Writer!

Jag tror du fick svar på din fråga från Göran A, men tänkte även lägga till en jättebra länk
På denna sida hos Skatteverket finns all matnyttig information för att avsluta en enskild firma 🙂

Ha det gott!

/Sofia