Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Fylla i ingående balanser - Räkenskapsår och IB

Hej,

jag är ny kassör i klubbens förening och helt ny användare av eEkonomi Smart (förening) och har ingen tidigare erfarenhet av bokföring. Vår tidigare kassör har bokfört klubbens finanser i en kassabok (i handen/manuellt) och jag har därför inget elektronisk att importera.
Kassaboken är delredovisad och godkänt av revisor. Bokföringen jag har sträcker sig från 1/1-2019 - 24/4-2019. (Vi har räkenskapsår 1/1-31/12)

Nu vill jag igång med Visma och vill helst inte behöva bokföra samtliga verifikationer från årets början och har förstått att jag under räkenskapsår och IB kan registrera en klumpsumma per konto. Men hur gör jag? och är det OK att registrera en klumpsumma?
När jag tittar på de olika konton under räkenskapsår och IB kommer endast konton från 1000 och 2000 serien. Ska jag registrera konton under dessa två serierna som motsvarar det jag har från den handskrivna bokföringen?
 
Eller - har ni en annan lösning för mig att komma igång som är enkel?

Jag har försökt prata med kundtjänsten men tycker jag får lite olika svar och känner mig mest uppgiven och orolig att inte komma igång ordentligt - så tack på förhand 🙂

Med vänlig hälsning
Katrine

 

 

Den här frågans innehåll har verifierats och uppdaterats av Visma Spcs 2022-12-19.

11 SVAR 11

Hej!

Jag skulle rekommendera att lägga in korrekta IB för 2019-01-01. Sen skulle jag göra en verifikation per 190424 där jag bokför in förändringen på alla konton för perioden 190101-190424.

Mvh
Lovisa
Med vänlig hälsning

Lovisa Ljungvall
4L Ekonomi AB
0522-650100

Tack
Fd medlem
Inte tillämpbar

Du ska nu registrera de ingående balanser du ser i kassaboken.

Tillgångar börjar med siffran 1(000) t ex  Kassa 1910, Bank 1930, Vilka konton med till gångar har du i din kassabok - som tillgångar räknas byggnader, inventarier, fordringar och pengar bl a
som skulder som börjar med siffran 2(100) som skulder räknas allt som är skulder t ex obetalda fakturor från leverantörer, skatt på eventuell vinst mm

Sedan ska du registrera det som hänt under 2019

Då bokför du de summor du hittar i kassabokens olika kolumner

Intäkter bokförs på konton som börjar med siffran 3(000) , kostnader bokförs på konton som börjar med siffran 4(000) till 6(000) beroende på vilken sorts kostnad som har summerats.

Lönerkostnader skall om de finns bokförda bokföras på konton som börjar med siffran 7(000) och där måste en viss uppdelning ske mellan lön, arbetsgivaravgifter ske om det är aktuellt.

Räntor:
Intäktsräntor bokförs på ett konto som är 8300 och kostnadsräntor bokförs på ett konto som är 8400.


Även under år 2019 har det ju skett transaktioner som bokförts på föreningens konton i balansräkningen - de konton som du registrerat ingående balanser på, summan av det som hänt under år 2019 ska också registreras på varje balanskonto.


Mikael

Tack, det ljusnar, men jag är fortfarande lite vilsen kring hur jag ska registrera IB...  Ska jag använda "slutsummorna" från 31/12 2018  med Kassa, Bankgiro, Handkassa? och sen göra en verifikation per konto med en klumpsumma på det som finns i kassaboken per för perioden 1/1-24/4? 
Sen tänker jag att jag under tiden mellan 24/4 till jag fick systemet kopplat mot banken behöver registrera varje transaktion för sig under verifikationer...?
Fd medlem
Inte tillämpbar

Ja precis
Du registrerar de slutsummor som finns för Kassa 1910, Bank(giro) 1930 och Handkassa (ingår i kassa 1910 eller lägg upp ett nytt konto 1911 Handkassa.
Finns det några skulder i den utgående balansen för 2018?

Ja gör ett verifikat av allt som hänt fram till april, när du registrerat allt som hänt på både balans- och resultatkonton ska det uppstå balans i verifikatet - d v s summa debet är lika med summa kredit - så har du gjort allt rätt med det gamla.

Ja allt som hänt efter att kassaboken inte längre använts ska registreras varje affärshändelse för sig som du beskriver

Mikael

Tack, då tror jag att jag hänger med 🙂

Nej, det finns inga skulder sen tidigare.

Jag skriver igen om jag fastnar - stort tack så länge

Katrine!

Se till att siffrorna för sista december är avstämda och klara så du inte upptäcker en differens om ett tag. Det vore tråkigt.

Mvh Lena

Tack, gick tyvärr nog på en min som jag ska styra upp innan jag fortsätter. Kan du svara mig på om jag kan registrera den bokföringen som gjorts i maj och framåt och sen lägga in det som hänt jan-april? (Eller måste det bokföras i rätt datumordning)?

Har du låst bokföringen för tidigare månader, måste du låsa upp dem. Sedan kan du bokföra tidigare datum som du önskar.

Mvh Lena
Fd medlem
Inte tillämpbar

Du kan bokföra maj och framåt först och lägga in jan-april senare. kom då bara ihåg att datera rätt så att dina verifikationer hamnar i kronologisk ordning i din huvudbok

Mikael

Åh vad bra - tack, för återkoppling. Det är svårt tills det blir lätt ...