Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Fakturering av utlägg för kunder - eEkonomi

Hej, jag fakturerar mina kunder för konsulttjänster, och ofta vidarefakturerar jag reseutlägg i form av tåg, flyg och bussbiljetter. Momsen för dessa resor får alltså kunden dra. På mina fakturor är således mina tjänster momsbelagda men inte mina reseutlägg. När jag konterar dem i förväg i faktureringsprogrammet vill jag helst att dessa reseutlägg direkt ska kvittas mot 1681 där jag bokfört mina utlägg för kunder. Men jag tvingas bokföra dem på ett momskonto med noll moms och sedan manuellt bokföra om dem till 1681. Varför kan jag inte direkt i Visma få använda konto 1681 istället för ett momskonto?
10 SVAR 10
Roffe_3
NY MEDLEM

Hej Lasse,

Jag förstår hur du resonerar – och du tänker nog rätt – men jag undrar om du inte hamnar i diket i alla fall. Det viktiga är att låta bokföringsprogrammet göra matematiken.

Nu är jag ingen expert på detta – även om jag också levererar konsulttjänster - men jag brukar göra enligt följande.

Grundläggande är att alla fakturerade kostnader beläggs med moms – som regel 25 %. Men det betyder också att ingen svensk moms får vara inkluderad i faktureringsunderlaget – man får inte lägga moms på moms - och där synes vi vara överens.

För att få en struktur på det hela delar jag upp bokföringen i två steg.

I steg 1 reglerar jag resekostnader etc. mellan mitt företag och resenären (ofta jag själv) - via en reseräkning. På den reseräkningen håller jag isär resekostnader och svensk moms – och det är den reseräkningen ex svensk moms som ingår i faktureringsunderlaget till kund.

Den bokföringen kan ex vis bli (här begränsad till just resekostnader):

5800     Resekostnader (biljetter, taxi och trakt etc.) (D)    3314,96 kr
2641     Debiterad ingående svensk moms (D)                      38,04 kr
1930     Företagskonto/Checkkonto/affärskonto (K)                             3353,00 kr

I steg 2 fakturerar jag sedan kunden där resekostnaden ex svensk moms ingår som en post för varje reseräkning – och då blir det:

3051 Försäljn tjänst 25% sv. (K)                                                           3314,96 kr
2611 Utgående moms på försälj inom Sv., 25% (K)                               828,74 kr
3740 Öres- och kronutjämning (K)                                                             0,30 kr
1510 Kundfordringar (D)                                                     4144,00 kr

Mvh Roffe

Moa Lundberg
CONTENT PRODUCER

Hej Lasse!

Som det ser ut i dagsläget kan du inte bokföra försäljning via en kundfaktura mot ett konto som inte har en momskod kopplad till sig, dett har som standard enbart försäljningkonton i kontoklass 3xxx. På vilket bokföringskonto försäljningen hamnar styrs av artikelns artikelkontering som du kan se om du går till Försäljning - Artiklar, klicka på en artikel och välj Redigera.

Du skulle kunna koppla en momskod till 1681, vilken som, för att sedan skapa en artikelkontering som går mot detta kontot. Detta gör du under Inställningar - Artikelkonteringar. Du kan sedan koppla artikelkonteringen till din artikel under Försäljning - Artiklar. 

På så vis bokförs fakturan mot 1681. För att undvika att saldot hamnar i momsredovisningen, eftersom du har en momskod kopplad, måste du dock varje gång gå in under Bokföring - Verifikationer och klicka på verifikationen och välja Åtgärder - Korrigera momskod. Plocka bort momskoden på 1681. Det är lite omständigt men du slipper i alla fall korrigeringsverifikationen som du skapar idag.

Jag tar önskemålet vidare, att man direkt ska kunna boka mot valfritt bokföringskonto.

Ha det fint!

Moa
Fd medlem
Inte tillämpbar

Jag tycker det låter väldigt krångligt att behöva göra så. Utlägg för kund är ju rätt vanligt och då måste man kunna bokföra det direkt!
Fd medlem
Inte tillämpbar

Tack, det är ju ett sätt att hantera frågan.
SOTP__
NY MEDLEM

Hej

Jag gissar, genom din fråga, att du inte bedriver momsberfriad verksamhet. Samt att du, med tanke på din beskrivning av verksamhet, endast är registrerad för momssatsen 25%.

Om ovan stämmer så SKALL allt du fakturerar beläggas med moms. Du får helt enkelt inte fakturera utan att belägga kostnaderna med moms.

Så som momssystemet är uppbygt så har alla momsregistrerade verksamheter avdragsrätt för sin even ingåendemoms. Och om man sedan vidare fakturerar en kostnad, oavsett vad den avser, så SKALL kostnaden beläggas med moms. Denna moms är sedan avdragsgill för företaget som fakturan ställs ut till (förutsatt att företaget är momsregistrerat samt att företaget haft en omsättning under verksamhetsåret).
Fd medlem
Inte tillämpbar

Stämmer detta verkligen? Isåfall får ju kunden dra moms på moms...
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej SOTP!
Mitt problem är att jag ofta fakturerar icke momsregistrerade organisationer. Då skulle en tågresa med 6% moms plötsligt bli momsbelagd med 25%. De bokföringsexperter jag talat med säger att det är ok att vidarefakturera en resekostnad utan att dra av moms och utan att lägga på moms, så att slutkunden får dra av momsen.

@Magnusg. Ja det stämmer. Men NEJ, kunder får inte dra moms på moms. Där förstår jag inte riktigt hur du får det till att vara så??
Kunden får en faktura med den moms som du lagt på, är kunden momsreggad så får den avdrag för denna moms.
@Lasse. Dom ”experterna” skulle inte jag lita på. Är du momsregistrerad för endast 25% moms så är det 25% som skall läggas på ALLA dina fakturor.
Däremot så kan du kan du ha utlägg som din kund är direkt betalningsansvarig för och i detta fall gäller speciella regler. Men då handlar det INTE om vidare fakturering.

Så här skriver skatteverket:

Utlägg och vidarefakturering

Här kan du läsa om vilka regler som gäller när du fakturerar utlägg du gjort för en kunds räkning, och när du köper en vara eller tjänst för annans räkning som ska vidarefaktureras.

Om du fakturerar ett utlägg som du gjort för en kunds räkning ska du inte ta ut moms.
För att det ska anses vara ett utlägg (och inte till exempel en vidarefakturering), måste följande villkor vara uppfyllda:

kunden ska själv ha betalningsansvar till leverantören
du får inte göra något vinstpålägg, vilket innebär att kunden ska betala samma belopp till dig som du betalat till leverantören och
beloppet ska behandlas som ett utlägg i din bokföring.
Beloppet för utlägget ska bokföras på ett avräkningskonto och inte på något konto som
påverkar resultatet. Du får inte dra av den ingående momsen, men din kund kan ha avdragsrätt. Du bör därför bifoga en fakturakopia på utlägget när du fakturerar kostnaden till din kund. Det kan vara fråga om utlägg när en byggentreprenör betalar markanskaffnings- och fastighetsbildningskostnad eller ersättning för gatumark för en kunds räkning, eller när ett inkassoföretag gör ett utlägg för ansökningsavgiften till Kronofogden.

Vidarefakturering
Om du köper en vara eller en tjänst för att sälja vidare, till exempel för att utnyttja rabatter, måste du själv bokföra inköpet som vanligt. Du får dra av momsen och ska sedan redovisa moms på försäljningen. Det finns alltså inget hinder för att du redovisar moms på försäljningar som inte hör till din huvudsakliga verksamhet.
Fd medlem
Inte tillämpbar

Jag uppfyller alla de kriterier du beskriver för fakturering av utlägg, och handlägger det precis så, men har använt begreppet vidarefakturering. Det är alltså fel begrepp, men rätt handlagt?

@Lasse. Tänk även på att kunden själv SKALL ha betalningsansvaret till leverantören, tex flygbolag.
Dvs att fakturan/kvittor från leverantören SKALL vara utställd på din slutkund och inte på ditt företag. Och du kan alltså inte hävisa till ett kvitto på ett biljettköp, som inte är utskriven (namn på företaget på faktura eller kvitto) på din slutkunds företag.
Är inte kvitto/faktura riktad till din slutkund så är det en vidarefakurering och då skall den beläggas med full moms.